Οι προτασεις του ΥΠΕΘΟ για τον νεο αναπτυξιακο νομο
Τους βασικούς άξονες του νέου αναπτυξιακού νόμου ο οποίος ενδιαφέρει ως γνωστόν άμεσα την περιοχή της Θράκης έχει θέσει ήδη υπ’ όψιν του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Χριστοδουλάκη η Επιτροπή που έχει συσταθεί από το Υπουργείο του για τον σκοπό αυτό.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι οποίες υπάρχουν η μορφή των προτάσεων που έχουν κατατεθεί δεν ανταποκρίνονται απόλυτα στα υπομνήματα και τις προτάσεις που έχουν κατά καιρούς καταθέσει οι παραγωγικοί φορείς της Θράκης ζητώντας την αλλαγή του 2601/98, ο οποίος επέφερε ουσιαστικό πάγωμα στην επενδυτική δραστηριότητα με αρνητικά αποτελέσματα για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής της Θράκης.
Τι προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος
Σύμφωνα με τις πληροφορίες λοιπόν, που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» όσον αφορά την μορφή των κινήτρων «οι επιχορηγήσεις στο κεφάλαιο θα περιοριστούν μόνο σε περιπτώσεις νέων επιχειρήσεων και δη για ειδικές μορφές επενδύσεων (προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, εκσυγχρονισμός ξενοδοχειακών μονάδων, ειδικές τουριστικές υποδομές). Το ποσοστό της ιδίας συμμετοχής προτείνεται να διατηρηθεί στο 40% της πραγματοποιούμενης επένδυσης.
Αντίθετα για λειτουργούσες επιχειρήσεις που πραγματοποιούν επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επέκτασης θα λειτουργούν τα κίνητρα των φορολογικών απαλλαγών και τις επιδότησης επιτοκίων.
Εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο συνδυασμού του κινήτρου των φοροαπαλλαγών με την επιδότηση επιτοκίου ώστε να καταστεί ελκυστικότερο για τις επιχειρήσεις». Ο διαχωρισμός των γεωγραφικών ζωνών που αποτελούν και σημείο μείζονος ενδιαφέροντος για τη Θράκη που παραδοσιακά στήριξε την ανάπτυξη του τριτογενούς τομέας στα κίνητρα, ώστε να αντισταθμίσει τα μειονεκτήματα της απόστασης από το κέντρο και της έλλειψης σοβαρών υποδομών, φαίνεται ότι στο νέο αναπτυξιακό νόμο δεν θα ικανοποιούν απόλυτα τα αιτήματα της περιοχής εφόσον βέβαια υλοποιηθούν οι υφιστάμενες προτάσεις.
Σύμφωνα λοιπόν με την πρόβλεψη που υπάρχει, προτείνεται η δημιουργία τριών ζωνών οι οποίες θα είναι η μεν πρώτη η Αττική και η Θεσσαλονίκη, και η δεύτερη η Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.
Παράλληλα όμως προτείνεται και η δημιουργία μία τρίτης ενδιάμεσης ζώνης στην οποία θα υπαχθούν περιοχές με έντονο πρόβλημα απασχόλησης ή μείωσης του ενεργού πληθυσμού.
Προβλέπεται μάλιστα ότι σε κάποιες περιπτώσεις ειδικών επενδύσεων που θεωρούνται υψίστης σημασίας θα καθιερωθούν οριζόντια κίνητρα ανεξαρτήτως γεωγραφικών ζωνών.
Αυτό πρακτικά θα μπορούσε να σημαίνει ότι ακόμα και η Πάτρα για παράδειγμα ή περιοχές της Αττικής (Λαύριο) και της Στερεάς Ελλάδας, όπως η Εύβοια, που παρουσιάζουν έντονα προβλήματα ανεργίας, θα μπορούσαν να καταγράψουν ίδιο αριθμό επιδότησης και κινητροδότησης με επιχειρήσεις που θα είχαν πρόθεση να στηθούν στην Θράκη!
Αυτό όμως αφαιρεί πλεονεκτήματα από την περιοχή μας και εκμηδενίζει το πλεονέκτημα των επιπλέον κινήτρων.
Ένα ακόμα πολύ σημαντικό ζήτημα που μπορεί να θεωρηθεί ως μείζον, είναι η πρόταση για σύνδεση των κινήτρων με τις θέσεις εργασίας που προκύπτουν από την κάθε επένδυση, ενώ σε κάθε περίπτωση ορίζεται ανώτατο όριο επιχορήγησης ανά μία θέση απασχόλησης.
Όσον αφορά την υπαγωγή στα φορολογικά κίνητρα, προτείνεται η διατήρηση του καθεστώτος της τραπεζικής αξιολόγησης για επενδυτικό δάνειο και η ελεγκτική διαδικασία της Εφορίας, ενώ η υπαγωγή και η αξιολόγηση των επενδύσεων θα γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Για μία ακόμη φορά τέλος, δεν προβλέπεται η αποκλειστική δυνατότητα της Περιφέρειας για την έγκριση επενδυτικών προγραμμάτων, αφού η ευθύνη για έγκριση επενδύσεων πέραν των 700.000.000 ή 2,05 εκατομμυρίων ευρώ θα ανήκει στο ΥΠΕΘΟ.
Οι εκθέσεις ολοκλήρωσης της επένδυσης θα συντάσσονται και θα υπογράφονται από ορκωτούς λογιστές όταν πρόκειται για επενδύσεις μεγάλης αξίας.
Για επενδύσεις μικρότερης αξίας θα συντάσσονται εκθέσεις ολοκλήρωσης από τις τράπεζες που χρηματοδοτούν την επένδυση.
