«Το επιπεδο ασφαλειας στην περιοχη ειναι υψηλο»
Ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Γιώργος Ανδραβίζος στο πλαίσιο της χθεσινής πρώτης υπηρεσιακής του επίσκεψης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜ-Θ παραχώρησε συνέντευξη τύπου σε μια περιοχή όπου υπηρέτησε τα μισά χρόνια της μέχρι τώρα θητείας του. Ο κ. Ανδραβίζος διατέλεσε γενικός αστυνομικός διευθυντής την περίοδο 2002 -3, κατάγεται από τον Έβρο, είναι γνώστης επομένως της περιοχής, των προβλημάτων και των αναγκών.
Σκοπός της επίσκεψής του ήταν η επικοινωνία με τους συναδέλφους του και τους συνδικαλιστές πάνω στα προβλήματα αστυνομικού ενδιαφέροντος «και αν χρειαστεί να επανασχεδιάσουμε τα μέτρα για να έχουμε καλύτερη αστυνόμευση, για πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, για παροχή πιο αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους πολίτες, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, τη μείωση των τροχαίων, εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού, με στόχο ν’ αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των υπηρεσιών μας».
Τόνισε ότι δεν αρκεί οι πολίτες να είναι ασφαλείς πρέπει και να το αισθάνονται.
Αναφέρθηκε σ’ ένα κύριο στόχο τους, την εγκληματοφοβία αλλά και στην πρόθεσή τους να ζητήσουν τη συμμετοχή των πολιτών στην πρόληψη της εγκληματικότητας. «Θεωρούμε ότι πρέπει ν’ αλλάξει η νοοτροπία και οι πολίτες τηλεφωνούν και μας ενημερώνουν για ύποπτες κινήσεις και αδικήματα που γίνονται κι αυτό συντείνει στην έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβασή μας» σχολίασε ο κ. Ανδραβίζος, ενώ παρατήρησε ότι εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια μια αντιεγκληματική πολιτική από «μια αστυνομία σύγχρονη, ικανή και αποτελεσματική, με σεβασμό στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και χωρίς διακρίσεις φυλετικές, θρησκευτικές ή άλλες». Ανέφερε ότι το επίπεδο ασφαλείας στην περιοχή είναι υψηλό, ενώ πανελλαδικά παρατηρείται σταθεροποίηση ή και μείωση της εγκληματικότητας.
«Οι αλλοδαποί δεν επιβαρύνουν την εγκληματικότητα»
Ενημέρωσε ότι ελάχιστοι λαθρομετανάστες παραμένουν στην περιοχή, ενώ δεν αναφέρεται συμμετοχή τους σε εγκληματικές ενέργειες, όπως είναι η «παράνομη είσοδος όπλων και ναρκωτικών». Ο κ. Ανδραβίζος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι είναι εσφαλμένη η εντύπωση που επικρατεί ότι οι αλλοδαποί ευθύνονται για την εγκληματικότητα μια και συμμετέχουν στο ίδιο ποσοστό με τους ντόπιους στις παράνομες ενέργειες. «Οι αλλοδαποί δραστηριοποιούνται δίπλα μας κι όταν έχουμε την αίσθηση ότι όλοι οι αλλοδαποί είναι κακοποιοί μας δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας». Παρατήρησε επίσης ότι στην περιοχή δεν είναι οξυμμένο το πρόβλημα των ναρκωτικών και ζήτησε τη συνδρομή των πολιτών, «να μας υποδείξουν κάποια σημεία που δεν γνωρίζουμε ότι γίνεται χρήση ναρκωτικών και σε συνεργασία με τους δήμους να τα φωτίσουμε και να τα ελέγξουμε καλύτερα». Συζητήθηκε σε υπηρεσιακό επίπεδο η αναγκαιότητα ενεργοποίησης των συμβουλίων πρόληψης παραβατικότητας, τα οποία έχουν συστηθεί σε κάποιους δήμους, βάσει νόμου. «Πιστεύουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν στο να δημιουργηθεί μια νοοτροπία, να ενημερώσουμε ευθέως τον κόσμο και να ζητήσουμε τη συμβολή τους. Στα συμβούλια μπορούν να συμμετάσχουν τοπικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα ένας κοινωνιολόγος, ένας δικηγόρος, ένας ψυχολόγος, ένας αστυνομικός. Γίνεται μέσα στα συμβούλια μια ευρύτερη συζήτηση πάνω στα προβλήματα που υπάρχουν. Βοηθούν να δημιουργηθεί το καλύτερο περιβάλλον ώστε οι πολίτες να μην αντιδρούν στους ελέγχους. Θα πρέπει να ξέρουν ότι οι έλεγχοι, για παράδειγμα, στις καφετερίες γίνονται για την προστασία νέων ανθρώπων. Εξάλλου, η προστασία των ανηλίκων περιλαμβάνεται στην αντιεγκληματική πολιτική».
Στο πλαίσιο της κοινωνικής προστασίας μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών ο κ. Ανδραβίζος εξήγησε ότι μπορούν να λάβουν μέρους όσοι μπορούν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων, όπως είναι τα ναρκωτικά. «Μπορούμε να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις, προτάσεις και ως αστυνομία να ενημερώσουμε τι επιδιώκουμε, ποιες τακτικές ακολουθούμε». Ανάμεσα στους φορείς συνεργασίας ανέφερε και την εκκλησία δίνοντας το παράδειγμα μιας εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη όπου το πρωί και το μεσημέρι σιτίζονται 80 παιδιά Ρωμ, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς.
Ο κ. Ανδραβίζος σχολίασε για τις πεζές περιπολίες ότι είναι αποτελεσματικές αλλά έχει καλύτερα αποτελέσματα η παρουσία εποχούμενων με αστυνομικών με μοτοποδήλατα, «γιατί ανταποκρίνονται πιο γρήγορα στις κλήσεις των πολιτών και σε μια ώρα μπορούν να περιέλθουν όλη την πόλη, να σταθμεύσουν ακόμη και στο πεζοδρόμιο αν απαιτηθεί και να κάνει ελέγχους ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία». Πρόσθεσε ότι οι πολίτες προτιμούν την εμφανή αστυνόμευση, με το περιπολικό που φέρει το φάρο.
Στόχος τους είναι και η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. «Μέχρι το 2010 θα πρέπει να μειωθούν κατά 50% μέσα σε μια δεκαετία. Οι έλεγχοι επομένως αποσκοπούν στη μείωση των τροχαίων και στη δημιουργία πνεύματος πειθαρχίας στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας». Για τη λαθρομετανάστευση, μετέφερε ότι σχεδιάζουν τη συνεργασία των γενικών αστυνομικών διευθύνσεων σε ορισμένα κομβικά σημεία γιατί δεν γίνεται η κάθε διεύθυνση να καλύπτει τις ανάγκες αστυνόμευσης σε 24ωρη βάση. «Το πρόβλημα των λαθρομεταναστών απασχολεί όλη την Ευρώπη, θα πρέπει επομένως να λυθεί με τη συνεργασία και τη συνδρομή όλων των κρατών» κατέληξε.
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
