1.200 εργαζομενοι πανελλαδικα «στον αερα»

Εργαζόμενοι της Fanco κι εργαζόμενοι στα Κλωστήρια Ροδόπης, όπως κι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ – επίσης εργαζόμενοι – από την Αθήνα συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα συσκέψεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης χθες το πρωί, μαζί με τους τοπικούς φορείς, με πρωτοβουλία του νομάρχη Ροδόπης προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το πρόβλημα των εργαζομένων στον μέχρι πρότινος Όμιλο Λαναρά, μετά την παραίτηση του επιχειρηματία και το «κενό» των 25 εκατ. ευρώ. Υιοθετήθηκε η πρόταση του ΚΚΕ με την οποία συναίνεσε και την οποία προώθησε ο νομάρχης Α. Γιαννακίδης για δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα από τις 10.00 έως τις 12.00 στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής ως δείγμα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων. Ο νομάρχης Άρης Γιαννακίδης δεσμεύτηκε να κλείσει τη νομαρχία τη Δευτέρα για δυο ώρες κι ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κώστας Λιούρτας ότι θα ενημερώσει τους επαγγελματίες για συμπαράσταση με σκοπό να συγκεντρωθούν όλοι στην πλατεία Ειρήνης. Το σημείο επαφής εργαζομένων, φορέων και διευθυντικών στελεχών ήταν το αίτημα να μην κλείσει το εργοστάσιο από τη στιγμή που υπάρχει ζήτηση στα προϊόντα του, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα και βέβαια σε απολύσεις και φυσικά να πληρωθούν τα δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι. Η οπτική του καθενός από τους φορείς που τοποθετήθηκαν ήταν διαφορετικής αφετηρίας και στόχου, συνδεδεμένη σε μεγάλο βαθμό με την πολιτική αφετηρία του.

Στο επίκεντρο βέβαια του ενδιαφέροντος είναι η τριμερής συνάντηση στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη στην οποία πρότεινε ο κ. Γιαννακίδης να είναι παρόντες όλοι οι φορείς.

Η ρεαλιστική πρόταση για να λειτουργήσει η επιχείρηση μεταφέρθηκε από τον Νίκο Αγγελίδη, ο οποίος στηρίχτηκε στο καλό επιχειρησιακό σχέδιο που αναπτύχθηκε και μείωσε ζημίες, με αρωγούς τους ίδιους τους εργαζόμενους, πρόταση που είχε μεταφερθεί από τα διευθυντικά στελέχη που ήταν παρόντες στη σύσκεψη. «Στόχος μας είναι τα 25 εκ. ευρώ του βασικού μετόχου να μπουν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από τις τράπεζες και να λειτουργήσει η επιχείρηση» είπε μεταξύ άλλων. Η πρόταση έγινε αρχικά από τους διευθύνοντες συμβούλους της εταιρίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων, ο νομάρχης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Νίκος Αγγελίδης και Κώστας Λιούρτας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Παντελής Μαγαλιός, ο εκπρόσωπος του υπουργού Παιδείας Ε. Στυλιανίδη, Παναγιώτης Χαλβατζής, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Φακιρίδης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Δαμιανίδης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Απόστολος Κουτάβας, ο δήμαρχος Μαρώνειας Χρήστος Παπανικολάου, ο διευθυντής του Euro Info Center Δαμιανός Σταθάκης, ο υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής Δάμων Δαμιανός.

Ο διευθυντής Ανδρέας Κοσμάς είπε μεταξύ άλλων ότι δεν ήταν προβληματικές οι εταιρείες, αλλά «άξιες, με πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό». Συναίνεσε και ο διευθυντής Στέλιος Αμπράζης λέγοντας ότι έχουν μεγάλη πελατεία, τα προϊόντα τους παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση. Προσθέσανε ότι αν συμβεί κάτι και χάσουν τη δουλειά τους οι 1.200 εργαζόμενοι συνολικά σε όλη την Ελλάδα τότε θα υπάρχουν συνέπειες στον κοινωνικό ιστό.

Π. Μαγαλιός:

«Κάποτε πρέπει να γίνει της Κούβας εδώ μέσα»!

