Αναδεικνυοντας τα εργαλεια για βιωσιμοτητα της παρακτιας ζωνης

Στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε χθες το τελικό συνέδριο του έργου COASTANCE, που είχε ως θέμα την κοινή περιφερειακή στρατηγική για την αντιμετώπιση της παράκτιας διάβρωσης και την επίδραση των κλιματικών αλλαγών στην κατεύθυνση μιας αειφόρου ανάπτυξης της Μεσογειακής λεκάνης. Το έργο COASTANCE, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε από το 2009, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MED, με κύριο στόχο του την ανάπτυξη πρακτικών εργαλείων, προκειμένου να καταστεί διαχειρίσιμη η προσαρμογή των παράκτιων ζωνών στις κλιματικές αλλαγές, πάντα σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές τομεακές πολιτικές, όπως η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών, η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, κ.α. Οκτώ εταίροι από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Κύπρο, παρουσίασαν μία έκθεση των επιτευχθέντων στόχων του έργου, όπως αναδείχθηκαν μέσα από συνεργασίες με καταξιωμένα ερευνητικά ιδρύματα.
Το πρώτο μέρος του συνεδρίου περιλάμβανε την παρουσίαση των κύριων αποτελεσμάτων του έργου, την παρουσίαση του κοινού μοντέλου και των ενιαίων εργαλείων για την πρόβλεψη των κινδύνων βύθισης, των οδηγιών για την ανάπτυξη εναλλακτικών μελλοντικών σεναρίων τα οποία θα βοηθήσουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στις παράκτιες περιοχές, του ενιαίου μοντέλου για τη σύνθεση σχεδίων δράσης για την παράκτια προστασία καθώς και σχέδια διαχείρισης ιζημάτων, και των οδηγιών για την περιβαλλοντική αξιολόγηση έργων παράκτιας προστασίας και σχεδίων προγραμματισμού και διαχείρισης. Παρουσιάστηκαν επίσης κοινές πρακτικές απέναντι σε προβλήματα παράκτιας διάβρωσης και βύθισης από δήμους της ΠΑΜ-Θ, καθώς και προτάσεις για ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων του έργου στο υπό σχεδιασμό Επιχειρησιακό Σχέδιο Παράκτιας Ζώνης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Κατά το δεύτερο μέρος του συνεδρίου αναλύθηκαν οι παράμετροι του νεοϊδρυθέντος πανευρωπαϊκού δικτύου FACEcoast και η δυνητική σε αυτό συμμετοχή, μέσω δράσεων που θα κεφαλαιοποιούν τα αποτελέσματα του COASTANCE, έχοντας ως σημείο αναφοράς την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

 

Χρήστος Πάρτσιας «Να κεφαλαιοποιήσουν οι δημόσιες διοικήσεις τα αποτελέσματά μας»

Σύμφωνα με το συντονιστή του έργου, κ. Χρήστο Πάρτσια, το σημαντικό με αυτό είναι ότι παρακολουθεί όλη τη φυσική εξέλιξη των φαινομένων που επιδρούν στην παράκτια διάβρωση, εν αντιθέσει με άλλα έργα στην Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν στιγμιαία τα οποία προβλήματα. Μέσω του COASTANCE το θέμα εξετάζεται και αντιμετωπίζεται πιο ολοκληρωτικά, προκειμένου να διασφαλίζεται η ισορροπία σε όλη την παράκτια ζώνη και να αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά, που προσδίδουν σε μια περιοχή συγκεκριμένη φυσιογνωμία, σε σχέση πάντα με την κλιματική αλλαγή. Έτσι καθίσταται δυνατό να προβλεφθούν πιθανοί κίνδυνοι και να ληφθούν υπόψιν για την υλοποίηση στη συνέχεια πιθανών έργων. Τα αποτελέσματα του έργου, κατά τον κ. Πάρτσια, λειτουργούν ως βάσεις για τις δημόσιες διοικήσεις για να προχωρήσουν στη συνέχεια σε παρεμβάσεις διαχείρισης της παράκτιας ζώνης. «Εμείς βγάζουμε κάποια αποτελέσματα, τα οποία είναι απτά, συγκεκριμένα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις δημόσιες διοικήσεις», επισήμανε, «οι οποίες καλό θα είναι να τα κεφαλαιοποιήσουν».

