Ημεριδα ενημερωσης εκπαιδευτικων για την εθελοντικη αιμοδοσια και την αντικαπνιστικη εκστρατεια
Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τους σχολικούς συμβούλους και τους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών Ροδόπης διοργάνωσαν την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 12.30, ενημερωτική ημερίδα για τους διευθυντές – προϊστάμενους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Ροδόπης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της νομαρχίας Ροδόπης.
Η εκδήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια των επιμέρους συναντήσεων σε Ροδόπη και Έβρο σε θέματα που άπτονται των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και συγκεκριμένα προώθησης των προγραμμάτων εθελοντικής αιμοδοσίας και αντικαπνιστικής εκστρατείας στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Σε δηλώσεις του ο Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης κ. Γιώργος Ιωαννίδης τόνισε ότι η εκδήλωση αφορά σε δύο θέματα, πρώτον στον εθελοντισμό και στην εθελοντική αιμοδοσία και απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικού και το γεγονός ότι απευθύνονται σε μικρά παιδιά δεν είναι παράξενο. «Είναι εν δυνάμει αιμοδότες και θέλουμε δια μέσου των παιδιών να ενισχύσουμε την εθελοντική αιμοδοσία των γονέων».
Το δεύτερο σκέλος αφορά στο κάπνισμα. «Επειδή ήδη υπάρχει σχετική νομοθεσία με στόχο να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί το κάπνισμα θεωρούμε ότι από αυτή την ηλικία καλόν είναι να ενημερώνονται τα παιδιά για τους κινδύνους που διατρέχουν και για την υγεία τους αλλά και για το περιβάλλον ώστε να αποφύγουν να κάνουν χρήση του τσιγάρου. Απευθυνόμαστε σήμερα στους διευθυντές των σχολείων των δημοτικών και των νηπιαγωγείων ώστε μέσω αυτών να γίνει η διάχυση των συμπερασμάτων που θα βγουν σήμερα στην κοινωνία».
Ο κ. Ιωαννίδης υποστήριξε ότι είναι πολύ εύκολο να περάσει το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας στα μικρά παιδιά. «Τα παιδιά μας ξαφνιάζουν θετικά αρκεί να τα εμπιστευτούμε» τόνισε ενώ αναφέρθηκε στη δράση που πραγματοποιήθηκε πριν τρία χρόνια και αφορούσε διαγωνισμό ζωγραφικής μεταξύ Ροδόπης, Έβρου και Βουλγαρίας, όπου το έργο των παιδιών ήταν φανταστικό. «Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη σημασία της αιμοδοσίας. Βέβαια θέλουμε να περάσουμε μηνύματα αλληλοβοήθειας και συνεργασίας και αλτρουϊσμού και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τέτοια προγράμματα. Τα παιδιά είναι σε θέση να αντιληφθούν και να ενισχύσουν την προσπάθεια που καταβάλλουμε»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης Κωστής Δημητρακόπουλος σε δήλωσή του τόνισε ότι ενημερώνοντας τους εκπαιδευτικούς «και κατʼ επέκταση τα παιδιά θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα όταν τα παιδιά μεγαλώσουν και θα είναι εν δυνάμει εθελοντές αιμοδότες. Πιστεύω ότι ένα μεγάλο μέρος θα γίνουν συνειδητοί εθελοντές και αυτό γιατί ο δάσκαλος για το παιδί είναι θεός και αυτό που λέει ο δάσκαλος είναι κανόνας για το παιδί».
ΟΜ
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