Ο Π. Μαγαλιός θύμισε ότι πριν μερικά χρόνια είχαν μιλήσει για τα προβλήματα στον υφυπουργό Ανάπτυξης της προηγούμενης κυβέρνησης Γεράσιμο Γιακουμάτο από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι από τους 330 είχαν πάει στους 197 το 2007 και πρόσθεσε. «Είναι και άλλες επιχειρήσεις – κι όχι μόνο τα Κλωστήρια – κι αυτοί που χάνουν τις θέσεις εργασίας από τη ΒΙΠΕ δεν ξαναβρίσκουν δουλειά. Σήμερα, έστειλα για την επιχείρηση ALFIN ένα υπόμνημα στον υφυπουργό Οικονομικών Αντώνη Μπέζα για οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, αν και δεν φαίνεται στην επιχείρηση. Θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα του Ομίλου Λαναρά αλλά και συνολικά το πρόβλημα της ανεργίας».

Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Κοσμάς θέλησε να διορθώσει ότι δεν πρόκειται για Όμιλο Λαναρά αλλά για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία μια και «ο κ. Λαναράς επισήμως απέσυρε την πρότασή του για χρηματοδότηση», εννοώντας τα 25 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μαγαλιός τόνισε ότι η ανεργία στη Ροδόπη δεν είναι στο 5% αλλά στο 17% και στο 45% στις Σάπες. «Τα έχουμε πει επανειλημμένα και δεν γίνεται τίποτε. Δε θα κάνουμε συσκέψεις για τις συσκέψεις αλλά μια σύσκεψη και να γίνει της Κούβας. Κάποτε πρέπει να γίνει της Κούβας εδώ μέσα! Δεν είναι δυνατόν να κλείνουν τα εργοστάσια, να χάνονται θέσεις εργασίας και να καθόμαστε απαθέστατοι και να μοιρολατρούμε.

Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για δυναμικές λύσεις»
. Ο κ. Μαγαλιός ζήτησε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ανέφερε ότι δεν δημιουργήθηκε καμία με τις νέες επενδύσεις και συνεχώς χάνονται θέσεις εργασίας στο νομό. «Στην Ολλανδία, έχουμε 2.700 συμπολίτες μας που έχασαν τις θέσεις εργασίας τους και πήγαν να δουλέψουν, όπως και στην Κύπρο. Αυτά τα στοιχεία που δώσαμε στη δημοσιότητα δεν έχουν πιάσει τόπο. Θα πρέπει να βγουν πάλι 470 οικογένειες στο δρόμο και να πάνε στα συσσίτια; Αυτή είναι η τύχη της Ροδόπης;

Πρέπει να κατέβουμε στην Αθήνα και να περάσουμε το μήνυμα ότι η παραμεθόριος πρέπει να ζήσει και το ανθρώπινο δυναμικό να μείνει εδώ».

Στηρίζει η Επιθεώρηση Εργασίας

Η Κική Μερτζανίδου από την Επιθεώρηση Εργασίας σχολίασε αρχικά ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν κάνει μεγάλη υπομονή και μετέφερε με σαφήνεια «πρέπει να φροντίσουμε να πάρουν τα δεδουλευμένα και θα πρέπει να βοηθήσουν ο ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ, εμείς θα είμαστε στο πλευρό τους», σημειώνοντας ότι τα χρήματα δε θα χαθούν μεν αλλά είναι πολύ σημαντική η αγωνία των εργαζομένων απέναντι στον κίνδυνο απώλειας της θέσης εργασίας.

Ο Κ. Λιούρτας έκανε λόγο για δράμα στο νομό Ροδόπης «τα κρύβουμε όλα κάτω από το χαλί», πρόσθεσε ότι η ανεργία δεν είναι 5% κι ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο με 21 εργοστάσια να έχουν κλείσει και κατέληξε ότι «δεν πρέπει να κλείσουν άλλα».

