Θα προχωρησει η κατεδαφιση τμηματος του παλιου 1ου Δημοτικου Σχολειου;

Συνεδρίασε πρόσφατα το ΚΑΣ – ΚΣΝΜ, με το Δήμο να ελπίζει σε απόφαση που θα του επιστρέψει να προχωρήσει την Πολιτιστική Διαδρομή

Μπορεί το ζήτημα της Πολιτιστικής Διαδρομής του Βυζαντινού Κάστρου να μονοπωλείται τις τελευταίες μέρες από το θέμα των επιχειρήσεων που θίγονται, όμως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ολοκλήρωση της διαδρομής, αποτελεί το μέρος του κτιρίου του παλιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, ή του παλιού Οικονομικού Γυμνασίου όπως το γνωρίζουν άλλοι, που εφάπτεται ενός εκ των πύργων του κάστρου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατεδάφισή του, για να περάσει η διαδρομή, όμως υπήρξαν αρκετές ενστάσεις, από συμπολίτες μας, που αντιδρούσαν σε οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό. Είχε μάλιστα επιληφθεί για το θέμα η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, για να αποφανθεί για το αν μπορεί να κατεδαφιστεί ή όχι.

Το θέμα είχε θίξει και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κομοτηνή, αναφέροντας και τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει εντός του συγκεκριμένου τμήματος, με τσιμεντώσεις και μεταβολές που, ο Δήμος θεωρεί, ήραν την οποιαδήποτε ιστορικότητά του.

Τελικά το θέμα συζητήθηκε σε κοινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, στις 14 Ιουλίου.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γκαράνης παρέστη στη συνεδρίαση, και αναμένεται το επόμενο διάστημα να εκδοθεί η απόφαση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα επιτρέπει στο Δήμο να προχωρήσει στην κατεδάφιση του συγκριμένου τμήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ ο Δήμος θεωρεί πως το κτίσμα είναι δικό του, φέρεται να υπάρχει διεκδίκηση και από φορέα του Δημοσίου, και συγκεκριμένα της ΚΤΥΠ. Όμως θεωρείται πως η απόφαση του ΚΑΣ – ΚΣΝΜ, αν δεν προσβληθεί, επιτρέπει στο Δήμο, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, να προχωρήσει στην κατεδάφιση (η απαλλοτρίωση φαίνεται να έχει ήδη γίνει).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.