«Ο πολιτης πρωταγωνιστης των εξελιξεων»
Με τον υποψήφιο Νομάρχη Ροδόπης με το συνδυασμό «Ενεργοί Πολίτες», Ανέστη Στρατιάδη μιλά σήμερα ο ΠτΘ.
Ο κ. Στρατιάδης καταθέτει τη δική του πρόταση περί ανάπτυξης και θεμάτων που αφορούν τη Ροδόπη,
προτείνοντας όπως ο ίδιος λέει «μια εναλλακτική λύση προς τους πολίτες»…
ΠτΘ: κ. Στρατιάδη, να σταθούμε στο σλόγκαν με το οποίο κατεβαίνετε «Μπορούμε καλύτερα με πολίτες πρωταγωνιστές»…
Α.Σ.: Εμείς προερχόμαστε από το χώρο που τον διαμορφώνουν ενεργοί πολίτες. Πιστεύουμε ότι για μπορέσουν να λυθούν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, και είναι αρκετά και στο νομό μας και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, θα πρέπει οι πολίτες να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Και πιστεύουμε ότι όταν ο πολίτης μπορέσει να περάσει στο προσκήνιο και να είναι πρωταγωνιστής για τα προβλήματα τα οποία τον αφορούν, σίγουρα όποιοι κι αν είναι οι τοπικοί άρχοντες, όποια κι αν είναι η κεντρική εξουσία, θα ακούσει το λόγο τους και δεν μπορεί να παραγνωρίσει τη λύση την οποία θα προτείνει. Εμείς λέμε ότι δεν είμαστε αυτοί που θα λύσουν αυτόματα τα προβλήματα, δεν κατέχουμε το ραβδάκι για να γίνει αυτό, αλλά με τους πολίτες θα μπορέσουμε και να τα αναδείξουμε, αλλά και να μπορέσουμε να τα λύσουμε.
ΠτΘ: κ. Στρατιάδη, υπηρετήσατε το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αλλά δηλώσατε παραίτηση…
Α.Σ.: Ναι, για να αποδείξουμε ακόμη μια φορά ότι εμείς δεν είμαστε στα Νομαρχιακά Συμβούλια και μέσα στα θεσμικά όργανα για να κατέχουμε κάποια καρέκλα. Από το 2000-2002 ήμουν όντως Νομαρχιακός Σύμβουλος. Το 2002 ενώ επανειλημμένα είχα καταθέσει επιστολές και ζητούσα από το Νομαρχιακό συμβούλιο να φέρει σε συζήτηση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που είχαν καταθέσει εταιρείες χρυσού που δραστηριοποιούνται στις Σάπες, αυτό το πράγμα δε γινόταν. Ο κίνδυνος λοιπόν ήταν ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν νομικά να χρησιμοποιήσουν τη μη γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου υπέρ τους. Το τόνισα αυτό στον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, τον κ. Πολυζωίδη με επιστολή την οποία έστειλα το καλοκαίρι, δεν με κάλεσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ούτε έβαλε σαν θέμα αυτό το μείζονος σημασίας, απ’ ό,τι φάνηκε και μετά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο που έγινε στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις εκλογές και στην ανάληψη του επόμενου Νομαρχιακού Συμβουλίου, το 2002 δηλαδή, οπότε και παραιτήθηκα από Νομαρχιακός Σύμβουλος. Νομίζω ότι η κίνησή μου αυτή και τότε αγκαλιάστηκε από τους πολίτες. Κατάλαβαν οι πολίτες ποιο ήταν το μήνυμα και ότι δεν έγινε για καμία μικροπολιτική τοποθέτηση δική μου, γιατί κάποιοι νόμισαν ότι ο Στρατιάδης παραιτείται για να μπορέσει από καλύτερους όρους να κερδίσει ψήφους σε επόμενες εκλογές. Νομίζω ότι απέδειξα με τη στάση μου, χωρίς να κατέβω σε κανένα ψηφοδέλτιο, ότι δεν είναι ο στόχος μου αυτός. Και οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι όλοι δεν είμαστε ίδιοι. Υπάρχει αυτή η στάση των πολιτικών ανδρών και της πολιτικής και των κομμάτων, αλλά δεν είμαστε ίδιοι. Υπάρχουν παραδείγματα τα οποία ξεφεύγουν και νομίζω ότι το μικρό μου λιθαράκι σ’ αυτή την προσπάθεια το έθεσα.
