1η Συναντηση Κινηματων Βορειοανατολικης Ελλαδας για το Περιβαλλον

«Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι κοινωνίες». Με αυτό το σύνθημα την Τετάρτη 11 Ιουλίου, στην παραλία της Καβάλας, συναντιούνται περιβαλλοντικά κινήματα και ενεργοί πολίτες από ολόκληρη την Β.Α. Ελλάδα, για να συζητήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες και να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας απέναντι σε συμφέροντα και πολιτικές, που καταστρέφουν το περιβάλλον, αφανίζουν τους φυσικούς πόρους, μετατρέπουν σε «φαιά γη» τον τόπο που θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας.

Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα α εξής: «Από τον Έβρο ως την Χαλκιδική, οι πιέσεις που δέχεται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον είναι τεράστιες και ποικίλες: Μεταλλεία χρυσού δίπλα σε χωριά, δάση και βιοτόπους, δεξαμενές καυσίμων στη λιμνοθάλασσα της Βάσοβας, ΝΑΤΟικό λιμάνι στον φυσικό όρμο της Ν. Περάμου, αγωγοί πετρελαίου και άλλες «επενδύσεις», χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς εγγυήσεις για το περιβάλλον, χωρίς ασφάλεια για τους κοντινούς οικισμούς και για παραδοσιακές παραγωγικές δραστηριότητες, χωρίς σεβασμό για τη βούληση των τοπικών κοινωνιών.

Όμως, είμαστε εδώ και αντιστεκόμαστε. Ο τόπος μας δεν θα γίνει θέατρο αλληλοσυγκρουόμενων οικονομικών – πολιτικών – στρατιωτικών συμφερόντων. Δεν θα γίνει βωμός για την κερδοσκοπία ολίγων επιχειρήσεων. Δεν θα γίνει ο δήθεν «ενεργειακός κόμβος», που σχεδιάζει άναρχα και προωθεί για εμάς – χωρίς εμάς – η κεντρική εξουσία, αλλά κόμβος συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών, κόμβος των κινημάτων που αγωνίζονται για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, για τις αληθινές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και για αυτές των γενεών που έρχονται, για μια βιώσιμη ανάπτυξη που δεν θα καταργεί αλλά θα δημιουργεί νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας.

Με τις σκέψεις αυτές θα βρεθούμε στην Καβάλα, όπως έχουμε ήδη βρεθεί πολλές φορές μαζί στα πεδία του αγώνα. Αυτή τη φορά, θα μας συντροφεύει με τα τραγούδια του ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας με το πολυμελές συγκρότημα του, που δέχτηκε – όχι απλά αφιλοκερδώς, αλλά και με μεγάλο ενθουσιασμό – να συμμετέχει στο εγχείρημα μας. Θα είναι η 1η Συνάντηση Κινημάτων Βορειοανατολικής Ελλάδας για το Περιβάλλον και, ελπίζουμε, η απαρχή πολλών τέτοιων συναντήσεων και κοινών δράσεων, που θα δώσουν νέα δυναμική στους αγώνες μας».

Οι συμμετέχοντες: Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμων στη Βάσοβα, Οικολογική Εταιρία Έβρου και Πρωτοβουλία πολιτών κατά του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, ΠΑΚΕΘΡΑ, Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Συντονιστική Επιτροπή κατά των μεταλλείων χρυσού Χαλκιδικής, Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, Οικολογική Κίνηση Δράμας

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.