Ν. Φακιρίδης:

«Ο Όμιλος Λαναρά χρηματοδοτήθηκε επανειλημμένα στο όνομα της ανάπτυξης»

Ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ ο Νίκος Φακιρίδης τόνισε πως «τα προβλήματα έχουν χρώμα και είναι ταξικά. Τα προβλήματα απειλούν ακόμη και τα διευθυντικά στελέχη και βέβαια τους εργαζόμενους. Τα κέρδη του Ομίλου δημιουργούν φτώχεια στους εργαζόμενους». Συνέδεσε τη συρρίκνωση της Κλωστοϋφαντουργίας με το άνοιγμα της παραγωγής στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κίνα, τα Σκόπια κι όχι με τις εισαγωγές από Κίνα, όπως κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν το πρόβλημα. Πρόσθεσε «ο Όμιλος Λαναρά χρηματοδοτήθηκε επανειλημμένα στο όνομα της ανάπτυξης…»

Ο κ. Φακιρίδης πρότεινε τη Δευτέρα δίωρη στάση εργασίας στη ΒΙΠΕ, δίωρο κλείσιμο των καταστημάτων, 10.00 με 12.00 το πρωί και συγκέντρωση στην πλατεία την ίδια στιγμή, ήτοι δυο μέρες πριν την τριμερή συνάντηση στην Αθήνα με την υπουργό Απασχόλησης κ. Πετραλιά. «Ζητούμε να προστατευτούν οι άνεργοι και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα» πρόσθεσε.

Α. Κουτάβας:

«Απαξίωση των εργαζομένων και του Ομίλου από τον Λαναρά»

Εκ μέρους του Συνασπισμού ο Απόστολος Κουτάβας μετέφερε την αγανάκτησή τους για τα όσα συμβαίνουν στη ζωή των εργαζομένων και μίλησε για «απαξίωση των εργαζομένων και του Ομίλου από τον ίδιο τον Λαναρά». Δήλωσε την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους, μίλησε για αγώνες με στόχο τη διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης αλλά και της αξιοπρέπειας των εργαζόμενων. «Ο Λαναράς είναι το ίδιο το πρόβλημα και υπάρχει ευθύνη των κυβερνήσεων. Ο Όμιλος αφιέρωσε 130 δισεκατομμύρια για επενδύσεις σε τηλεφωνία και καράβια και άφησε έωλα τα εργοστάσια». Πρότεινε ν’ αναλάβουν οι τράπεζες το φορτίο και «να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να κρατηθούν οι θέσεις απασχόλησης». Επίσης, πρότεινε μετά την τριμερή που θα γίνει στην Αθήνα να πραγματοποιηθεί μια 24ωρη κινητοποίηση στην Κομοτηνή και να κλείσουν οι δήμοι και η νομαρχία».

Ν. Αγγελίδης:

«Θέλουμε να δουλέψουν τα εργοστάσια και να έχετε τη δουλειά σας»

Ο Νίκος Αγγελίδης σημείωσε αρχικά ότι οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας (500 περίπου στην Κομοτηνή και 1.200 συνολικά στον Όμιλο, οι οποίες θα πρέπει να ιδωθούν συνολικά όπως και το πρόβλημα) είναι απόρροια της επιχειρηματικότητας μια και σ’ αυτόν τον Όμιλο στήριξαν και οι εργαζόμενοι τα όνειρά τους. «Κανένας επιχειρηματίας δε θέλει να χάσει το εργοστάσιό του. Πολλοί αναρωτιόσαστε γιατί πολλά σύγχρονα εργοστάσια ανταγωνιστικά βουλιάζουν και κλείνουν. Το ζήτημα είναι ότι δεν αρκεί η μια μονάδα, είναι θέμα Ομίλου, ο οποίος τραβάει με τα χρέη του το σύστημα προς τα κάτω κι ενώ σ’ εσάς μπορεί να δουλεύει μια υγιή μονάδα κάποιες άλλες μπορεί να μην είναι υγιείς. Σαλαμοποίηση δε μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή κι εδώ δημιουργείται το πρόβλημα, το οποίο ήρθαμε εδώ για να το λύσουμε». Πρότεινε, ο κ. Αγγελίδης, δύο τρόπους: «Ο ένας τρόπος είναι να γίνει διαχείριση των εργαζομένων, να βγει ένα συμπέρασμα μετά από συσκέψεις, που να λέει «θα σας δίνουμε από 500 ευρώ, θα σας διαχειριστούμε και θα βγάλουμε κάποιους σε πρόωρη σύνταξη». Η άλλη διαχείριση είναι το να δουλέψει το εργοστάσιο, να μείνουν και να έχετε τη δουλειά σας κι αυτό θέλουμε. Αυτή τη λύση αναζητούμε και θα συνομιλήσουμε με συγκεκριμένους ανθρώπους με συγκεκριμένα επιχειρήματα και στόχο: Θα μιλήσουμε, μετά την παραίτηση του βασικού μετόχου του κ. Λαναρά, με τους ιδιοκτήτες της εταιρίας που είναι ουσιαστικά οι τράπεζες, οι οποίες δεν βάζουν άλλα χρήματα, μια και έχασαν 150 εκ. ευρώ. Για να βάλουν χρήματα και να υπάρξει εξυγίανση θα πρέπει κάποιος να εγγυηθεί. Η εταιρία ζητά αντί να είναι ο βασικός μέτοχος που έπρεπε να βάλει 25 εκατ. και δεν τα βάζει να τα βάλουν οι τράπεζες με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου».