ΠτΘ: Σ’ αυτές τις εκλογές ο Συνασπισμός κατέρχεται αυτόνομος. Στις προηγούμενες είχατε συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ.
Α.Σ.: Αυτό ήταν ζήτημα του Συνασπισμού. Εγώ ήμουν υποψήφιος Νομάρχης το 1998 με το συνδυασμό του Συνασπισμού Πολιτών. Ο Συνασπισμός έκανε τη συνεργασία του τη συγκεκριμένη με το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Εγώ φυσικά, από τη στιγμή που είχα παραιτηθεί από ένα Νομαρχιακό Συμβούλιο με Νομαρχιακούς Συμβούλους και αντινομάρχες τότε τον κ. Γιαννακίδη, νομάρχη τον κ. Σταυρόπουλο, δεν νομίζω ότι είχα περιθώρια να συνεργαστώ με ανθρώπους που δεν έφεραν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο σοβαρά θέματα για τα οποία κι εγώ παραιτήθηκα, άρα δεν υπήρχε για μένα κανένα περιθώριο συνεργασίας. Νομίζω ότι η τοποθέτησή μου ήταν ανοιχτή, αυτό δήλωσα και το επόμενο διάστημα. Νομίζω ότι αυτοί που έκαναν αυτού του είδους τη συνεργασία, σήμερα πρέπει να απολογηθούν γι’ αυτήν και να την εξηγήσουν αν ήταν θετική ή όχι.
ΠτΘ: Πώς κρίνετε την πορεία του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης;
Α.Σ.: Ο λόγος που έγινε το 1994 η Υπερνομαρχία Ροδόπης – Έβρου αφορούσε στο φόβο της κεντρικής εξουσίας για το ποιος πιθανά θα μπορούσε να είναι νομάρχης στο νομό Ροδόπης, φοβόντουσαν δηλαδή ότι θα αναδειχθούν πρόσωπα της μειονότητας. Προσωπικά, αλλά γενικότερα και ο χώρος ο οποίος συμμετέχει στο ψηφοδέλτιό μας, ήταν ενάντια στη δημιουργία της Υπερνομαρχίας. Νομίζω ότι ο θεσμός αυτός απέτυχε. Δεν έχει κανένα ουσιαστικό ρόλο ο Υπερνομάρχης. Είναι εντελώς αποδυναμωμένος. Το μόνο που μπορεί να εκμεταλλευτεί, όσο καλός κι αν είναι, είναι κάποια προγράμματα. Ο θεσμός της Υπερνομαρχίας φθίνει. Σήμερα βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ, που ουσιαστικά δημιούργησε τις Υπερνομαρχίες, κάνει μια προσπάθεια, ουσιαστικά κατάργησής τους, κατεβάζοντας και την κ. Καραχασάν στις εκλογές.
Νομίζω ότι πνέει τα λοίσθια ο θεσμός της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει λοιπόν να διαλυθεί, ο κάθε νομός από μόνος του να μπορέσει να εκλέγει τους τοπικούς του άρχοντες χωρίς να υπάρχει αυτό το «συγκοινωνούν δοχείο», ο νομός Ροδόπης με το νομό Έβρου. Θεωρώ ότι είναι και πιο δημοκρατικό και όσο πιο κοντά είναι οι πολίτες στα Κέντρα των Αποφάσεων βοηθάει περισσότερο. Το νέο πλαίσιο το οποίο προσπαθεί να δημιουργηθεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους τρεις βαθμούς Δήμοι, Νομαρχίες και Περιφέρειες θα πρέπει το άμεσο χρονικό διάστημα να περπατήσει, να φύγουν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος με τις Διευρυμένες Νομαρχίες, και να καθίσουμε όλοι δημοκρατικά για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να οργανώσουμε έτσι το πολιτικό μας σύστημα ούτως ώστε και αντιπροσωπευτικό να είναι και δημοκρατικό και αποτελεσματικό φυσικά.
