Ποια διαδικασια προβλεπεται για διορισμο στα δημοσια σχολεια
Αλλάζει από το σχολικό έτος 2003-4 το σύστημα διορισμού των δασκάλων και καθηγητών, καθώς οι προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις θα γίνονται κατά 75% από τους επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (με σειρά βαθμολογίας) και κατά 25% από τον πίνακα των αναπληρωτών (με σειρά εγγραφής). Ταυτόχρονα κάθε χρόνο θα συντάσσεται ενιαίος πίνακας αναπληρωτών, στον οποίο θα «μπαίνουν» οι εκπαιδευτικοί με μοριοδότηση που θα αφορά την προϋπηρεσία τους και την επιτυχία στον εκάστοτε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Οι ρυθμίσεις αυτές πάντως –που σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή- δεν ικανοποιούν τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, διότι όπως υπογραμμίζουν για τη μεγάλη πλειοψηφία των αναπληρωτών δεν υπάρχει άμεση προοπτική διορισμού. Για το λόγο αυτό, φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν ακόμη και σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.
Αναλυτικά οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας έχουν ως εξής:
• Σε περίπτωση που παραμένουν κενές οργανικές θέσεις μετά την εξάντληση του πίνακα των αναπληρωτών, αυτές καλύπτονται από τους εγγεγραμμένους σε ενιαίο πίνακα αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που θα συντάσσεται για κάθε έτος και στον οποίο θα κατατάσσονται κατά σειρά που εξαρτάται από το σύνολο των μορίων τους α) όσοι έχουν προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή και ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία και β) όσοι επέτυχαν τη βαθμολογική βάση στον τελευταίο εκάστοτε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Τα μόρια
Και για τις δύο παραπάνω κατηγορία (αναπληρωτές, επιτυχόντες ΑΣΕΠ) τα μόρια θα προσμετρώνται ως εξής:
α) Σε όσους έχουν προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου ένα μόριο για κάθε μήνα προϋπηρεσίας, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους ή όχι στο διαγωνισμό. β) Σε όσους έλαβαν τη βαθμολογική βάση κατά τον τελευταίο διαγωνισμό ένα μόριο για κάθε μονάδα πάνω από τη βαθμολογική βάση. γ) Όσοι έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές αλλά πήραν μέρος και στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα λάβουν μόρια αθροιστικά και από τις δύο περιπτώσεις (σ.σ.: κίνητρο για συμμετοχή στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ).
– Για το έτος 2002 στις κενές οργανικές θέσεις δασκάλων και καθηγητών θα διορισθούν όσοι είναι εγγραμμένοι στον πίνακα διοριστέων του ΑΣΕΠ και στην επετηρίδα.
Η πλήρωση κενών οργανικών θέσεων στα σχολεία, διορίζονται επί του αριθμού των νέων κενών οργανικών θέσεων και: α) Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες των προσωρινών αναπληρωτών (άρθρο 138 του ν.2725/99), σε ποσοστό 50% και σύμφωνα με τη σειρά εγγραφής τους, β) όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον υπό στοιχείο γ΄ ενιαίο πίνακα αναπληρωτών (ν.29420/2001 άρθρο 1 παρ. 6), σε ποσοστό 25% και σύμφωνα με τη σειρά της εγγραφής τους και γ) όσοι έλαβαν τη βαθμολογική βάση στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του έτους 2000, σε ποσοστό 25% και σύμφωνα με τη σειρά βαθμολογίας τους.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν υποψήφιοι για διορισμό σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες, οι κενές θέσεις πληρούνται με διορισμό υποψηφίων των άλλων κατηγοριών μέχρι να εξαντληθούν. Αν είναι δύο οι άλλες κατηγορίες, οι θέσεις κατανέμονται κατά το ήμισυ σε κάθε κατηγορία.
Από το 2003 και εφεξής για την πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών πέραν του πίνακα του άρθρου 138 του ν.2725/1999 (οι λεγόμενοι 16μηνίτες), ο οποίος προηγείται συντάσσεται για κάθε χρόνο ενιαίος πίνακας αναπληρωτών.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
