Κεντρικη Ενωση Δημων Ελλαδας: Προς αναστολη των κινητοποιησεων στους Δημους

Στις… καλένδες ρίχνει το Δ/Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) τη συνέχεια των κινητοποιήσεων των δήμων το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, μετά τη κοινή συνεδρίαση αιρετών με τις Διαρκείς Επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Όπως αποφάσισε, το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσουν οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας, προκειμένου «να καταγράψουν με ακρίβεια και διακριτικότητα τις αντιδράσεις των δήμων το διήμερο των κινητοποιήσεων», και κατόπιν σε νέα συνεδρίασή του θα εξετάσει τα δεδομένα και το πώς θα συνεχιστούν, εάν συνεχιστούν, οι κινητοποιήσεις των δημάρχων.

Οι σκέψεις των Αιρετών

Ουσιαστικά, με την απόφασή του αυτή της ΚΕΔΕ, με έμμεσο τρόπο βαίνει προς εκτόνωση των κινητοποιήσεων, αφού η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, και με δεδομένο πως την όποια τελική απόφαση πρέπει να την πάρει το «ανοιχτό» έκτακτο συνέδριο, μπορεί και να έχει ολοκληρωθεί όταν η χώρα πάρει τη δόση-μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ. Και όταν την πάρει, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις Στυλιανίδη-Στουρνάρα το πρώτο πράγμα που θα εξοφληθεί θα είναι τα χρέη των ΟΤΑ. Σε αυτό συγκλίνει και η απόρριψη της πρότασης της εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δ/Σ της ΚΕΔΕ Ε. Παντελάκη να συμμετάσχει η ΚΕΔΕ στην πανελλαδική απεργία που έχει κηρυχθεί για τις 26 Σεπτεμβρίου.

Οι Δεσμεύσεις των Υπουργών

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεσμεύθηκαν ουσιαστικά στα ακόλουθα:

• «Εκτός της απόδοσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας των 35 εκ. ευρώ έναντι της τέταρτης δόσης των παρακρατηθέντων ύψους 213 εκ. ευρώ, θα γίνει προσπάθεια να αποδίδονται εμπρόθεσμα, κάθε μήνα και μέχρι τέλος του έτους και οι επόμενες δόσεις.

• Προωθείται άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση για επιμήκυνση 10 ετών στην αποπληρωμή των δανείων των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για περίοδο χάριτος δύο ετών και μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής κατά 0,5%. Σημειωτέον ότι στο δ.σ. της ΚΕΔΕ, αρκετοί δήμαρχοι είχαν ήδη ζητήσει να πιεστούν και οι ιδιωτικές τράπεζες προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να υπάρξει ανάλογο αποτέλεσμα. «Να παλέψουμε για ρυθμίσεις από τις ιδιωτικές τράπεζες, που θα πάρουν πολλά εκατομμύρια από την επόμενη δόση», τόνισε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γ. Πετρίδης, αναφέροντας πως πολλοί δήμοι έχουν πάρει δάνεια από τον ιδιωτικό τομέα.

• Η ΣΑΤΑ, ύψους 349 εκ. ευρώ θα αποδοθεί εντός του 2012.

• Μετά την καταβολή της δόσης των 35 δις ευρώ θα αποδοθούν στους δήμους τα χρήματα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ

Η Απειλή της στάσης πληρωμών στους Δήμους

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δ.σ. της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της Κώστας Ασκούνης ενημέρωσε πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να καταβάλλονται έως τις 10 εκάστου μήνα 35 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ, και πώς εάν δε γίνει αυτό, τότε -όπως επανέλαβε- τον ερχόμενο μήνα θα φθάσουν τους 100 οι δήμοι που θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.
Επιπλέον, ο Κ. Ασκούνης επισήμανε την ανάγκη να πιεστεί ο Γ. Στουρνάρας ώστε να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα 275,2 εκατ. που χρωστά το Δημόσιο από τους ΚΑΠ και δεν ενεγράφησαν «από λάθος» στον Προϋπολογισμό 2012.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ Γ. Μουράτογλου πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση στη Βουλή υπήρξε επίσης δέσμευση για καταβολή της ΣΑΤΑ (που ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ περίπου) έως το τέλος του χρόνου και απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (ύψους 800 εκατ. ευρώ περίπου).

Μισθοδοσία από άλλα κονδύλια

Όπως παραδέχθηκαν ορισμένοι δήμαρχοι ήδη από τον Αύγουστο χρησιμοποιούν κονδύλια από τις απαλλοτριώσεις και λογαριασμούς ειδικού σκοπού για να καλύψουν τις μισθοδοσίες. Επισήμαναν, δε, ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των δήμων που καλύπτουν τις μισθοδοσίες από άλλους λογαριασμούς για να μην κηρύξουν στάση πληρωμών.

Αποχωρήσεις Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την Συνεδρίαση

Σχετικά με την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Επιτροπών, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης δήλωσε: «Σε μία χρονική συγκυρία που διακυβεύονται τόσο σημαντικά ζητήματα για τη χώρα και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με 14 δήμους να αδυνατούν να πληρώσουν μισθούς, είναι απολύτως αναγκαία η ενότητα και η συστράτευση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπολογίζει στην ενεργό συμπαράσταση ΟΛΩΝ στα δίκαια αιτήματά της».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.