Φυσικο αεριο σε ολα τα κτιρια του επιθυμει το ΔΠΘ

Ετοιμάζει έργο για την δημιουργία εσωτερικών δικτύων στις πανεπιστημιουπόλεις και σε όλα τα σημεία που δραστηριοποιείται

Στην αναμονή για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος της Παλιάς Νομικής Κομοτηνής

Σε όλο το εύρος του επιθυμεί να κάνει πράξη την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας σε όλες τις υποδομές του, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Για να γίνει όμως όλο αυτό το βήμα, τόσο σε επίπεδο Πανεπιστημίου όσο και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, πρέπει να ενεργοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, για αυτό και έχουν ξεκινήσει μια συστηματική προσέγγιση στο θέμα, σημείωσε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και πρόεδρος της Επιτροπής Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής» και τη Νατάσσα Βαφειάδου.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση της Παρασκευής, με τη συμμετοχή εκλεκτών καλεσμένων, για την Κλιματική αλλαγή, την οποία θέλουν να ενισχύσουν, κάνοντας γνωστά τόσο το έργο που γίνεται, αλλά και τι θέλουν να κάνουν από εδώ και πέρα.

Έργο για την δημιουργία δικτύων φυσικού αερίου

Όλα τα προηγούμενα χρόνια άλλωστε, το Πανεπιστήμιο δεν έχει μείνει αδρανές αλλά κάνει προσπάθειες ανά τακτά χρονικά διαστήματα να διατηρούν τις σχέσεις τους με και να επικοινωνούν με τους αρμόδιους οργανισμούς για θέματα του ΔΠΘ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μεγάλο έργο που χρηματοδοτεί η ΠΑΜΘ για την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου στη Θράκη και ιδιαίτερα μετά την υπογραφή των συμβάσεων για την κατασκευή τους σε πόλεις που δραστηριοποιείται το πανεπιστήμιο.

Πιστεύοντας σε αυτό το έργο, ήδη κινητοποιούνται για να προετοιμάσουν, ανέφερε ο κ. Μάρης, ένα έργο που πιστεύει πως θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση στην ΠΑΜΘ για την δημιουργία του  εσωτερικού δικτύου φυσικού αερίου των Πανεπιστημιουπόλεων και των άλλων κτιρίων του ΔΠΘ, μαζί με την υλοποίηση των απαραίτητων τεχνικών προσαρμογών σε αυτά.

Η υλοποίηση του έργου αυτού θα βοηθήσει και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Πανεπιστημίου, αλλά και την μείωση του κόστους θέρμανσης στις εγκαταστάσεις του.

Συνολική αναβάθμιση του πανεπιστημίου

Οι υπηρεσίες του πανεπιστημίου γενικότερα, καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να συνεχίσουν να ενσωματώνουν τις νέες εξελίξεις στο υφιστάμενο κτιριακό δυναμικό του ΔΠΘ. Τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια δημιουργίας για το Δημοκρίτειο σε ότι αφορά το κομμάτι των υποδομών, τόνισε ο κ. Μάρης, και επιθυμία τους είναι να αποτελέσουν χρόνια δημιουργίας και για το ανθρώπινο δυναμικό τους, «να γίνουν πυλώνας συνεκτικός για την περιοχή μας, ένας πυλώνας που θα παίξει έναν ρόλο προσελκύοντας ανθρώπινο δυναμικό, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να ανατρέψει το brain drain».

Ελπίδες να προχωρήσει το έργο της Παλιάς Νομικής

Ο κ. Μάρης αναφέρθηκε και στο έργο της ενεργειακής Αναβάθμισης της Παλιάς Νομικής, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, όμως έχει «κολλήσει» σε διαδικαστικά ζητήματα.

Το έργο έχει δύο σκέλη, ένα που αφορά την προμήθεια δύο ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την εγκατάσταση φορτιστών σε Ξάνθη και Κομοτηνή, που προχωρά κανονικά, και αυτό των έργων στην παλιά Νομική.

Ο Αντιπρύτανης είχε συνάντηση σε πάρα πολύ καλό κλίμα με τον κ. Νικόλαο Μαμαλούγκα, Υποδιευθυντή Τομέα Περιβάλλοντος της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ, και ελπίζει πως εντός του Ιουνίου θα έχουν και την εντολή δημοπράτησης, ώστε να εγκατασταθούν τα συνεργεία το 2022.

Με την ολοκλήρωση της παρέμβασης αυτής, θα πετύχουν μια ουσιαστική βελτίωση του χώρου για όλους τους φοιτητές που έρχονται να σπουδάσουν στην Κομοτηνή. «Πιστεύω ότι και αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε και θα δώσουμε μια πνοή εκσυγχρονισμού και σε αυτές τις εγκαταστάσεις βελτίωσης, για να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες», σημείωσε, στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.  

Προτεραιότητα τα νέα τμήματα

Οι υποδομές άλλωστε αποτελούν ένα κρίσιμο κομμάτι της δημιουργίας νέων τμημάτων στο ΔΠΘ, δύο από τα οποία έχουν ήδη εξαγγελθεί: το Τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνής, και το Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο.

Ο κ. Μάρης είχε συνάντηση για το θέμα με την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως, τονίζοντας πως το Τμήμα Εργοθεραπείας δεν θα έχει πρόβλημα να προχωρήσει απρόσκοπτα, αφού ιδρυθεί με νομοθετική ρύθμιση που εκτιμά πως θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το Φθινόπωρο, για να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2022.

Αυτό που τους απασχολεί περισσότερο είναι το Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, όπου υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα υποδομών.

Ήδη έχουν υπάρξει συναντήσεις, και την επόμενη  εβδομάδα θα βρεθούν, μαζί με τις υπηρεσίες τους, στο Διδυμότειχο για το θέμα.

«Ελπίζω με τη συνεργασία όλων και με την καλή πίστη όλων να βρούμε λύση άμεσα, έτσι ώστε και το υπουργείο να μπορέσει να τρέξει γρήγορα τη νομοθέτηση του τμήματος Ψυχολογίας στην πόλη του Διδυμοτείχου» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως κάθε καινούρια αρχή, ιδιαίτερα όταν το πανεπιστήμιο αποκτά μια επιπλέον έδρα, είναι δύσκολη.

«Θα χρειαστεί να καταβάλουμε όλοι και κόπο, αλλά και πολύ χρόνο για να μπορέσουμε να ωριμάσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους το καινούργιο αυτό τμήμα» σημείωσε, εκφράζοντας παρόλα αυτά την πεποίθηση πως θα κερδίσουν και τα δύο στοιχήματα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να μιλάμε πλέον για ένα ΔΠΘ μεγαλωμένο κατά δύο τμήματα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.