Υπεροχη μουσικη παρασταση «του Κρασιου και του Ερωτα»
Με τραγούδια του Κρασιού και του Έρωτα από την αρχαία λυρική ποίηση και το δημοτικό τραγούδι, με δυο πολύ σημαντικούς ερμηνευτές, τον Βασίλη Λέκκα και τον Χρήστο Αηδονίδη, έγινε η έναρξη του Φεστιβάλ «Διονύσου Λόγος».
Αξέχαστη καλοκαιρινή βραδιά με μουσική παράσταση «του Κρασιού και του Έρωτα» απόλαυσαν οι Θρακιώτες στο υπέροχο θέατρο του Λατομείου «Χελιδονόπετρας» του Δήμου Μαρώνειας, ένα θέατρο-νταμάρι που γράφει ήδη τη δική του ιστορία στη Ροδόπη, όπου για άλλη μια φορά τιμήθηκε ο Διόνυσος, ο θεός της αμπέλου.
Την έναρξη του Φεστιβάλ -που διοργανώθηκε με τη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κήρυξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Νικήτας Τσακίρογλου, ενώ ο δήμαρχος Μαρώνειας Χρήστος Παπανικολάου στον χαιρετισμό του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Διοίκηση του Κ.Θ.Β.Ε., τον κ. Τσακίρογλου για την αξιέπαινη αυτή προσπάθεια που καθιστά δυνατή την διοργάνωση του Φεστιβάλ που «με πολύ μεράκι έκαναν το καλύτερο δυνατό, ούτως ώστε οι παραστάσεις να έχουν ένα υψηλό επίπεδο για να περνάμε καλά». Επίσης, διαβεβαίωσε το κοινό ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί καθώς «δεν θα μείνουμε μόνο στις εκδηλώσεις του «Διονύσου Λόγος», καθώς το Κρατικό Θέατρο είναι για εμάς η βάση των καλοκαιρινών μας εκδηλώσεων».
Ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι ο Δήμος Μαρώνειας θα κάνει ό,τι δυνατόν για να γίνει θεσμός αυτό το Φεστιβάλ, ζητώντας ταυτόχρονα την συμμετοχή του κόσμου προκειμένου να πετύχει αυτός ο σκοπός.
…Στη Μαρώνεια του κρασιού και του Διονύσου, σ’ αυτό το ενεργειακό και συμβολικό τόπο, παρουσιάστηκαν τραγούδια του κρασιού και του έρωτα από την αρχαία λυρική ποίηση και το δημοτικό τραγούδι, με δυο πολύ σημαντικούς ερμηνευτές, τον Βασίλη Λέκκα και τον Χρήστο Αηδονίδη. Τα τραγούδια αυτά γράφτηκαν πριν από 2,5 χιλιάδες χρόνια από ποιητές, όπως ο Αλκαίος, η Σαπφώ, ο Κριτίας, ο Ανακρέοντας, ο οποίος μάλιστα έζησε κάποιο διάστημα της ζωής τους στη γύρω περιοχή της Θράκης. Ξεχωριστά τραγούδια για την αγάπη της ζωής, για τον έρωτα, πέρασαν από στόμα σε στόμα κι έγιναν σιγά-σιγά δημοτικό τραγούδι. Αυτά τα τραγούδια απόλαυσαν οι Θρακιώτες φίλοι της μουσικής όπου τους δόθηκε ευκαιρία να δουν την συνέχεια της ελληνικής γλώσσας και της μουσικής μέσα στο χρόνο. Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσίαση του μουσικού συνόλου «Ηδύφωνο» που με τις πραγματικά θεαματικές εμφανίσεις του μετέφερε το κοινό στην εποχή του Διονύσου.
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
