«Η παιδεια το συγκριτικο πλεονεκτημα του ελληνισμου στον κοσμο»

Με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρέθεσε το βράδυ του Σαββάτου ανοιχτή εκδήλωση και δεξίωση ο Ευριπίδης Στυλιανίδης προς τιμήν των συμπολιτών του που τον τίμησαν με την ψήφο τους. Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του κ. Στυλιανίδη που μίλησε περισσότερο για τα τοπικά ζητήματα, συναισθηματικά, αλλά θέλησε και να ξεκαθαρίσει ότι αφότου ενημερωθεί γύρω από τα καθήκοντά του θα είναι κοντά στους Θρακιώτες και στα προβλήματά τους και θα επισκεφθεί όλα τα χωριά ως ένα δείγμα ευχαριστιών.

Για τον κρίσιμο τομέα της παιδείας που ανέλαβε δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

«Θα εκπροσωπήσω εσάς, τους Θρακιώτες του σήμερα, χριστιανούς και μουσουλμάνους, όχι μόνο ενός κόμματος αλλά όλων των κομμάτων που επιδιώκουν να δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις, βελτιωμένη ποιότητα ζωής και να διασφαλίσουν για εκείνους και τα παιδιά τους την ισότητα των ευκαιριών που στερήθηκαν οι πατεράδες και οι παππούδες τους». Συμπλήρωσε ότι θα εκπροσωπήσει και τη γενιά των παιδιών για να τους παραδώσουν ένα καλύτερο μέλλον και μίλησε από την ευτυχή σύμπτωση του να γίνει για τρίτη φορά πατέρας λίγες μέρες πριν τις εκλογές. «Ίσως το γεγονός ότι μέσα στην προεκλογική περίοδο ένιωσα για τρίτη φορά γονιός να ήταν η πραγματική αιτία της επιλογής μου στο υπουργείο Παιδείας» μετέφερε, εισπράττοντας θερμό χειροκρότημα.

Καλωσόρισε και όσους δεν τον ψήφισαν αλλά βρίσκονταν στην εκδήλωση και τους απηύθυνε ότι «η επόμενη μέρα ανήκει σε όλους». Πέρασε το μήνυμα σε όσους βρέθηκαν απέναντί του ότι δε χρησιμοποίησαν τις καλύτερες μεθόδους και ότι πρέπει να τις εγκαταλείψουν.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε αυτόν που τον εμπιστεύτηκε να οδηγήσει την παιδεία σε νέους δρόμους, τον Κώστα Καραμανλή, εμβαθύνοντας τις μεταρρυθμίσεις και δημιουργώντας τις καλύτερες προϋποθέσεις για την Ελλάδα του αύριο. «Νιώθω ότι στα πρώτα 3,5 χρόνια ανταποκρίθηκα στις προσδοκίες, αποτυπώθηκαν τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και μερικές φορές ίσως και σε βάρος της διαπροσωπικής μας σχέσης, διότι για να μπορέσω να καλύψω τα κενά του παρελθόντος αναγκάστηκα να ταξιδέψω σε 53 χώρες του κόσμου και να σηκώσω σε 150 χώρες του κόσμου τη σημαία της ελληνικής ανθρωπιάς, πολλαπλασιάζοντας τους φίλους της χώρας μας και δημιουργώντας μια νέα δυναμική εικόνα της σύγχρονης μεταολυμπιακής Ελλάδος που με αυτοπεποίθηση κι αισιοδοξία κοιτάζει στο μέλλον».

Έδωσε έμφαση στην εμπιστοσύνη που δείχνει ο πρωθυπουργός σε νέους ανθρώπους, όπως εκείνος. «Η νέα κυβέρνηση Καραμανλή είναι μια κυβέρνηση νέας γενιάς και νοοτροπίας κι εκ του αποτελέσματος θα αποδειχθεί ότι είναι και μια κυβέρνηση νέας προοπτικής. Όλοι οι παλιοί συμμαχητές μου στα φοιτητικά αμφιθέατρα, στο σχολικό συνδικαλισμό, στους εργασιακούς ή τους επιστημονικούς χώρους είναι σε μάχιμες θέσεις, έτοιμοι να συμπληρώσει ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα».

Οι πολύτιμοι συνεργάτες

Ο Ε. Στυλιανίδης πέρασε σ’ ένα άλλο κεφάλαιο, αυτό της στήριξης των στενών του συνεργατών για τους οποίους εξήγησε ότι στήριξαν τον ίδιο και τον τόπο. «Αν και δεν ήταν επαγγελματίες της πολιτικής σήκωσαν ένα βάρος μεγαλύτερο από τις πλάτες σας, προσπαθώντας να καλύψουν τη δική μου απουσία λόγω των υποχρεώσεων που είχα. Πολλές φορές έπαιξαν ένα ρόλο συμπληρωματικό στο δικό μου ρόλο. Αποδέχομαι ότι κι εγώ κι αυτοί ενδέχεται να κάναμε σφάλματα, αλλά δεν είχαμε την εμπειρία, ούτε ήμασταν οι επαγγελματίες του είδους. Είναι όλοι μια παρέα παιδιών που μ’ ενθουσιασμό κι αγάπη στάθηκαν δίπλα μου από την πρώτη στιγμή ανιδιοτελώς, μόχθησαν γι’ αυτόν τον τόπο και προσπάθησαν να βοηθήσουν την καθεμιά και τον καθένα από εσάς.