Ποιες είναι οι θέσεις των τοπικών παραγωγικών φορέων
Με υπόμνημα που είχε στείλει στις 23.10.2000 ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Νομού Ροδόπης προς τον τότε γενικό γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Μάρδα, είχε προβεί σε προτάσεις που θα καθόριζαν το πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου και οι οποίες θα άλλαζαν ουσιαστικά την μορφή του αντιαναπτυξιακού 2601, όπως τελικά αυτός κατάντησε να είναι για την περιοχή της Θράκης.
Ο 2601 λοιπόν, διαχώριζε τις επιχειρήσεις σε νέες και παλιές. Μείωσε την διαφορά των κινήτρων μεταξύ των διαφόρων περιοχών σε βάρος της Θράκης και έθεσε όριο επιχορήγησης ανάλογα με τις δημιουργούμενες νέες θέσεις εργασίας, κάτι που φαίνεται ότι θα ισχύσει και στον νέο αναπτυξιακό νόμο εάν περάσει η πρόταση που έχει υποβληθεί στον κ. Χριστοδουλάκη!
Η πρόταση λοιπόν του Συνδέσμου συνίστατο:
1. Στην άρση των διακρίσεων μεταξύ νέων και παλιών μονάδων.
2. Στην κατάργηση του περιορισμού της επιχορήγησης ανά θέση εργασίας.
3. Στην καθιέρωση ελκυστικού προβαδίσματος για την περιοχή της Θράκης, με επαύξηση του ανωτάτου ορίου ενίσχυσης μέχρι και 15% σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.
4. Στην ανατροπή της απαγόρευσης ενισχύσεων σε δραστηριότητες που συνδέονται με την μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και οι οποίες προέκυπταν από την αρνητική στάση των υπηρεσιών.
5. Και για τις απομακρυσμένες περιοχές όπως η Θράκη, να εξαντληθούν οι δυνατότητες που παρέχει η κοινοτική νομοθεσία για την ενίσχυση λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων, όπως το κόστος εργασίας, το κόστος ενέργειας και το κόστος μεταφοράς των προϊόντων καθώς και η επιδότηση του επιτοκίου για κεφάλαια κίνησης.
Επίσης με το ίδιο υπόμνημα εζητείτο η θεσμοθέτηση της περιφερειακής κατανομής των κονδυλίων που θα διατίθενται για τα πολυετή επιχειρηματικά σχέδια και για τις ειδικές επενδύσεις για ποιότητα ευελιξία και καινοτομία.
«Η Περιφερειακή κατανομή των πόρων είναι απαραίτητη», τονιζόταν «γιατί οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας λόγω της απουσίας επαρκών υποδομών βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από άποψη δυνατότητας υπαγωγής ως προς τις επιχειρήσεις του κέντρου».
Γινόταν λόγος ταυτόχρονα για λειτουργία ειδικής υπηρεσίας προώθησης επιχειρηματικών προγραμμάτων στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ενώ σε ότι αφορά τη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, το διεκδικητικό πλαίσιο αφορούσε την ολοκλήρωση των έργων υποδομής της β΄ φάσης της ΕΤΒΑ, την παραχώρηση εγκαταστάσεων από την ΕΤΒΑ για την εγκατάσταση των απαραίτητων υπηρεσιών από την ΒΙΠΕ (ΕΛΤΑ Πυροσβεστική κ.α.), και την έγκαιρη κατασκευή του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου για την διανομή στις εγκατεστημένες μονάδες.
Όπως καθίσταται προφανές υπάρχει απόσταση από τα αιτήματα των φορέων της περιοχής και την νέα πραγματικότητα του αναπτυξιακού νόμου.
Η αποκλειστική κινητροδότηση των νέων επιχειρήσεων, η «θολή» διάταξη περί τρίτης ενδιάμεσης ζώνης κινήτρων, η αόριστη διακήρυξη περί φοροαπαλλαγών που θα ενισχύουν τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων μονάδων, η σύνδεση των κινήτρων με τις θέσεις εργασίας καθώς επίσης και η επιμονή για την αξιολόγηση των μεγάλων επενδύσεων από το ΥΠΕΘΟ και όχι από την Περιφέρεια συνιστούν κακούς οιωνούς για την τελική μορφή που θα πάρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος.
Θα πρέπει βέβαια να αποσαφηνιστεί, ότι η Θράκη δεν επιζητά την ανάπτυξη μέσα σε συνθήκες θερμοκηπίου, που θα υπαγορεύονται από την μόνιμη ύπαρξη θετικών διακρίσεων για αυτήν.
Δεν μπορεί όμως κανείς, να παραγνωρίσει το γεγονός ότι το ΑΕΠ της Θράκης παρουσιάζει ακόμα και σήμερα σημαντική υστέρηση σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας και βέβαια είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι η αναπτυξιακή δραστηριότητα στην περιοχή κόπηκε στη μέση με τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο και υπονομεύτηκε όσο σε καμία άλλη περιοχή της χώρας εξαιτίας της άσβεστης βούλησης του κέντρου για την υφαρπαγή των κινήτρων, που δεν είχαν μόνο οικονομική αλλά και ευρύτερη πολιτική και κοινωνική σημασία για την περιοχή.
Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι απορίας άξιον πώς η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία θα βρίσκονται ως περιφέρεια στο Δ΄ ΚΠΣ που θα αφορά αποκλειστικά και μόνο περιφέρειες της Ε.Ε., στο «Στόχο Ι» και από την άλλη η ελληνική πολιτεία θα κατατάξει με το νέο αναπτυξιακό νόμο την περιοχή στο ίδιο επίπεδο πιθανώς με την Πάτρα, την Εύβοια ή και άλλες περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Δάμων Δαμιανός
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