Το επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη ανάγεται στο επιχειρησιακό σχέδιο, μέσα από το οποίο κατάφεραν «με τη συμβολή των εργαζομένων να μειώσουν τα χρέη. Αυτό σε μια υγιή επιχείρηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κερδοφορία. Το επιχείρημά μας στην Αθήνα θα είναι ότι παρά το ότι η κλωστοϋφαντουργία βρίσκεται παγκόσμια σε δύσκολη φάση, η εταιρία μειώνει ζημιές, άρα σημειώνει κέρδη, άρα αν στηριχτεί μπορούμε να φτάσουμε σε κάποια καλύτερη θέση. Στόχος θα είναι τα 25 εκ. ευρώ του βασικού μετόχου να μπουν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από τις τράπεζες».

Γ. Πεταλωτής:

«Να γίνουν προγράμματα στήριξης της κλωστοϋφαντουργίας»

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι πρόκειται για μια επιχείρηση που δεν χρωστάει πολλά δεδουλευμένα και είναι ιδιαίτερα σύγχρονη. Παρέπεμψε σε χρόνιο πολιτικό πρόβλημα το οποίο συμπαρέσυρε και το εργοστάσιο της FANCO, το οποίο είχε προβλήματα, όπως και ο ίδιος διαπίστωσε όταν τον είχαν επισκεφθεί εργαζόμενοι πριν μερικούς μήνες, με αφορμή ένα νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους στην κλωστοϋφαντουργία που είναι πάνω από τα 50. «Εκεί κατανόησα ότι σε λίγο η FANCO πάει να κλείσει παρά το ότι έδειχνε να έχει παραγωγικό μέλλον και δεν έχει αποθέματα. Υπάρχει μια αναλγησία της πολιτείας εδώ και χρόνια και μια έντονη χρηματοδότηση, αλλά θα έπρεπε να υπάρξει εταιρική κοινωνική ευθύνη, εταιρική λογοδοσία και προγράμματα στήριξης της κλωστοϋφαντουργίας, όπως συμβαίνει στην Πορτογαλία».

Ο κ. Πεταλωτής δήλωσε παρών στους αγώνες, μίλησε για ανάληψη ευθυνών και από το κόμμα του και για αναζήτηση προοπτικής. Πρότεινε άμεσες κινητοποιήσεις μετά την τριμερή συνάντηση «για να μη γίνει Νάουσα η περιοχή μας».

