Ο τομεαρχης Αγροτικης Πολιτικης του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγελης Αποστολου συναντηθηκε με τους κτηνοτροφους του ν.Ροδοπης
Στην Κομοτηνή βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος συνοδεία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Αϊχάν Καραγιουσούφ και του περιφερειακού συμβούλου κ. Τάκη Χαρίτου, επισκέφτηκαν τη δημοτική αγορά όπου και συναντήθηκαν με κτηνοτρόφους για να συζητήσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος της περιοχής, με κύριο το πρόβλημα της ευλογιάς και των επιπτώσεών της.
Κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τους παρευρισκόμενους κτηνοτρόφους ο κ. Αποστόλου άκουσε τους προβληματισμούς και τα ζητήματα που απασχολούν την κτηνοτροφική κοινότητα της Ροδόπης, κυρίως τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της ευλογιάς και τις αποζημιώσεις των πληγέντων κτηνοτρόφων, αλλά και αυτά της αύξησης τους κόστους των ζωοτροφών και της διάρκειας του φρέσκου γάλατος και γνωστοποίησε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπισή τους.
Μετά το τέλος της συνάντησής του με τους κτηνοτρόφους της περιοχής ο κ. Αποστόλου δήλωσε πως απόρροια του διαλόγου αυτού ήταν η κοινή πεποίθηση πως «η κυβέρνηση έχει επιδείξει από αμέλεια έως και αδιαφορία για τον κτηνοτροφικό κλάδο, η οποία αγγίζει τα όρια της εξαφάνισης ενός κλάδου που για μας και κυρίως για όλους στην ύπαιθρο αποτελεί το εργαλείο εκείνο πάνω στο οποίο μπορεί να υπάρξει απασχόληση και επιβίωση».
«Τα χρήματα δεν είναι πολλά για έναν χώρο που όλοι τον θέλουμε όρθιο»
Ο τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση τόσο για την έως τώρα συμπεριφορά της αλλά και για τα όσα προτείνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ευλογιάς και εξήγησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η δική μας πρόταση θα έλεγα ότι πλησιάζει το θέμα μέσα από την προληπτική του αντιμετώπιση. Υπάρχει μία συγκεκριμένη πρόταση σε διακρατικό επίπεδο, η οποία φτάνει μέχρι την χρηματική ικανοποίηση τόσο για να δοθεί η δυνατότητα αντικατάστασης των ζώων και ταυτόχρονα για όσους ήδη έχουν υποστεί την απομόνωση να τους δοθεί το αντίστοιχο κόστος διατροφής. Ειδικότερα για τον κλάδο μέσα από στοιχεία που εύκολα μπορούν να αποδειχθούν, το εισόδημα το οποίο θα απολεστεί από τη συγκεκριμένη καταστροφή να αντικατασταθεί από αντίστοιχη ενίσχυση. Δεν είναι πολλά τα χρήματα, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε έναν χώρο, που όλοι τον θέλουμε όρθιο, που όλοι αγωνιζόμαστε για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας, γιατί τα ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα, εξακολουθούν να είναι περιζήτητα στην παγκόσμια αγορά» τόνισε ο ίδιος.
«Από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει ένα “πίσω μπρος”» υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου «καθώς παρά τις αρχικές συζητήσεις για αποζημιώσεις που έφταναν την αγοραία αξία των ζώων που θανατώνονταν, τώρα με τις ανακοινώσεις του ποσού, ουσιαστικά δεν μιλάμε ούτε για τα μισά από αυτά. Όταν δηλαδή μιλούν για 60 και 70 ευρώ, το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το 50% αυτού που προτείνουμε εμείς, δηλαδή 120-130 ευρώ, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι η διαφορά είναι τεράστια. Και αυτό το λέμε γιατί δεν θέλουμε να χαθεί ο κόσμος από την κτηνοτροφία. Βλέπετε άλλωστε πόσο δύσκολο είναι να ασχοληθεί ο νέος κόσμος μ’ αυτήν, πόσο μάλλον να αφήσουμε έναν κόσμο ο οποίος παραδοσιακά ασχολείται να φύγει. Αυτή είναι η προσέγγιση . Από κει και πέρα το ζήτημα του κόστους των ζωοτροφών είναι συγκεκριμένο, το ζήτημα της απώλειας του εισοδήματος θα προκύψει από συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία δεν είναι δύσκολο να προκύψουν και να τεκμηριωθούν. Τώρα το πώς λειτουργεί η κυβέρνηση, μην ξεχνάτε ότι η παύση πληρωμών που έχει επιβάλλει δεν αφορά μόνο στον κτηνοτροφικό κλάδο, αφορά σ’ όλη την παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα της χώρας».
«Αν δεν τακτοποιηθεί το ζήτημα των ενισχύσεων, τα πρόστιμα που θα κληθούμε να πληρώσουμε ξεπερνούν τα 700-800 εκατ. ευρώ»
Κλείνοντας, ερωτηθείς για την τύχη των ενισχύσεων για τα βοσκοτόπια, ο κ. Αποστόλου εξέφρασε την πεποίθηση πως παρά το ότι «είμαστε παράτυποι σε ό,τι αφορά στον κανονισμό» αυτές θα δοθούν κανονικά. «Το ζήτημα όμως είναι» τόνισε ο ίδιος «ότι αυτές τις ενοχλήσεις, αυτές τις απειλές τις δεχόμαστε εδώ και χρόνια. Αν δεν τακτοποιηθεί το ζήτημα των ενισχύσεων, τα πρόστιμα που θα κληθούμε να πληρώσουμε ξεπερνούν τα 700-800 εκατ. ευρώ. Άρα λοιπόν το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να πείσουμε την Ε.Ε. ότι βοσκήσιμες γαίες για την Ελλάδα δεν είναι μόνο το αγροτολίβαδα, είναι και τα δάση και οι δασικές εκτάσεις. Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι ότι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, οι οποίες στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως δασικές, με τον νόμο 998, από το ‘79 υπάρχει νομοθετική δέσμευση που λέει ότι αυτές οι εκτάσεις πρέπει να χαρτογραφηθούν και να αποδοθούν σε αγροτική χρήση. Η χαρτογράφηση όμως έχει σχέση και με τα εμπράγματα δικαιώματα που το δημόσιο έχει σε αυτές τις εκτάσεις. Ξέρετε ότι για τις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου. Πρέπει λοιπόν να χαρτογραφηθούν να αναδειχθούν αυτές, και μετά να δοθούν για αγροτική χρήση. Εκεί πρέπει να παίξει ιδιαίτερο ρόλο και η τοπική αυτοδιοίκηση και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι μέσα από τις οργανώσεις τους».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