«Νομοθετικό πρόβλημα στην Ελλάδα, αλλά οργανικό στις υπηρεσίες, που ασχολούνται με τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης»

Γενικότερα ο κ. Πάρτσιας σχολίασε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα και νομοθετικό για τη διαχείριση παράκτιας ζώνης, αλλά και οργανικό στις υπηρεσίες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα. «Δεν υπάρχει δηλαδή ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος», υποστήριξε. Εξέφρασε όμως την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στο τελικό συνέδριο για το έργο COASTANCE παρίστατο εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο είχαν κοινοποιηθεί τα αποτελέσματα του έργου.

Άννυ Δουμά «Η πολιτεία έχει θέσει ως σημαντική της προτεραιότητα την προστασία της ζώνης αυτής και την εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξής της»

Ως εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ παρέστη στο Συνέδριο η κ. Άννυ Δουμά από την ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, που αρμοδιότητα έχει την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων υποδομής, όπως έργα οδοποιίας, λιμενικών, ανανεώσιμων πηγών ενεργείας κ.α. Η ίδια ασχολείται με τις λιμενικές εγκαταστάσεις και με τα παράκτια έργα, τα οποία αποσκοπούν στην αποτροπή της διάβρωσης των ακτών, στην προστασία και στην ανάπλασή τους. «Για τη χώρα μας, με την εκτεταμένη ακτογραμμή, τα χιλιάδες νησιά και την έμφαση που δίνεται στον παραθαλάσσιο τουρισμό», επισήμανε κατά το χαιρετισμό της, «η παράκτια ζώνη έχει πολύ μεγάλη σημασία». «Όμως οι αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται», συνέχισε, «από τις αντικρουόμενες συχνά χρήσεις, που αναπτύσσονται σε αυτήν, καθώς επίσης και η διάβρωση των ακτών, ένα φαινόμενο που διαπιστώνεται ότι παρουσιάζει αυξητικές τάσεις με την πάροδο του χρόνου, απειλούν τη ζώνη αυτή με μια σοβαρή υποβάθμιση. Η πολιτεία έχει θέσει ως σημαντική της προτεραιότητα την προστασία της ζώνης αυτής και την εξασφάλιση φυσικά της βιώσιμης ανάπτυξής της».

«Πολύ χρήσιμα τα αποτελέσματα του COASTANCE, για να μπορέσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί στο έργο μας»

Σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε την υπογραφή από τη χώρα μας του Μεσογειακού Πρωτοκόλλου το 2008, που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων περιοχών. «Αποτελεί το μοναδικό νομικό κείμενο σε αυτόν τον τομέα», υποστήριξε, «που πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στο να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσόγειο και να αποφευχθεί η αμετάκλητη υποβάθμιση του παρακτίου περιβάλλοντος». «Το κύριο εργαλείο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου αυτού», συνέχισε, «εκτιμούμε ότι θα είναι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Ανάπτυξης για τον παράκτιο χώρο και τα νησιά, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Είμαστε και σε αναμονή της εκπόνησης και έγκρισης της αντίστοιχης στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτό θα συμβάλει στην προστασία και στην ορθολογική διαχείριση της παράκτιας ζώνης, αφού είναι γεγονός ότι επιμέρους θέματα, που σχετίζονται με την προστασία της παράκτιας ζώνης, καλύπτονται νομοθετικά, απουσιάζει όμως ένα ευρύτερο εργαλείο διαχειριστικού πλαισίου αυτή». Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «δεδομένου του νομοθετικού έργου και των πολιτικών που το Υπουργείο μας έχει αναλάβει, θεωρούμε πολύ χρήσιμο να λάβουμε γνώση των αποτελεσμάτων από προγράμματα, όπως το COASTANCE, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί στο έργο μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.