«Οταν πεφτουν οι τοιχοι»…
Μπορεί ο Αύγουστος να είναι ζεστός, ωστόσο τα αξιόλογα πολιτιστικά γεγονότα δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να δροσιστεί, απολαμβάνοντας θέαμα και γνώση ταυτόχρονα… Μια τέτοια εκδήλωση ήταν και η παρουσίαση του βιβλίου της Βιργινία Τσουδερού «Όταν πέφτουν οι τοίχοι», στην Αλεξανδρούπολη.
Μία προσπάθεια να «γκρεμίσει» όλους τους τοίχους που έχουν δημιουργηθεί σήμερα στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, μέσα από τη γνώση του παρελθόντος, επιχειρεί στο νέο της αυτοβιογραφικό βιβλίο η πολιτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Βιργινία Τσουδερού.
Στο νέο βιβλίο της με τίτλο «Όταν πέφτουν οι τοίχοι» αναφέρεται στους αγώνες για ισότητα και δημοκρατία, που έδωσε ως ελληνίδα πολιτικός του περασμένου αιώνα, μέσα από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες και πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν το μετέπειτα μέλλον της χώρας. «Προσπαθώ να παρουσιάσω τους αγώνες μιας ελληνίδας που είχε αγωνιστεί στον περασμένο αιώνα, έναν αιώνα γεμάτο από αγώνες για τη Δημοκρατία, γιατί όπως ξέρετε είχαμε πολλές δικτατορίες και πολλούς πολέμους. Ο συνειδητοποιημένος πολίτης θα ενδιαφερθεί για μια πολιτεία με καλύτερες συνθήκες ισότητας και ευκαιριών για όλους» τόνισε η κ. Τσουδερού κατά την παρουσίαση του βιβλίου της, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου και τις εκδόσεις Πατάκη.
Εκτεταμένη αναφορά γίνεται επίσης στο θέμα της οργάνωσης των πολιτών, ώστε να δημιουργηθεί μια ουσιαστική δημοκρατία. «Η σημερινή δημοκρατία – είμαι πολύ σκληρή σε αυτό – είναι μια δημοκρατία του χρήματος και της διαφθοράς. Η διαφθορά και το χρήμα μαζί με άλλες τυραννίες διαμορφώνουν και αλλοιώνουν πλήρως την έκφραση των πολιτών» τονίζει με έμφαση η κ. Τσουδερού.
Το βιβλίο αναφέρεται σε πολιτικές αναμνήσεις και γενικές σκέψεις μετά από ογδόντα χρόνια ζωής στο ελληνικό πολιτικό περιβάλλον, που άλλαξε -όπως άλλωστε σε όλο τον πλανήτη- με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Διηγείται μια μεγάλη περιπέτεια. Συγκεκριμένα, το κυνήγι του πολυτιμότερου επάθλου για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του: τη Δημοκρατία.
Η Δημοκρατία είναι ένα σπάνιο, ευαίσθητο λουλούδι. Θέλει διαρκή φροντίδα, θαλπωρή, προφύλαξη και περιποίηση. Η δύναμη και συγχρόνως η αδυναμία της είναι η απαίτησή της να στηρίζεται στο αμέριστο ενδιαφέρον, την κατανόηση και τις θυσίες των πολιτών. Ακριβό τίμημα, αλλά το αξίζει. Το συνειδητοποιούν όσοι τη χάσουν. Ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, και βέβαια την ειρήνη.
Η σημερινή γυναίκα, που απαιτεί και δικαιούται την πλήρη απόλαυση των θεσμοθετημένων ατομικών δικαιωμάτων της, δεν μπορεί να θεωρηθεί “σύγχρονη” εάν δεν ταυτίσει συνειδητά τη δική της μοίρα με τα μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, και πρωταρχικά με την επιβίωση του πλανήτη μας. Ένας τέτοιος κόσμος απαιτεί την εγκατάλειψη της κοινωνίας των συγκρούσεων και την αντικατάστασή της από την κοινωνία της αρμονίας. Απαιτεί την εγκατάλειψη της κοινωνίας του άλογου καταναλωτισμού και την αντικατάστασή της από την κοινωνία της οικολογικής ισορροπίας. Απαιτεί τη διατήρηση και αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας, με γνώμονα και τις ανάγκες των επόμενων γενεών.
