Εφυγε απο τη ζωη η Μαρινα Γαλανου

Ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδρύτρια του Πολύχρωμου Πλανήτη και δημιουργός του site t-zine.gr

Φτωχότερη είναι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα μετά τον πρόωρο χαμό της Μαρίνας Γαλανού, προέδρου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ). 

Ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδρύτρια του Πολύχρωμου Πλανήτη και δημιουργός του site t-zine.gr, η Μαρίνα Γαλανού δραστηριοποιούταν από το 1997 στο πεδίο των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας στο ΣΑΤΤΕ, την πρώτη τρανς οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών έως το 2004.

Ήταν, επίσης, εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καθώς επίσης τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ). Διατέλεσε, ακόμη, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καθώς επίσης μέλος της Επιτροπής για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Η αναγνώριση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων περνά πρώτα από την Ευρώπη

Η καταπολέμηση της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας δεν θεωρείται πια στοιχείο πολυτελείας των ανεπτυγμένων οικονομικά κοινωνιών

Στις 11 Μαρτίου (2021), η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε ψήφισμα που κηρύσσει την Ε.Ε. «ελεύθερη ζώνη για τους ΛΟΑΤΚΙ+» (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Τρανς, Κουίρ, Ίντερσεξ κ.ά.) με συντριπτική πλειοψηφία 492 ψήφων υπέρ έναντι 141 ψήφων κατά, ενώ σημειώθηκαν 46 αποχές. 

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε σε ακτιβιστές και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας με τα εξής ερωτήματα: 

  1. Πώς αναμένετε να επηρεάσει τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και τις ΛΟΑΤΚΙ διεκδικήσεις στην Ελλάδα η Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ 2020-2025 που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Νοέμβριο;
  2. Πόσο σημαντική είναι για την κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεων και δικαιωμάτων στην Ελλάδα η νομοθεσία και πολιτική της Ε.Ε. στα ζητήματα αυτά;
  3. Ποιες άλλες πρωτοβουλίες, ψηφίσματα ή νόμους σε επίπεδο Ε.Ε. θεωρείτε ότι επηρέασαν την κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και διεκδικήσεων στην Ελλάδα;

Η Μαρίνα Γαλανού μας είχε απαντήσει: 

  1. Η Στρατηγική για την Ισότητα για τα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Εντοπίζει, καταγράφει και καλεί τα κράτη μέλη να αναλάβουν να συντάξουν ολοκληρωμένα σχέδια και αποτελεσματικές δράσεις για τις αθέμιτες διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤΚΙ σε όλα τα πεδία. Η Ελλάδα οφείλει να ανταποκριθεί και σε αυτή την κατεύθυνση, υπήρξε η πρωτοβουλία Επιτροπής με αυτόν τον σκοπό. Εναπόκειται όμως στην Κυβέρνηση κατά πόσον θα αξιοποιήσει και τί θα πράξει στην υλοποίηση. Γιατί διαχρονικά η διαπίστωση είναι ότι όλες οι Κυβερνήσεις κάνουν τα ελάχιστα δυνατά φοβούμενες το πολιτικό κόστος. Εμείς, θα πιέσουμε με σκοπό το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.
  2. Ασφαλώς είναι σημαντική η ενωσιακή νομοθεσία. Ας μη ξεχνάμε λόγου χάρη ότι η νομοθεσία για την ίση μεταχείριση της χώρας μας, είναι προϊόν ενσωμάτωσης σχετικών ενωσιακών. Όπως και άλλες. Βεβαίως, έχει σημασία πάντα και ο τρόπος ενσωμάτωσης από τον εθνικό νομοθέτη που δεν ακολουθείται πάντα, αλλά και η εφαρμογή. Επί παραδείγματι, η νομοθεσία για την ίση μεταχείριση που ενσωματώνει την ενωσιακή, προβλέπει θετικά μέτρα για την άρση διακρίσεων και αποκλεισμών. Έχουν αναληφθεί; Η απάντηση είναι όχι. Προβλέπει τη συνεργασία μιας σειράς θεσμών για την καταπολέμηση των διακρίσεων. Γίνεται αυτό στην πράξη; Ελάχιστα έως τίποτε. Αυτό διαπιστώνεται και στο κείμενο της Επιτροπής: υπάρχει μεν η ενωσιακή νομοθεσία, μολαταύτα πάσχουμε αφενός μεν στην μη αξιοποίηση όλων των εργαλείων της, αφετέρου στην εφαρμογή. Εγώ θα συμπλήρωνα, ακόμη, σε ανεκπαίδευτο προσωπικό που καλείται να τις εφαρμόσει. Να λοιπόν γιατί χρειάζεται να καταρτίσουμε αποτελεσματικά σχέδια δράσης ώστε να διασφαλίσουμε την ίση μεταχείριση στην πράξη.
  3. Σημαντικό ρόλο π.χ. έπαιξαν η ενωσιακή νομοθεσία στο  πλαίσιο για την υποκίνηση σε μίσος, τα εγκλήματα μίσους, αλλά και Ψηφίσματα που συμπεριλάμβαναν ρητά την  κατεύθυνση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου με βάση τον αυτοπροσδιορισμό, την προστασία των θυμάτων, για τους ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες κ.α. Όλα αυτά έχουν αποτελέσει και εξακολουθούν να αποτελούν -καθώς δεν έχουν όλα (για να είμαι ακριβής τα περισσότερα) υιοθετηθεί απ’ την ελληνική πολιτεία-, σημαντικά εργαλεία διεκδίκησης, είτε αφορούν νομοθεσίες, Ψηφίσματα, προτεινόμενες πολιτικές ή καλές πρακτικές. Και, πέραν αυτών, τουλάχιστον εμείς ως οργάνωση προσπαθούμε να έχουμε επικοινωνία με ομάδες του Ε.Κ. ώστε να αλληλεπιδράσουμε με σκοπό την περαιτέρω προώθηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.