Π. Χαλβατζής:

«Να διεκδικήσουμε τη λύση με κύριο γνώμονα αυτές τις οικογένειες»

Ο Π. Χαλβατζής έκανε λόγο αρχικά για «διαγωνισμό λαϊκισμού» στη συζήτηση, προκαλώντας το μένος του Κώστα Λιούρτα, ο οποίος του ζήτησε να πει την πρότασή του, ενώ μετέφερε τη στήριξη του κ. Στυλιανίδη στους εργαζόμενους, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία της σύσκεψης από την πλευρά του νομάρχη ήταν θετική. Είπε ότι ακούστηκαν γενικευμένες κουβέντες για κινητοποιήσεις, ανέφερε ότι δεν ξέρει κατά πόσο είναι εφαρμόσιμη η πρόταση της εταιρίας. «Ν’ αφήσουμε τους λαϊκισμούς κι από εκεί κι έπειτα όλοι μαζί να διεκδικήσουμε τη λύση με κύριο γνώμονα αυτές τις οικογένειες».

Η εργαζόμενη, πρόεδρος του Σωματείου Fanco Ευθαλία Μπρούσα μετέφερε ότι μετά από τα επιχειρησιακά σχέδια προχωρούσε η επιχείρηση σε μαζικές «εθελούσιες» απολύσεις.

Ο κ. Γιαννακίδης είπε ότι είναι ντροπή «να παρακαλάμε για βιομηχανικούς εργάτες των 500 ευρώ» και ζήτησε ν’ αναδειχθεί το πρόβλημα, συμφωνώντας με την πρόταση του κ. Φακιρίδη για δίωρη στάση εργασίας. Μετέφερε ότι ως φορείς πρέπει να περάσουν το μήνυμα στην κεντρική εξουσία ότι «η Ροδόπη άρχισε να ζει την ορατή κι έκδηλη φτώχεια». Τόνισε ότι θα πρέπει να κατέβουν ενωμένοι στην προειδοποιητική απεργία της Δευτέρας, όπως και ότι η παρουσία τους στην Αθήνα, ως θεσμικών φορέων, είναι απαραίτητη.

Ο κ. Σταθάκης ζήτησε αφού αφαιρεθούν από το επιχειρησιακό σχέδιο κάποια στοιχεία απόρρητα να δοθεί σε φορείς για ν’ αξιοποιηθεί. Ο κ. Αμπράζης επανέλαβε ότι πρόκειται για πολύ σύγχρονα εργοστάσια αλλά ότι τα επιχειρησιακά σχέδια δεν βγαίνουν στη δημοσιότητα. Ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι μπορεί να γίνει σε φορείς.

Ο κ. Κουτάβας τόνισε ότι δεν πρέπει να κλείσει η επιχείρηση γιατί και με τρεις μέρες κλειστή θα απαξιωθεί και οι πελάτες θα πάνε αλλού, πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Αμπράζης.

Φ. Αθανασίου:

«Δεν ξέρουμε αν θα δουλέψουν ξανά τα τέσσερα εργοστάσια»

Η Φιλιώ Αθανασίου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κλωστήρια του Ομίλου FANCO, Μαρώνειας και Ροδόπης εξήγησε ότι τους ενδιαφέρει να διασφαλίσουν τις 275 θέσεις εργασίας (κύρια ζευγάρια) και να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα. Τους ενδιαφέρει και το Ραφείο της FANCO με τις υπόλοιπες υπηρεσίες, συνολικά επιπλέον 175 άτομα. «Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν τρία χρόνια όταν αργούσαν να μας πληρώσουν, στη συνέχεια δεν υπήρχε πρώτη ύλη, μετά τα επταήμερα έγιναν πενθήμερα, το ρεύμα κοβόταν στα εργοστάσια γιατί δεν είχε πληρωθεί. Το σημαντικότερο ήταν ότι ενώ υπήρχαν παραγγελίες δεν έφερναν πρώτη ύλη.

Κάποια στιγμή μας ενημέρωσαν ότι παραιτήθηκε ο Λαναράς κι ότι θα μας πάρουν οι τράπεζες για να επαναλειτουργήσουμε. Ενημερωθήκαμε πριν δυο μέρες, αλλά εμείς ξεκινήσαμε επίσχεση εργασίας πριν τέσσερις μέρες, όλοι οι εργαζόμενοι, οι 450».


Η αγωνία τους είναι αν θα πληρωθούν και αν θα συνεχίσουν να εργάζονται, μια και δεν είναι γνωστό αν θα δουλέψουν ξανά τα τέσσερα εργοστάσια.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.