Άλλες φορές το έκαναν με αποτελεσματικότητα κι άλλες δεν πέτυχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε πολλές περιπτώσεις το βάρος των ευθυνών μπορεί να τους κούρασε και να τους οδήγησε ακόμη και σε λάθη κι αυτούς κι εμένα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έδειξαν την ευπρέπεια, το ήθος και την αγωνιστικότητα που χρειάζεται να έχουν όλοι αυτοί που βρίσκονται δίπλα σ’ ένα μαχητή της περιοχής που προσπαθεί ν’ ανατρέψει ένα αρνητικό για τη Ροδόπη κατεστημένο.


Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, πέρα από την καλοπροαίρετη κριτική, ακούστηκαν και πολλές κουβέντες που πίκραναν αυτά τα παιδιά, γι’ αυτό και θα ήθελα τώρα που κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα να σας ζητήσω μια χάρη. Όπως εγώ δεν γύρισα την πλάτη στον τόπο θα ήθελα κι εσείς να σταθείτε αρωγοί σ’ αυτούς που προσπαθούν να στηρίξουν τον αγώνα». Στην στήριξη των συνεργατών του κ. Στυλιανίδη από τον ίδιο το κοινό ανταποκρίθηκε με χειροκρότημα.

Στη συνέχεια, θέλησε να θίξει ένα λεπτό θέμα το οποίο είχε προσεγγίσει προεκλογικά, αυτό του ενδεχομένου μη εκλογής του, λόγω του εκλογικού νόμου. «Ο εκλογικός νόμος είναι περίεργος και μπορεί να διαμορφώσει αδικίες σε βάρος προσώπων και σε βάρος της παράταξης. Νομίζω ότι σ’ ένα βαθμό δικαιώθηκα. Σας είπα ότι υπάρχει κίνδυνος είτε η πλειονότητα είτε η μειονότητα του νομού μας να μείνει χωρίς εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο, είτε στην κυβέρνηση και δικαιώθηκα ευτυχώς μερικώς, γιατί αν είχα δικαιωθεί πλήρως σήμερα δε θα μπορούσαμε να μιλούμε από θέση ισχύος και να έχουμε μπροστά μας αυτή τη λαμπρή προοπτική για τον τόπο και για μένα που προσπαθώ τόσα χρόνια να συμπαρασύρω προς τα πάνω τον τόπο».

Παιδεία

Ο κ. Στυλιανίδης απάντησε σε όσους έλεγαν ότι κινδυνολογεί μέσα από το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές, λέγοντας ότι έχουν ελλιπή εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο ως παράταξη για 125 ψήφους. «Αυτό που χρειάζεται σε κάθε αγώνα είναι να ψηφίζουμε με ωριμότητα, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς ιδιοτέλεια γι’ αυτό και θα παρακαλούσα το συνάδελφό μου Ιλχάν Αχμέτ να συνεχίσει τον αγώνα και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα δικαιωθεί». Ευχαρίστησε τους πολίτες από τη μειονότητα που τον ψήφισαν κι έδειξαν «ότι η μειονότητα δεν χειραγωγείται, ότι σιγά – σιγά ωριμάζει κι εντάσσεται πλήρως σε μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία, που δεν χτίζεται πάνω σε φανατισμούς και μίση αλλά ξέρει ν’ αναγνωρίζει τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται γι’ αυτήν και που εφαρμόζουν στην πράξη μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική».

Ο υπουργός Παιδείας πέρασε στα ζητήματα του νέου θεσμικού του αντικειμένου, λέγοντας ότι «η τετραετία που ξεκινά ακουμπά πάνω στις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στο χώρο της παιδείας, στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν και ίσως στη συγκρότηση νέων μεταρρυθμίσεων».

Δήλωσε ότι διαθέτει αποφασιστικότητα, επιμονή κι υπομονή ώστε να επιδιώξει τους κοινώς αποδεκτούς στόχους, δίνοντας έμφαση στη συνεννόηση, τη συναίνεση και τη σύνθεση, υπογραμμίζοντας ότι άλλο είναι η εκπαίδευση κι άλλο η παιδεία η οποία αποτελεί το στόχο. «Ο υψηλός στόχος που θέτουμε είναι να ξανακαταστεί η παιδεία το συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνισμού στον κόσμο».

Κλείνοντας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι οι πόρτες του γραφείου του θα είναι ανοιχτές στον κόσμο του νομού που χρειάζεται συμπαράσταση για να αποκαταστήσει μια αδικία ή να δημιουργήσει μια προοπτική, ενώ δήλωσε ότι μετά την πλήρη ενημέρωσή του θα επισκεφθεί όλα τα χωριά της Ροδόπης.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.