Η Μεσσουνη γιορταζει τον Αγιο Τρυφωνα
Την Παρασκευή, ανήμερα του Αγίου Τρύφωνα, μία μεγάλη παρέα από τη Μεσσούνη τίμησε τον προστάτη των αμπελουργών με τα δέοντα: ντόπιο κρασί, ντόπια κρέατα, παραδοσιακή μουσική από γκάιντα σε ένα αυτοσχέδιο γλέντι με πολύ κέφι και φιλική κουβεντούλα.
Οι συμμετέχοντες στο γλέντι είναι από τεσσάρων ετών μέχρι…, μόνο που το κρασί απευθύνεται μόνο στους ενήλικες, στους μαθημένους. Ο κ. Γιώργος Γιοβανούδης είναι από τη Μεσσούνη και κρατάει το έθιμο 65 χρόνια. «Οι παππούδες μας ήρθαν από την Ανατολική Ρωμυλία και θυμάμαι το έθιμο εδώ και 65 χρόνια. Του Αγίου Τρύφωνα πηγαίναμε στα αμπέλια, κόβαμε από τις τέσσερις γωνίες από μία βέργα, κάναμε το σταυρό μας για να μας βοηθάει ο Άγιος Τρύφωνας και μετά μαζευόμασταν με ποτό, κρασί». Ο κ. Γιοβανούδης εξηγεί ότι δεν άλλαξε τίποτε στο έθιμο.
Το μεσημέρι που συναντήσαμε την παρέα δεν υπήρχαν γυναίκες ανάμεσα στους γλεντζέδες: «Οι γυναίκες θα κατέβουν αργότερα. Μέχρι το βράδυ θα γλεντάμε».
Οι καλλιεργητές διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν ακόμη αμπέλια στην περιοχή τους, μεταφέρουν όμως κι ένα μικρό παράπονο: «Δεν άφησαν ένα δρόμο, μία γέφυρα για να μπορούμε να πάμε».
Ο κ. Χρήστος Δραγανίδης είναι γέννημα – θρέμμα της Μεσσούνης κι εξηγεί με τη σειρά του ότι έμειναν λίγα αμπέλια. «Είναι ντόπια τα κλήματα. Έχουμε μαύρο σταφύλι του κρασιού, το παμίτι». Για το αν δέχονται τη βιολογική καλλιέργεια που προωθείται από το δήμο της Αιγείρου απαντούν: «Εξαρτάται. Δεν έμειναν άτομα να ασχοληθούν με τις καλλιέργειες. Για τη γιορτή είναι πολλοί πρόθυμοι, αλλά το αμπέλι θέλει πολύ δουλειά, δεν είναι γιορτή».
Οι θαμώνες διαβεβαιώνουν ότι το κρασί και το τσίπουρο είναι δικής τους παραγωγής, τρατάροντας ταυτόχρονα τους επισκέπτες ποτό αλλά και πλούσια μεζεδάκια.
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
