Δημιουργια Βοτανικου Κηπου στην Κομοτηνη

Μελετά και προτείνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας Τ.Ο.Ρ.Α. - Έλπη Μπλεκάτση και Κούλα Παπαδριέλλη «Η Ροδόπη διαθέτει περισσότερα από το 60% των ειδών χλωρίδας της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και σπάνια είδη»

Η δημιουργία ενός Βοτανικού Κήπου εντός της Κομοτηνής, που θα εμπεριέχει ολόκληρο τον φυσικό πλούτο της Ροδόπης, αναφορικά με την χλωρίδα και τα σπάνια φυτά τα οποία βρίσκονται και αναπτύσσονται στην περιοχή μας, είναι ένα από τα φιλόδοξα μεν, κατορθωτά δε, σχέδια της Ομάδα Πρωτοβουλίας Τ.Ο.Ρ.Α. που δραστηριοποιείται στην πόλη μας.
 
Ένα φιλόδοξο, όπως το χαρακτήρισαν μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η πρόεδρος και το μέλος του Τ.Ο.Ρ.Α. κ.κ. Έλπη Μπλεκάτση και Κούλα Παπαδριέλλη αντίστοιχα, σχέδιο το οποίο ωστόσο είναι απολύτως σύμφωνο με τους σκοπούς της ομάδας αλλά και την λογική της συνέργιας και της συλλογικής προσπάθειας που διέπει τις δράσεις τους. «Είμαστε μία πρωτοβουλία ενεργών πολιτών και συλλογικοτήτων, που έχουμε ως στόχο την προώθηση του συλλογικού οφέλους για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Εάν λοιπόν προσπαθήσουμε όλοι μαζί με διάφορες δράσεις κοινές, μπορούμε να αλλάξουμε και μπορούμε να αλλάξουμε πράγματα για τον τόπο μας» υπογράμμισε η κ. Μπλεκάτση επισημαίνοντας πως «η ανάπτυξη δεν έρχεται με μεγαλεπήβολα σχέδια, ειδικά στις μέρες που ζούμε με την οικονομική συγκυρία». 

Κούλα Παπαδριέλλη «Στην Ροδόπη αναπτύσσονται περισσότερες από 1.120 ομάδες φυτών αλλά και οι κυριότερες ζώνες βλάστησης του Ελλαδικού χώρου» 

Όπως εξήγησε η κ. Παπαδριέλλη εξηγώντας το σχέδιο αυτό, η ιδέα γεννήθηκε όταν ενημερώθηκαν για το γεγονός ότι ο νομός Ροδόπης και συγκεκριμένα η οροσειρά της Ροδόπης, φιλοξενεί περισσότερα από το 60% της χλωρίδας της Ευρώπης. Όπως επεσήμανε «στην περιοχή μας αναπτύσσονται περισσότερες από 1.120 ομάδες φυτών ενώ εδώ βρίσκονται και οι κυριότερες ζώνες βλάστησης με τα επιμέρους δασικά οικοσυστήματα που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο. Υπάρχει η παραμεσογειακή ζώνη βλάστησης που έχει τη φυλλοβόλο δρυ, η οποία είναι ένα πολύ σημαντικό δένδρο. Επίσης η ζώνη της οξιάς, της ελάτης, όπως και ορεινών παραμεσογειακών κωνοφόρων. Υπάρχει ζώνη των ψυχρόβιων κωνοφόρων, όπως η δασική πεύκη, υπάρχει η υπαλπική και αλπική ζώνη, που περιλαμβάνει τα λιβάδια και η ποώδης βλάστηση με σποραδική παρουσία χαμηλών θάμνων. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η δυτική Ροδόπη αποτελεί το νοτιότερο άκρο της γεωγραφικής εξάπλωσης της ερυθρελάτης που αποτελεί και μοναδικό σημείο σε όλη την Ελλάδα».
 
«Η φιλοξενία όλων αυτών σε έναν μουσειακό χώρο, ανοιχτό προφανώς γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι άλλο, και η “επένδυσή” του ενδεχομένως με video προβολές ή αποξηραμένα φυτά θεωρούμε ότι θα ήταν κάτι πολύ ενδιαφέρον και ελκυστικό και για εμάς τους ντόπιους αλλά και για τους επισκέπτες, φίλους για παράδειγμα του οικοτουρισμού» τόνισε η ίδια. 

Η ανάπτυξη συνεργιών απαραίτητη προϋπόθεση της υλοποίησης του 

Το σχέδιο αυτό έχει ήδη μπει, σύμφωνα με τις ίδιες, στο στάδιο εξερεύνησης των δυνατοτήτων υλοποίησής του, με διάφορες επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί με αρμόδιους φορείς αλλά και τις τοπικές αρχές, η συνδρομή των οποίων κρίνεται απαραίτητη για την επιτυχή υλοποίησή του. «Είναι πολύ ελκυστικό σαν σχέδιο, εμείς έχουμε βάλει το πρώτο λιθαράκι, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθεια διαφόρων φορέων και ειδικών για την υλοποίησή του ή ακόμα και για την ενίσχυση της ιδέας αυτής καθαυτής» υπογράμμισε η κ. Παπαδριέλλη για να επισημάνει πως «τίποτα δεν είναι εύκολο. Όλα θέλουν δράση, επιμονή, πίστη, κόπο και φυσικά συνεργασίες, γιατί για παράδειγμα εμείς έχουμε την ιδέα, όχι όμως τις απαραίτητες πληροφορίες ή την γνώση – εξειδίκευση που χρειάζονται για να προχωρήσουμε». 

Έλπη Μπλεκάτση «Πολλαπλά τα οφέλη, και σε οικονομικό ενδεχομένως επίπεδο, για την πόλη μας» 

Στους σκοπούς άλλωστε της Τ.Ο.Ρ.Α. όπως εξήγησε η πρόεδρός της είναι η προώθηση δραστηριοτήτων για τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, την διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων, με τελικό όμως στόχο την ικανοποίηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. «Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει και πόλο έλξης πολλών επισκεπτών» τόνισε η ίδια εξηγώντας τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που μπορεί η δημιουργία ενός Βοτανικού Κήπου να έχει για την περιοχή και την πόλη μας. 

Σήμα εντοπιότητας στα τοπικά προϊόντα 

Στο πλαίσιο αυτό, της ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας καθώς και της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, όπως μοιράστηκαν οι δύο κυρίες με τους ακροατές του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» μελετούν και τη δημιουργία ενός σήματος εντοπιότητας για τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή, σε συνεργασία πάντα όπως επισήμαναν με διάφορους τοπικούς φορείς και παραγωγούς, ούτως ώστε να προσδώσουν ένα ακόμα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, στα τοπικά προϊόντα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.