Σύμφωνα με την ίδια το κίνητρο για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν οι συνεχείς πιέσεις που δεχόταν από φίλους της ώστε να γίνουν γνωστά στις νεότερες γενιές γεγονότα και δρώμενα που σημάδεψαν την νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας.
«Το βιβλίο αυτό είναι το καταστάλαγμα μιας ολόκληρης πολιτικής ζωής που πολύ εύκολα κατατάσσεται στον γενικό τίτλο των πολιτικών απομνημονευμάτων» δήλωσε η συγγραφέας κ. Πόλυ Μηλιώρη που συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου.
«Το βιβλίο της κ. Τσουδερού είναι πραγματικά πολύτιμο για όλες τις γενιές. Μιλάει για την κάθε μια με έναν ειδικό τρόπο και μπορώ να πω ότι μόνο γυναίκα πολιτικός θα τo έγραφε. Αναφέρεται στα σημαντικά, παρακάμπτει με τρυφερότητα ανθρώπους που την πίκραναν και αναφέρεται σε πραγματικούς και όχι εικονικούς τηλεοπτικούς αγώνες και για την ισότητα και δημοκρατία. Βλέπει το αύριο με ένα τρόπο πολύ ειδικό, της γυναίκας μεν, αλλά με ένα τρόπο που αφορά όλους μας» υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Μπλιάτκας.
Εκτός από τη συγγραφική της δραστηριότητα η κ. Βιργινία Τσουδερού ασχολήθηκε έντονα με τα πολιτιστικά, γεγονός που επέτεινε την περιέργειά της και ταυτόχρονα γνώρισε καλύτερα πτυχές του Πολιτισμού τόσο της Ξάνθης, όπως και των γειτονικών νομών.
To Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
Η κ. Τσουδερού έστρεψε το ενδιαφέρον της στη Θράκη από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 όταν άρχισαν οι επαφές της με το ζεύγος Καλπάκα. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να δραστηριοποιείται και να συμμετέχει στα δρώμενα της περιοχής. Σημαντικότερο επίτευγμα της, αποτελεί η Ίδρυση του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη όπου κατέχει τη θέση της προέδρου. Η ίδια θεωρεί ότι τα τελευταία επτά χρόνια μέσω του Ιδρύματος πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στην περιοχή της Θράκης, αλλά και στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης το θρακικό βίο της κ. Τσουδερού ανέλυσε ο τέως αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ανδρέας Καφετζής. «Η κ. Βιργινία Τσουδερού έρχεται στη Θράκη από το 1990, τότε σαν πρόεδρος της επιτροπής παρά τον πρωθυπουργό, προκειμένου να λύσουν τα προβλήματα της Θράκης. Στη συνέχεια γίνεται πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής. Δένεται με τον τόπο μας και το επιστέγασμα είναι το Ίδρυμα Θρακικής τέχνης και παράδοσης. Τιμούμε σήμερα τη Βιργινία Τσουδερού για την όλη παρουσία της εδώ» υπογράμμισε ο κ. Καφετζής.
Να σημειωθεί ότι το βιβλίο παρουσίασαν η συγγραφέας κ. Πόλυ Μηλιώρη, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας κ. Κώστας Μπλιάτκας, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρώην αντιδήμαρχος Αλεξ/πολης και ιδιοκτήτης των βιβλιοπωλείων Παπασωτηρίου στη Θράκη κ. Ανδρέας Καφετζής.
Μαρία Σαραντίτη
Υ.Γ.: Ένα βιβλίο διαφορετικό με πολιτικό και αυτοβιογραφικό χαρακτήρα που αξίζει να διαβάσετε…
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
