Ξεκινησε το 5ο Φεστιβαλ Κλασικης Μουσικης Κομοτηνης Ξανθης
Μια ξεχωριστή βραδιά υψηλών απαιτήσεων για τους φίλους της κλασικής μουσικής και μια ξεχωριστή εκδήλωση ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, με την οποία και άνοιξε τις πύλες του το 2ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κομοτηνής και Ξάνθης που διοργανώνεται από την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής – Θράκης» και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Ένα παθιασμένο ταξίδι στο μουσικό κόσμο του πιανίστα Λάμπη Βασιλειάδη, ενός μουσικού που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το όνομά του είναι πλέον ταυτισμένο με το πιάνο.
Μία μοναδική μουσική εμπειρία από έναν κορυφαίο εκπρόσωπο της πιανιστικής τέχνης, τον Λάμπη Βασιλειάδη που με την τέλειας ποιότητας εκτέλεσή του και το πάθος του συγκίνησε το κοινό και μετέδωσε αυτή την συγκίνηση στο χώρο της συναυλίας.
Γιώργος Τσομής, «Μεγάλη η προσφορά του Λάμπη Βασιλειάδη στην ενίσχυση και εξάπλωση της κλασικής μουσικής στην περιφέρεια»
Την εκδήλωση προλόγισε ο Γιάννης Μαλαμίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής – Θράκης, και στη συνέχεια ο Δημήτρης Σβυντρίδης, μέλος του Συλλόγου Φίλων Μουσικής – Θράκης ανέλυσε το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ, ευχαρίστησε το Μουσικό Σχολείο και τον διευθυντή του κ. Παπαδημητρίου για την φιλοξενία, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για την στήριξη του Φεστιβάλ αλλά και τους υπόλοιπους χορηγούς.
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Γιώργος Τσομής ο οποίος και αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στο έργο του πιανίστα Λάμπη Βασιλειάδη και καταλήγοντας ανέφερε ακόμη ένα λόγο για τον οποίο πρέπει να επαινεθεί, εξίσου σημαντικό με την μεγάλη τέχνη του. «Ο κ. Βασιλειάδης μάχεται αφιλοκερδώς σαν καλλιτέχνης και δάσκαλος για την ενίσχυση και εξάπλωση της κλασικής μουσικής στην περιφέρεια δίνοντας ρεσιτάλ και διοργανώνοντας συναυλίες κλασικής μουσικής με άλλους καλλιτέχνες στο κοινό της επαρχίας, το οποίο δεν έχει πάντοτε την δυνατότητα πρόσβασης στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας, για να παρακολουθεί τέτοιες εκδηλώσεις υψηλής τέχνης. Μεγάλη η προσφορά του και στους νέους μας οι οποίοι έτσι έρχονται σε επαφή με την κλασική μουσική, μυούνται στο μεγαλείο της, ένα μεγαλείο που μας εισάγει σε ένα άλλο κόσμο πολλές φορές διαφορετικό από την πεζότητα της καθημερινής ζωής».
Λάμπης Βασιλειάδης, «Ήρωας είναι αυτός που δεν διαπραγματεύεται χρεοκοπώντας την αξιοπρέπειά του»
Ο Λάμπης Βασιλειάδης ευχαρίστησε το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής – Θράκης» για την παρουσία του στην πόλη μας. «Δεν θα βρισκόμουν εδώ, αν δεν υπήρχαν φίλοι που γνώρισα πρόσφατα, την περσινή χρονιά, και των οποίων η παρουσία με συγκινεί ιδιαίτερα. Αναφερόμενος στα έργα που θα παρουσίαζε τόνισε ότι «η εποχή μας για την χώρα μας περισσότερο από τις άλλες χώρες είναι μια δοκιμασία αξιοπρέπειας κατά κύριο λόγο, όπου βραδιές σαν την σημερινή ενδεχομένως να προσφέρουν ευκαιρίες στοχασμού για το ποιοι είμαστε και πώς θα θέλαμε να ζήσουμε. Το πρόγραμμα που επέλεξα σήμερα έχει κέντρο του ιδιαίτερα μια μελαγχολική σονάτα του Τσαϊκόφσκι και η βραδιά ξεκινά με τις «Ηρωικές Παραλλαγές» του Μπετόβεν. Το έργο αυτό του Μπετόβεν γράφτηκε όταν διαγνώσθηκε μια ιδιαίτερη μορφή ωτοσκλήρυνσης που δημιούργησε ένα πολύ δυνατό ήχο στα αυτιά του και δεν μπορούσε να ακούσει πολύ καλά. Βρισκόταν σε μια ιδιαίτερη κρίση για περίπου τέσσερα χρόνια και μετά τις «Τρεις Σονάτες» οι «Ηρωικές Παραλλαγές» αποτελούν το θέμα της Τρίτης Συμφωνίας, η οποία εξακολουθεί να είναι ηρωική. Ο ήρωας στο έργο που θα ακούσουμε καλείται να ολοκληρώσει κύκλους επικούς, κύκλους με κατορθώματα, τα οποία μοιάζουν να είναι τόσο δεξιοτεχνικά και τόσο ελπιδοφόρα, όπως η κάθε μια από αυτές τις παραλλαγές. Οι κύκλοι συνήθως ολοκληρώνονται με θυσίες, στην μουσική ακούγονται πτώσεις, και οι θυσίες αυτές οδηγούν σε νέα περιπέτεια. Η περιπέτεια του Μπετόβεν με ιδιαίτερη αξιοπρέπεια και μια ζέση πάλι για αντιπαράθεση, μια ιδιαίτερη παράξενη χαρά μέσα στην εποχή της ασθένειας, καταλήγει στη μεγάλη φούγκα. Η φούγκα για τους αναλυτές αποτελεί ένα ιδιαίτερο σύμβολο της Θείας Επέμβασης. Εκεί που στη δουλειά του Μπετόβεν σταματά το συναίσθημα ξεκινά η υπερβατική τομή, η παρουσία δηλαδή της πολυφωνίας όπως θα τη ζήσουμε απόψε. Ο Τόμας Μαν κάποτε χαρακτήρισε τις δυσκολίες του Μπετόβεν να γράψει φούγκες με ειρωνικό τρόπο, ωστόσο πιστεύω ότι αυτό που ενδεχομένως δεν κατάλαβε είναι ότι οι ανάγκες του Μπετόβεν τον οδηγούσαν στη σύνθεση μιας τέλειας φούγκας και η υπέρβαση είναι αυτό που χαρακτηρίζει το ηρωικό στοιχείο. Στην πραγματικότητά μας οι «Ηρωικές παραλλαγές» είναι ένα σύμβολο υπέρβασης των δυσκολιών που όλοι αντιμετωπίζουμε. Μια υπέρβαση που σίγουρα θα μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε ότι πλέον πρέπει να περάσουμε από το ατομικό στο συλλογικό, το οποίο εκφράζεται μέσα από μορφές τέχνης που μας επιτρέπουν να σκεφτόμαστε και η μοναξιά της σκηνής εμπνέει μια συλλογικότητα ιδιαίτερη, όταν ο καθένας από εμάς αναλογισθεί τον ήρωα μέσα του. Και ο ήρωας είναι αυτός που δεν διαπραγματεύεται χρεοκοπώντας την αξιοπρέπειά του».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