ΠτΘ: Κάνοντας μια κριτική στο σημερινό έργο της Νομαρχίας Ροδόπης πού θα μένατε;
Α.Σ.: Αναγκαστικά θα κάνουμε κριτική στο πρόγραμμα το οποίο ασκήθηκε όλα αυτά τα χρόνια και ασκήθηκε από το συνδυασμό του κ. Γιαννακίδη. Αν δει κάποιος το πρόγραμμα της προηγούμενης τετραετίας, θα δει όντως πράγματα που θα μπορούσαν να αναφερθούν στο σημερινό πρόγραμμα. Τα φράγματα τα οποία αναφέρει ο κ. Γιαννακίδης, έχουν γίνει την προηγούμενη τετραετία. Τα αρδευτικά έργα που ήταν να γίνουν αυτή την τετραετία δεν περπάτησαν καθόλου. Ζητήματα τα οποία αφορούν στο πώς θα εκμεταλλευτούμε τουριστικά την περιοχή μας και πώς θα αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος μας από φυσικές ομορφιές, από βιότοπους δεν αναδείχθηκαν, οι προσπάθειες που έγιναν τώρα τελευταία για να αναδειχθεί η τουριστική ανάπτυξη νομίζουμε ότι ήταν λίγες και τουλάχιστον αναποτελεσματικές.
Να πούμε ότι γενικότερα δεν έχουμε δει έργο συγκεκριμένο από τον κ. Γιαννακίδη. Και από την άλλη μεριά ούτε διεκδικητικός ήταν απέναντι στα μεγάλα προβλήματα, τα οποία δε λέμε ότι ήταν δικής του αρμοδιότητας, αλλά θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να πιεστεί η κεντρική εξουσία για να λυθούν. Βλέπουμε ότι έχουμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα σήμερα με τους αγρότες μας. Δεν είναι δυνατόν όταν ο πρωτογενής τομέας, που είναι ο κυρίαρχος τομέας στην περιοχή μας, βρίσκεται σ’ αυτή την άθλια κατάσταση, να μπορούμε να ορθοποδήσουμε, γιατί αυτή η κρίση χτυπάει κι όλη την αγορά, χτυπάει όλη την κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, έχουμε και τα γνωστά προβλήματα που είναι και πανελλαδικά, της αποβιομηχάνισης. Όλα αυτά είναι πολύ μεγάλα προβλήματα, που θα έπρεπε να τα έχει δει η νομαρχία. Εμείς είχαμε πολλές προτάσεις. Μιλήσαμε για το ποια θα είναι η διαχείριση των σκουπιδιών στο νομό μας. Για το πώς συμπεριφερθήκαμε με τις ανοιχτές πληγές των λατομείων, οι οποίες υπάρχουν. Για το πώς θα διαχειριστούμε τα νερά στο νομό μας. Για το τι κατάσταση υπάρχει στον ορεινό όγκο και το πώς θα μπορέσουν να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Για όλα αυτά τα προβλήματα λοιπόν δυστυχώς την προηγούμενη τετραετία, έγιναν ελάχιστα, χωρίς να φέρουν αποτέλεσμα. Περιμένουμε τώρα το Δ΄ ΚΠΣ που είναι η τελευταία ευκαιρία για να μπορέσουν να γίνουν κάποια πράγματα. Δυστυχώς δεν νομίζω ότι περπάτησαν πολλά, κατά τα προηγούμενα ΚΠΣ. Θα έπρεπε να γίνει ένας απολογισμός, να αναληφθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς δεν είπαμε ότι για όλα φταίει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά να αναλάβει κι εκείνη τις ευθύνες της γι’ αυτά που θα μπορούσε να κάνει και δεν έκανε. Εμείς ξέρουμε και συγκεκριμένα παραδείγματα για πράγματα που δεν έγιναν, ή πράγματα τα οποία έγιναν και η Ε.