«Τα Γκετο των Πολιτισμων»
«Τα Γκέτο των Πολιτισμών» είναι το θέμα του διαβαλκανικού συνεδρίου που διεξάγεται στην Κομοτηνή από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου, υπό τη διοργάνωση της AEGEE (Κίνηση Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων για την Ένωση της Ευρώπης).
Στο συνέδριο συμμετέχουν στελέχη από την Τουρκία, την Ελλάδα, τα Σκόπια, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, το Βέλγιο.
Η AEGEE είναι πανευρωπαϊκή φοιτητική οργάνωση, η οποία ξεκίνησε το 1985 από το Παρίσι, με 7 μέλη-οργανώσεις, όπως το Μιλάνο, η Ρώμη, το Άμστερνταμ, το Παρίσι, οι Βρυξέλλες και η Κολωνία, ενώ στη συνέχεια πλαισιώθηκε από περισσότερες χώρες που έγιναν μέλη της, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα. Σήμερα η AEGEE αριθμεί περισσότερα από 20.000 μέλη.
Την ευθύνη της διοργάνωσης του διαβαλκανικού συνεδρίου «Τα Γκέτο των Πολιτισμών» στην Κομοτηνή έχει αναλάβει η AEGEE της Θεσσαλονίκης, η οποία επέλεξε την πόλη μας λόγω του ότι ο νομός Ροδόπης αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα πολυπολιτισμικότητας, αρμονικής συνύπαρξης και ειρηνικής συμβίωσης των διαφόρων φυλετικών ομάδων που διαμένουν στην περιοχή.
Κύριος στόχος του εν λόγω συνεδρίου είναι η επιμόρφωση των στελεχών των Μ.Κ.Ο. των Βαλκανίων πάνω στη νέα πολυπολιτισμική πραγματικότητα, που έχει αρχίσει να δημιουργείται, την έννοια και τις συνθήκες της μετανάστευσης, την εξέλιξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη θέση των μειονοτήτων σε ένα πολυφυλετικό περιβάλλον και την κοινωνία των ανισοτήτων που αναπτύσσεται μέσα στον 21ο αιώνα.
Για τους στόχους της διοργάνωσης του συνεδρίου στην Κομοτηνή αλλά και για την οργάνωση AEGEE γενικότερα μίλησαν η Ελένη Μπαλαμότη, πρόεδρος της AEGEE της Θεσσαλονίκης και ο Βαγγέλης Μονογιός, από την AEGEE Θεσσαλονίκης και εθελοντής στο Δ.Σ. της AEGEE Ευρώπης.
«Η αντένα μας (έτσι λέγονται τα παραρτήματα της AEGEE) διοργανώνει αυτό το εξάμηνο τη διαβαλκανική συνάντηση, στην οποία συμμετέχουν στελέχη της AEGEE απ’ όλα τα Βαλκάνια (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Σκόπια, Ρουμανία). Αναλάβαμε την ευθύνη να διοργανώσουμε αυτή τη διαβαλκανική συνάντηση, στην οποία δώσαμε τον τίτλο «Τα Γκέτο των Πολιτισμών» διότι πιστεύουμε ότι στα Βαλκάνια έχει δημιουργηθεί ένας πολυπολιτισμικός χάρτης, αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη βλέπουμε να συνυπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι από διαφορετικές φυλές, με διαφορετικές θρησκείες, με διαφορετική καταγωγή. Γι’ αυτό το λόγο εμείς αποφασίσαμε να διοργανώσουμε το συνέδριο αυτό στην Κομοτηνή και όχι στη Θεσσαλονίκη (έδρα της AEGEE), επειδή θεωρούμε ότι ο νομός Ροδόπης είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα πολυπολιτισμικότητας και ένα παράδειγμα προς μίμηση διότι η συνύπαρξη στην περιοχή σας είναι αρμονική και η συμβίωση ειρηνική», είπε η Ελένη Μπαλαμότη, πρόεδρος της AEGEE της Θεσσαλονίκης. Αυτή η οργάνωση είναι μη κυβερνητικός οργανισμός, δεν έχει κομματική ταυτότητα, ενώ στηρίζεται στην πολιτική, οικονομική και ιδεολογική ανεξαρτησία. Έχει σαν στόχο τη διάδοση της ευρωπαϊκής ιδέας στις πόλεις, στις οποίες επεκτείνεται και σ’ όλα τα μέλη της γεωγραφικής Ευρώπη.
Να σημειωθεί ότι στις εργασίες του συνεδρίου συμμετέχουν στελέχη από την Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Άγκυρα, Ούρλα), την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πειραιάς), τα Σκόπια, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, το Βέλγιο (Βρυξέλλες).
Ο Βαγγέλης Μονογιός, από την AEGEE Θεσσαλονίκης και εθελοντής στο Δ.Σ. της AEGEE της Ευρώπης, με τη σειρά του, αναφέρθηκε στην ίδρυση της AEGEE (Κίνηση Φοιτητών και Νέων Επιστημόνων για την Ένωση της Ευρώπης), η οποία «είναι μια φοιτητική οργάνωση για νέους από 18 έως 30 ετών, που έχει ως στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη δημιουργία κοινωνίας πολιτών με πολίτες να έχουν ίσα δικαιώματα. Αυτή η οργάνωση ξεκίνησε το 1985 από το Παρίσι, με 7 μέλη-οργανώσεις, όπως είναι το Μιλάνο, τη Ρώμη, το Άμστερνταμ, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και την Κολωνία. Σιγά-σιγά πιο πολλές χώρες και πιο πολλά κράτη ήρθαν στην παρέα μας, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα».
Στην Ελλάδα λειτουργούν παραρτήματα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, ενώ γίνεται προσπάθεια για δημιουργία παραρτημάτων στην Κομοτηνή, στο Ηράκλειο και στη Ρόδο. Εσωτερικά προβλήματα του Δικτύου της AEGEE καθώς και η διοργάνωση εκδηλώσεων και προγραμματισμός δράσεων που θα λάβουν χώρα στο μέλλον είναι τα θέματα που έχουν τεθεί υπό συζήτηση στο διαβαλκανικό συνέδριο που διεξάγεται στην Κομοτηνή. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε Κομοτηνή όπου διοργανώνουμε μία από τις πολλές δράσεις που κάνουμε κάθε χρόνο. Σήμερα έχουμε τα παιδιά απ’ όλα τα Βαλκάνια (Τουρκία, Βουλγαρία, Σκόπια, Κύπρος, Ελλάδα) και συζητάμε για τα εσωτερικά προβλήματα του Δικτύου της AEGEE αλλά και για εκδηλώσεις ή δράσεις που θα λάβουν χώρα στο μέλλον». «Δεν υποστηρίζουμε κάποιο εθνικό επίπεδο, αλλά το τοπικό και το ευρωπαϊκό. Είμαστε ανεξάρτητοι, είμαστε μόνο φοιτητές και νέοι από 18 έως 30 ετών και δεν κάνουμε πολιτική. Επομένως, όταν μιλάω σε κάποιο παιδί από τα Σκόπια, για παράδειγμα, παρακάμπτουμε εντελώς το εθνικό επίπεδο, δεν χρησιμοποιούμε εθνικές ονομασίες», τόνισε κλείνοντας ο Β. Μονογιός.
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
