«Να δειξουμε στην κοινωνια οτι αξιζει να εμπιστευτει ξανα το ΠΑΣΟΚ»

Υλοποιώντας τις αποφάσεις, που έλαβαν τα συλλογικά όργανα, η Εθνική Συνδιάσκεψη και οι δύο τελευταίες σύνοδοι του Εθνικού Συμβουλίου, το ΠΑ.ΣΟ.Κ προχωρά στην πορεία προς το 8ο Συνέδριό του, με τη δέσμευση να κάνει το Συνέδριο αυτό αφετηρία για μια νικηφόρα πορεία και για μια νέα ελπίδα στον ελληνικό λαό. Απαίτηση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, που εκφράζει η δημοκρατική παράταξη είναι να βγει το ΠΑΣΟΚ πιο ισχυρό από ποτέ, πιο ενωμένο από ποτέ, αυθεντικό και αποτελεσματικό, εκφραστής των συμφερόντων και των οραμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα διεξαχθεί από Πέμπτη 13 έως την Κυριακή 16 Μαρτίου. «Το ότι ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις τα κόμματα της αριστεράς είναι ενδεικτικό για το τι ζητάει ο κόσμος και παρήγορο», δηλώνει ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Πεταλωτής και σημειώνει: «Το ανησυχητικό για μένα, ως προς τα κόμματα της αριστεράς, είναι ότι πολλές φορές ολισθαίνουν σε ένα λαϊκισμό, λένε πράγματα πολύ ευχάριστα και με πολύ εύκολο τρόπο έτσι ώστε να ικανοποιούν και τους πολίτες». Αναφερόμενος δε στις εσωκομματικές έριδες που βίωσε και βιώνει το ΠΑΣΟΚ και στον κίνδυνο διάσπασης, που φαίνεται να το απειλεί, κατά πολλούς, ακόμη και μετά τις εκλογές για την προεδρία του, υποστηρίζει: «Δεν υπάρχει περίπτωση το μεγάλο δημοκρατικό κόμμα που εκφράζει την κεντροαριστερά να διασπαστεί γιατί είναι μια ανάγκη της πολιτικής και της κοινωνίας».

Το πολιτικό σύστημα της χώρας οδεύει προς αδιέξοδο. Αυτό ολοένα και περισσότεροι, υποστηρίζουν ότι είναι πλέον ορατό παντού. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Αδιέξοδα στην πολιτική δεν υπάρχουν. Απλώς σε κάποια φάση, κάποιες πολιτικές χρεοκοπούν και χρειάζεται να βρούμε νέους τρόπους για να καταφέρουμε και πάλι να είμαστε ελκυστικοί προς τους πολίτες. Αυτό είναι δείγμα υγείας. Πρέπει να επέλθει κάθαρση του συνολικού πολιτικού συστήματος. Το πρόβλημα το έχουν και τα μικρά κόμματα, άσχετα αν δείχνουν ότι αυτά έχουν κάποια οφέλη βραχυπρόθεσμα. Θα πρέπει να κάνουμε μια ενδοσκόπηση όλοι όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική, να βρούμε πιο υγιείς μεθόδους και σκέψης πολιτικής.

Ένα πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνέλθει, σημειώνει πτώση παράλληλη και σχεδόν ισοδύναμη με αυτή της Ν.Δ. που κυβερνά. Πώς εξηγείται;

Το πολιτικό σύστημα περνάει κρίση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίνεται στους ρυθμούς που θα έπρεπε να έχει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, όταν έχει απέναντί του μια κυβέρνηση που δεν ασκεί πολιτική ή την ασκεί αντιλαϊκά και απαράδεκτα. Ας μην ξεχνάμε ότι βγήκαμε από μια εσωκομματική διαδικασία και είμαστε πάλι εν όψει συνεδρίου. Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ακόμη κατανοήσει ότι εδώ και τέσσερα χρόνια δεν βρίσκονται πλέον στην εξουσία και εξακολουθούν να συμπεριφέρονται με όρους εξουσίας στην κοινωνία. Κάτι που το εισπράττει η κοινωνία, δεν το συγχωρεί και ορθώς κάνει. Θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ για το τι κόμμα θέλουμε, για το ποιες είναι οι προοπτικές ενός σύγχρονου και προοδευτικού κόμματος που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Ελλοχεύει κίνδυνος διάσπασης;

Δεν υπάρχει περίπτωση το μεγάλο δημοκρατικό κόμμα που εκφράζει την κεντροαριστερά να διασπαστεί, γιατί είναι μια ανάγκη της πολιτικής και της κοινωνίας.

