«Να αλλαξουμε το ΠΑΣΟΚ και να εμπνευσουμε την κοινωνια»

«Να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ και να εμπνεύσουμε την κοινωνία», έστειλε το μήνυμα για το ενωμένο ΠΑΣΟΚ από την Κομοτηνή ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής στην Α΄ Αθηνών Κώστας Σκανδαλίδης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στους νομούς της χώρας.

Ο κ. Σκανδαλίδης συμμετείχε στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ -που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Chris & Eve- ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ομιλία του, κατά την οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι η παράταξη πρέπει πρώτα «να εφαρμόσει στο Πρόγραμμά της τα ανατρεπτικά μέτρα για την κοινωνία και μετά να εμπνεύσει την κοινωνία». Επίσης, έκανε λόγο για την απώλεια εσωκομματικής δημοκρατίας και συλλογικότητας στα όργανα του κόμματος, γεγονός που οδήγησε στη διάλυση της βάσης.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Σκανδαλίδης προέβη σε δηλώσεις.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο στη βάση του», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι «ο σπόρος του πολιτικού λόγου που απευθύνω και το αίτημα και το πρόταγμα να ανέβει η πολιτική στο τραπέζι και να παραμεριστούν οι διαδικασίες, οι συγκρούσεις, οι άγονες αντιπαραθέσεις, τα παράθυρα που διαλύουν και συρρικνώνουν την παράταξη, νομίζω ότι πέφτει βαθιά», τονίζοντας ότι αυτού του τύπου διαδικασίες κάνουν μεγάλο κακό στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σκανδαλίδης πιστεύει στη συντεταγμένη πορεία του Κινήματος στην Εθνική Συνδιάσκεψη. «Επιμένω ότι στην Εθνική Συνδιάσκεψη μπορούμε να πάμε συντεταγμένα, να δεσμεύσουμε όλους τους υποψήφιους για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα, να πάμε με πολιτικές αποφάσεις την επόμενη μέρα και μετά τις 12 ή τις 19 Νοεμβρίου να βγούμε σε μια δυναμική πορεία στο λαό όλοι μαζί, προκειμένου να δώσουμε απάντηση στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Γιατί η αγωνία των δημοκρατικών πολιτών δεν είναι το τι θα κάνει ο καθένας από εμάς ή πόσες μεγαλύτερες κατηγορίες θα ρίξει ο ένας στον άλλο, αλλά το πώς μπορεί μια μεγάλη παράταξη να αντιμετωπίσει τα λαϊκά προβλήματα και να κάνει στην άκρη τον κίνδυνο μιας πολύχρονης διακυβέρνησης από τη Δεξιά. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο στόχος κι εγώ θα μείνω πιστός και τώρα και στο μέλλον σ’ αυτή τη διαδικασία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για δημοσκοπήσεις που θέλουν τον κ. Σκανδαλίδη να συγκεντρώνει το 5-7% για να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, δίστασε να σχολιάσει, καθώς πιστεύει ότι πρόκειται για «μια εσωτερική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ ανοιχτή μες στην κοινωνία, η οποία θα απεικονισθεί σε λίγες ημέρες και άρα, τα ποσοστά δεν έχουν καμία σημασία σ’ αυτή τη φάση». Πιστεύει δε ότι οι ιδέες του μέσα στην παράταξη είναι «πλειοψηφικές», γεγονός που τον ικανοποιεί, όπως ισχυρίστηκε. «Αυτό με ικανοποιεί και ηθικά, και πολιτικά και πιστεύω ότι και μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία και μέσα από την συνδιάσκεψη και με τα υπόλοιπα βήματα που θα γίνουν, θα αποκτήσουμε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη έτσι ώστε να διασφαλίσουμε όλοι μαζί την ενότητα και την νικηφόρα στρατηγική για το μέλλον».

Όσο για τη συνύπαρξη στο ΠΑΣΟΚ μετά την 11η Νοεμβρίου, ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος έκανε λόγο για «δεδομένη» συνύπαρξη, ενώ αναρωτήθηκε για το ποιο ΠΑΣΟΚ γίνεται λόγος. «Κατά τη γνώμη μου, η συνύπαρξη είναι δεδομένη. Το θέμα είναι σε ποιο ΠΑΣΟΚ θα συνυπάρχουμε. Θα είναι ένα ΠΑΣΟΚ που έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει την κατιούσα που αποδείχτηκε στις εκλογές και να ξαναπάρει την ανηφόρα ή όχι; Αυτό είναι το θέμα που μας απασχολεί και όχι η διάσπαση ή οποιοσδήποτε τέτοιος κίνδυνος».

