«Οψεις της Δημοσιας Ιστοριας: Απο την Επανασταση στον Εορτασμο της Εκατονταετηριδας»

Διάλεξη της Χριστίνας Κουλούρη την Πέμπτη 20 Μαΐου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Εργαστηρίου Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που πραγματοποιούνται με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, θα μιλήσει η πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας κ. Χριστίνα Κουλούρη, με θέμα «Όψεις της Δημόσιας Ιστορίας: Από την Επανάσταση στον Εορτασμό της Εκατονταετηρίδας».


Στη διαδικτυακή διάλεξή της, η Χριστίνα Κουλούρη θα εξετάσει θέματα που αναλύονται στην πρόσφατη μελέτη της «Φουστανέλες και χλαμύδες. Ιστορική μνήμη και εθνική ταυτότητα, 1821-1930». Πώς η ελληνική κοινωνία απομνημόνευσε το πρόσφατο και το απώτερο παρελθόν της – την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την Ελληνική Επανάσταση και την «πολεμική δεκαετία» 1912-1922; Πώς η πολιτισμική μνήμη συνδέθηκε με τις πολεμικές εμπειρίες (νίκη ή ήττα, μαζικός θάνατος και πένθος, ήρωες και μάρτυρες); Πώς η νοηματοδότηση και η ερμηνεία του παρελθόντος έγιναν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή σύγκρουσης ανάμεσα σε τοπικές και κοινωνικές ομάδες;


Ξεκινώντας από το 1821, γενέθλια πράξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους, και φθάνοντας στο 1930, όταν γιορτάζεται η επέτειος των πρώτων εκατό χρόνων ανεξαρτησίας, η ιστορικός αναλύει τις πολιτισμικές πρακτικές μέσω των οποίων αναπαριστάνεται, σκηνοθετείται, επιτελείται και «καταναλώνεται» το παρελθόν στον δημόσιο χώρο.

H Xριστίνα Κουλούρη 

H Xριστίνα Κουλούρη είναι πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής  Επιστήμης και Ιστορίας, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Νεότερης  Ιστορίας (ΚΕΝΙ). Έχει δημοσιεύσει βιβλία, συλλογικούς τόμους και άρθρα σχετικά με τη διδασκαλία της ιστορίας, τα σχολικά εγχειρίδια, τη συγκρότηση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας και ιστορικής μνήμης και την ιστορία του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 2005 εκδόθηκαν, με επιμέλειά της, τέσσερις τόμοι βοηθητικού εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία της ιστορίας σε όλες τις βαλκανικές χώρες και μεταφράστηκαν σε εννέα βαλκανικές γλώσσες και στα ιαπωνικά. Διατέλεσε μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την εξέταση σχολικών εγχειριδίων Ελλάδας – Τουρκίας του Υπουργείου Παιδείας (2001-2004).
 

Info


Ο σύνδεσμος της διάλεξης είναι: https://tinyurl.com/jzwrcr4b

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.