Μια ανάγκη, όμως, που δεν αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, αντιθέτως εκεί επιβραβεύονται με ανεβασμένα ποσοστά τα κόμματα της Αριστεράς.

Το ότι ανεβαίνουν σε ποσοστά δημοσκοπήσεων τα κόμματα της αριστεράς είναι ενδεικτικό για το τι ζητάει ο κόσμος και παρήγορο. Το ανησυχητικό για μένα, ως προς τα κόμματα της αριστεράς, είναι ότι πολλές φορές ολισθαίνουν σε έναν λαϊκισμό, λένε πράγματα πολύ ευχάριστα και με πολύ εύκολο τρόπο, έτσι ώστε να ικανοποιούν και τους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα εξουσίας και θα κληθεί να κυβερνήσει, είναι πιο προσεκτικό και πιο σοβαρό, δεν είναι λαϊκιστικό κόμμα και αυτό είναι κατάκτηση και της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόσωπα που έχουν μια εξαιρετική άποψη για μια σύγχρονη, προοδευτική και ανοικτή κοινωνία και νομίζω ότι στο τέλος θα βρει το δρόμό του έστω και μετά το συνέδριο.

Μπορεί το δρόμο προς την εξουσία να τον ανοίξει ένας πρόεδρος που συστηματικά αμφισβητείται από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου και μετά;

Ανεξάρτητα με την άποψη που έχει ο καθένας για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εγώ έχω εξαιρετική άποψη, πιστεύω ότι πνοή στο ΠΑΣΟΚ μπορούμε να δώσουμε όλοι μας. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αρχηγικό κόμμα. Θα ήταν πάρα πολύ ευχάριστο και εύκολο να λέγαμε ότι με την αλλαγή του αρχηγού λύνονται τα ζητήματα. Δεν λύνονται έτσι. Μιλάμε σήμερα με διαφορετικούς όρους από ό,τι μιλούσαμε επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Πρέπει όλοι μας να έχουμε άποψη, μια συγκεκριμένη στάση στην κοινωνία, όχι μόνο όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με την πολιτική, αλλά και όσοι εκφράζουν το κόμμα του ΠΑΣΟΚ στην Κοινωνία. Πρέπει να δείξουμε στην κοινωνία ότι αξίζει ξανά να εμπιστευτεί το ΠΑΣΟΚ.

Οι νικητές στη μάχη της ανάδειξης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έδειξαν ότι θέλουν να πορευτούν χωρίς τους ηττημένους. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καταστροφικό για ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα;

Όλοι βρισκόμαστε σε έναν πολύ μεγάλο προβληματισμό. Η αγωνία είναι κοινή. Το θέμα είναι να ξεπεράσουμε ο καθένας τις αγκυλώσεις μας και να δεχτούμε να συμμετέχουμε και στα όργανα και στις διαδικασίες. Δεν πρέπει να τα βλέπουμε τα πράγματα μονομερώς, ότι υπάρχουν αποκλεισμοί. Υπάρχουν και στάσεις και συμπεριφορές, οι οποίες οδηγούν σ΄ αυτούς τους αποκλεισμούς. Όταν κάποιος δεν δέχεται να συμμετέχει ενεργά κοινοβουλευτικά ή στις κομματικές διαδικασίες, τότε είναι επόμενο να δημιουργείται προς τα έξω η εικόνα των αποκλεισμών. Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους. Δεν μπορούμε να δείχνουμε την εικόνα ότι δημιουργούμε κόμμα μέσα στο κόμμα επειδή αισθανόμαστε ότι αποκλειόμαστε. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και είναι ενιαίο.

Είναι εφικτή η πιθανότητα συνεργασίας με τα κόμματα της Αριστεράς; Το ρωτώ γιατί υψώνουν τους τόνους της κριτικής προς το ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και για τη Ν.Δ….

Δυστυχώς το ΚΚΕ, ένα κόμμα ιστορικό που έχει δώσει αγώνες, έχει καθημερινές αγκυλώσεις και νομίζω ότι πεδίο σύγκλισης δεν μπορεί να υπάρξει. Ο ΣΥΝ δείχνει μια δυναμική και την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρχει μια προγραμματική σύγκλιση και με το ΠΑΣΟΚ. Όταν δεν ασκεί συμπεριφορές περιχαράκωσης του κόσμού του, θα μπορεί να ανοίξει το δρόμο της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Η συνεργασία βαραίνει και τις δύο πλευρές, απαιτείται μια ειλικρινής συμπεριφορά, μια ειλικρινής στάση και οι συγκλίσεις μπορεί να γίνονται κάθε μέρα.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.