Επιμενει στην παραδοση ο Συλλογος Θρακων Κομοτηνης

Πολλοί είναι αυτοί που επιστρέφουν στον χορό και τους συλλόγους μετά την πανδημία

Μια νέα δυναμική χρονιά περιμένει, μετά από δυο χρόνια περιορισμών που επηρέασαν σημαντικά τον ίδιο αλλά και όλους τους συλλόγους, ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής, που ξεκινά ξανά τα μαθήματα στις 3 Οκτωβρίου με τμήματα χορού παιδιών και ενηλίκων, αλλά και νέο τμήμα παιδικής παραδοσιακής χορωδίας.

Η φετινή χρονιά βρίσκει τον Σύλλογο σε καινούριο χώρο, όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος και χοροδιδάσκαλος κ. Γιάννης Τζερνικούδης μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, στην Καπναποθήκη, όπου θα γίνονται και τα μαθήματα, αλλά βρίσκονται και τα γραφεία του Συλλόγου, με τον καινούριο χώρο να δίνει μια καινούρια δυναμική στο Σύλλογο, σύμφωνα με τον κ. Τζερνικούδη.

Στα 15 χρόνια που υπάρχει ο Σύλλογος, έχουν επιλέξει να υπηρετήσουν τον παραδοσιακό χορό, σε ένα δύσκολο εγχείρημα που όμως αγκάλιασε ο κόσμος και τους έδωσε την ικανοποίηση με τη μεγάλη συμμετοχή και τη στήριξή του. «Θα θέλαμε και φέτος το κοινό να μας στηρίξει σε αυτή την προσπάθεια, που είναι δύσκολη αλλά έχει σημαντικά αποτελέσματα και αποτελεί τιμή ο Σύλλογος να εκπροσωπεί την περιοχή μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό» ανέφερε ο κ. Τζερνικούδης.

Τμήματα για παιδιά και ενήλικες

Οι εγγραφές για τα τμήματα του Συλλόγου έχουν ήδη ξεκινήσει, και γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 19:00 μέχρι τις 21:00 στα νέα γραφεία του Συλλόγου στη Γεωργίου Κονδύλη 61 στην Καπναποθήκη, με τα μαθήματα να ξεκινούν στις 3 Οκτωβρίου.

Στο σύλλογο θα λειτουργήσουν τμήματα Ενηλίκων για όλα τα επίπεδα, ακόμα και για αρχάριους, καθώς και Παιδικά τμήματα από 4 ετών. Αυτά τα τμήματα, που υπολογίζουν πως φέτος θα φτάσουν τα 8, είναι και τα πιο ενθαρρυντικά για το Σύλλογο και την διατήρηση της παράδοσης. Άλλωστε κατά τη διάρκεια του χρόνου δεν περιορίζονται στα μαθήματα, αλλά κάνουν και αρκετές μικρές γιορτές και εκδηλώσεις σε όλη τη χρονιά, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των παιδιών.

Σε αυτό το πλαίσιο φέτος ενέταξαν στο πρόγραμμά τους και ένα καινούριο τμήμα, την Παιδική Παραδοσιακή χορωδία, θέλοντας να τα βοηθήσουν να γνωρίσουν ακόμα περισσότερο την παράδοση, και να δουν αν θα είναι οι επόμενοι συνεχιστές της παράδοσης, και να αγαπήσουν μαζί τραγούδι και παραδοσιακή μουσική.

Επιστροφή στην παράδοση

Φέτος, μετά από δύο δύσκολα χρόνια λόγω της πανδημίας, που περιόρισε αρκετά την λειτουργία τους αλλά και τη συμμετοχή του κόσμου, βλέπουν την κατάσταση να βελτιώνεται, με νέες εγγραφές, αλλά και επανεγγραφές παλιών μελών, που είχαν σταματήσει κατά τη διάρκεια των περιορισμών λόγω της πανδημίας. Οι επανεγγραφές δίνουν πολύ αισιόδοξα μηνύματα, τόνισε, και έτσι η φετινή χρονιά είναι πολύ πιο αισιόδοξη από ό,τι η περυσινή.

Και ενώ δεν υπάρχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, περιορισμοί λόγω κορωνοϊού, ο κ. Τζερνικούδης τόνισε πως κάποιες προβλέψεις, όπως η ύπαρξη αντισηπτικού, ο αερισμός των αιθουσών, τα διαλείμματα μεταξύ μαθημάτων αλλά και η συχνότερη καθαριότητα, θα συνεχίσουν. Έχουν εκπονήσει δε ένα σχέδιο, σε απευκταία περίπτωση, και ένα δεύτερο πλάνο, ώστε να είναι έτοιμοι για ό,τι χρειαστεί.

Ένα γεμάτο καλοκαίρι, και έπεται συνέχεια

Η κανονικότητα όμως επανήλθε και στις εκδηλώσεις του καλοκαιριού, τόνισε ο κ. Τζερνικούδης, ξεκινώντας από τα Ελευθέρια της Κομοτηνής, με μεγάλη συμμετοχή από τον κόσμο αλλά και με μεγάλο ενθουσιασμό από την πλευρά τους.

Την ίδια ώρα έδωσαν το παρών σε πανηγύρια και γιορτές τόσο στη Ροδόπη με ένα γεμάτο πρόγραμμα στο οποίο όμως προσπάθησαν να κρατήσουν τις ισορροπίες ώστε να μην επιβαρύνουν πολύ τα μέλη τους.

Έτσι βρέθηκαν στο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών Καλαμπακίου Δράμας, ενώ τα παιδικά τους τμήματα ταξίδεψαν και στο Βόρειο Έβρο, σε μια συγκινητική εκδήλωση στην Πλάτη Ορεστιάδος με πάρα πολύ κόσμο, ενώ ο Σύλλογος συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στα Γιάννενα, καθώς και στο Νεροφράχτη της Δράμας, ενώ βρέθηκαν και στο Αρσάκειο για το αντάμωμα εκεί. «Στηρίξαμε όσο μπορούσαμε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις της περιοχής, σε ένα έντονο καλοκαίρι, και ευελπιστούμε πως θα συνεχίσουν έτσι τα πράγματα» εξήγησε ο κ. Τζερνικούδης.

Και όλα αυτά ενώ ηδη ξεκίνησαν τα καλέσματα για συμμετοχή σε δράσεις και φέτος το χειμώνα, ενώ ήδη έχουν κλείσει δύο ταξίδια για το καλοκαίρι, σε Σέρρες και Βόρειο Έβρο και ελπίζουν να καταφέρουν να ταξιδέψουν με τους νέους χορευτές, πανδημίας επιτρέπουσας, και στο εξωτερικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.