Ε. ζητάει τα χρήματα πίσω, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά, αντιστραγγιστικά έργα όπως της λίμνης Βιστωνίδας. Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες. Αυτό το λέμε να το ακούσουν όλοι οι πολίτες. Δεν είναι δυνατόν να απευθυνόμαστε στο συναίσθημα των συμπολιτών μας και να λέμε «τους αγαπάμε όλους», ότι προσπαθήσαμε, αλλά δεν είχαμε αποτελέσματα. Εμείς μπορώ να σας πω ότι τους αγαπάμε περισσότερο τους συμπολίτες μας. Και νομίζω ότι αν το βάλουμε σε μια ζυγαριά θα μπορέσει να εκτιμηθεί αν τους αγαπάμε περισσότερο ή λιγότερο γιατί στο κάτω-κάτω εμείς ούτε νομάρχες είμαστε, ούτε περιμένουμε να επανεκλεγούμε και να πάρουμε τις ψήφους. Νομίζω ότι αυτό το πεδίο που θέλει να παίξει ο κ. Γιαννακίδης δεν είναι σωστό. Εκείνο το πεδίο που παίζει και πρέπει να παίξει κάθε πολιτικός ο οποίος είναι σοβαρός, είναι τα έργα τα οποία έκανε, το τι μπόρεσε να προσφέρει στον τόπο του, το τι άφησε πίσω του όταν αυτός απεχώρησε από την πολιτική. Νομίζω ότι αυτά είναι, και όχι μόνο η αγάπη για τον τόπο που νομίζω ότι λίγο-πολύ όλοι την επικαλούνται και όλοι μπορούν να την επικαλεστούν, μέχρι τουλάχιστον τις εκλογές.
ΠτΘ: κ. Στρατιάδη, ο προεκλογικός σας αγώνας στηρίχθηκε σ’ ένα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας με τους πολίτες. Πέρα από τις επισκέψεις στα χωριά και τις συζητήσεις, για παράδειγμα διοργανώσατε μία εκδρομή στον κάθετο Κίρτζαλι Μάκαζας. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να αποδώσει;
Α.Σ.: Αυτό θα το δούμε στο αποτέλεσμα. Ευτυχώς μας έχει μείνει και ο σαρκασμός για να αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν. Δεν είμαστε σοβαροφανείς, είμαστε σοβαροί και μέσα από αυτή τη σοβαρότητα έχουμε και το σαρκασμό και το χιούμορ για να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις. Αυτή η πινακίδα που υπάρχει και την οποία αν ακολουθήσει κάποιος οδηγός θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο αποδεικνύει το πόσο απέχουν τα λόγια από τα έργα τους. Γι’ αυτό θα πρέπει οι πολίτες να καταδικάσουν αυτή την πολιτική. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλο που θα βοηθήσει την περιοχή όχι μόνο όπως ισχυρίστηκαν μερικοί για να φέρει εργάτες από τη Βουλγαρία, το προοδευτικό κίνημα εδώ και χρόνια θέλει να σπάσει τις μπάρες για να μπορούν οι κάτοικοι του ορεινού όγκου ελεύθερα να μετακινούνται αλλά και να ρίξει τα σύνορα μεταξύ των κατοίκων των δύο χωρών. Ο κόσμος δεν είναι χαζός μπορεί να κρίνει, παρόλο που είναι δεσμευμένος, παρόλο που δεν ξεφεύγει από τους μεγάλους συνδυασμούς, εμείς όμως είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την ύπαρξή μας προτείνοντας μια εναλλακτική λύση απέναντι σε αυτούς.
ΠτΘ: Κύριε Στρατιάδη, σας ευχαριστούμε πολύ, καλή σας επιτυχία.
Α.Σ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ
Α.Π.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