Σχολιάζοντας τις αμοιβαίες επιθέσεις για το «πόθεν έσχες» μεταξύ των κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου και κατά πόσο πρέπει να είναι καθαρό το «πόθεν έσχες» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την άποψή του τονίζοντας ότι θεωρεί «κατώτερο των περιστάσεων» τέτοιες συζητήσεις ανάμεσα σε πρόσωπα, τα οποία έχουν τη δική τους διαδρομή, τη δική τους καταγωγή, τα δικά τους βιώματα στην παράταξη, ενώ η μόνη έννοια του Κινήματος θα πρέπει να είναι για το «πού πάει συνολικά το ΠΑΣΟΚ και πώς θα το υπηρετήσουμε καλύτερα και όχι πώς θα μας εξυπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ».

Ομιλία Σκανδαλίδη

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο έργο της παράταξης -που παρήχθη επί την 20χρονη παρουσία της στη διακυβέρνηση- έκανε λόγο για το έργο που σήμερα ακυρώνεται από την παράταξη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για πρώτη φορά η παράταξη ελεεινολογεί και ακυρώνει το έργο της. Δεν δώσαμε όραμα για την μετά ΟΝΕ εποχή. Πληρώσαμε το τίμημα της ενσωμάτωσής μας στο κράτος. Είχαμε κλείσει τις πόρτες για την νεολαία». Τόνισε δε ότι πρέπει το Κίνημα να υπηρετεί τον Πρόεδρο και όχι ο Πρόεδρος το Κίνημα, ενώ ισχυρίστηκε ότι το μοντέλο διακυβέρνησης πρέπει να είναι «ουσιαστικά προοδευτικό» για να διαφέρει από το συντηρητικό, φέροντας ως παράδειγμα τα ζητήματα υγείας και παιδείας, «όταν λες για παιδεία και για υγεία κι ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει, τότε ποια είναι η διαφορά του προοδευτικού από το συντηρητικό μοντέλο διακυβέρνησης;»

«Να επιστρέψει η πολιτική στο προσκήνιο, να πείσουν οι ιδέες μας»
είναι το κάλεσμα του κ. Σκανδαλίδη προς το Κίνημα, ο οποίος δεν παρέλειψε να κάνει αναδρομή στις εθνικές εκλογές του 2000 και στην τότε «πύρρεια» νίκη του ΠΑΣΟΚ, όπως την χαρακτήρισε. «Αν δεν άλλαζε το ΠΑΣΟΚ από το 2000 και μετά, δεν θα κέρδιζε».

Ο κ. Σκανδαλίδης
θεωρεί ότι τα ανατρεπτικά μέτρα που προτείνει η παράταξη για την κοινωνία, «πρέπει πρώτα να τα εφαρμόσουμε στο Πρόγραμμά μας για την κοινωνία και μετά στην κοινωνία. Να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ και να εμπνεύσουμε την κοινωνία». Επίσης, έκανε λόγο για την απώλεια εσωκομματικής δημοκρατίας και συλλογικότητας στα όργανα του κόμματος, γεγονός που οδήγησε στη διάλυση της βάσης. «Δεν ακούγαμε τα μηνύματα της δυσαρέσκειας που ερχόταν απ’ τη βάση. Δεν υπήρχε εσωκομματική δημοκρατία και συλλογικότητα στα όργανα του κόμματος που είχε ως αποτέλεσμα να διαλυθεί η βάση». Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει να αποκτήσει δύναμη το Πολιτικό Συμβούλιο και το Εκτελεστικό Γραφείο που «θα αφουγκράζεται τους πολίτες. Ο Πρόεδρος να εκλέγεται από τα μέλη του συνεδρίου και να λογοδοτεί στο συνέδριο». Για τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας υπέρ του Σοσιαλιστικού Κινήματος, κατά τον κ. Σκανδαλίδη, υπογράμμισε πως «ό,τι και να έκανε η Νέα Δημοκρατία, η χειρότερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η καλύτερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Όσο για την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις φετινές εθνικές εκλογές πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσει «το κυνήγι των μαγισσών» για το τι έφταιξε κι έχασε τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ. Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, «δεν πιστεύω ότι ήταν ανίκανος ο Γιώργος. Δεν πιστεύω ότι υπονόμευσε ο Βενιζέλος. Δεν πιστεύω ότι ο Κώστας Σημίτης κατέστρεψε την Ελλάδα».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.