Προεδρος δημοτικου συμβουλιου Κομοτηνης ο Θ. Μουχτσης

Με 20 ψήφους εξελέγη στη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής ο Θόδωρος Μούχτσης μετά την παραίτηση του Δάμωνα Δαμιανού. 9 ψήφους έλαβε ο Στέλιος Σταμπουλίδης από το συνδυασμό του κ. Καλδιριμτζή, ενώ υπήρξε κι ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες το μεσημέρι και η συνεδρίαση ήταν η πρώτη του 2006.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δάμων Δαμιανός απευθύνθηκε στους συναδέλφους του αιτιολογώντας την παραίτησή του από πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής. «Από την πρώτη στιγμή που με την ψήφο σας με αναδείξατε σ’ αυτή την κορυφαία θέση θεώρησα χρέος μου να συμβάλω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου στην αναβάθμιση της λειτουργίας του συμβουλίου μας ώστε να καταστεί πράγματι ο κορυφαίος θεσμός πολιτικής διαβούλευσης της πόλης της Κομοτηνής. Εκτιμώ ότι αυτή η προσπάθεια απέδωσε καρπούς και είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να δώσει και πολλούς περισσότερους. Είμαι πεπεισμένος ότι ο νέος πρόεδρος θα συνεχίσει τη μακρά παράδοση του δημοτικού μας συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία πολλές σημαντικές προσωπικότητες της πόλης μας υπηρέτησαν με αποτελεσματικότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης το συγκεκριμένο θεσμό.

Η απόφασή μου να παραιτηθώ από τη θέση του προέδρου δεν συνιστά περιφρόνηση της εντολής που μου δώσατε ώστε να υπηρετήσω για μια διετία, ούτε είναι μια πράξη που ταυτίζεται με τις αρχές και το πολιτικό μου ήθος, τη θέλησή μου να λειτουργήσει το Δ.Σ. χωρίς πιέσεις και πολιτικές παρενέργειες που έχουν να κάνουν με την απόφασή μου να υποβάλω υποψηφιότητα για το δήμο Κομοτηνής.

Είμαι βέβαιος ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή της θητείας μου απολάμβανα της εμπιστοσύνης σας, αφού ουδέποτε ετέθη θέμα εμπιστοσύνης εκ μέρους σας προς το πρόσωπό μου». Ευχαρίστησε το σώμα κι ευχήθηκε ο νέος πρόεδρος ν’ αναδείξει όλες τις δεξιότητες που έχουν όλοι οι συνάδελφοι.

Διαξιφισμοί

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κίμων Καλδιριμτζής σχολίασε για το Δ. Δαμιανό ότι σε όλη τη διάρκεια της τέλεσης των καθηκόντων του προέδρου τίμησε το θεσμό κι εκείνοι ως παράταξη σεβάστηκαν τις διαδικασίες. Επέμεινε να δοθεί η αιτιολογία της παραίτησής του και δεν δέχτηκε αυτήν της διαφορετικής πολιτικής άποψης. «Κι εμείς είχαμε διαφορετική πολιτική άποψη με τον κ. Δαμιανό, παρ’ όλα αυτά η προεδρεία είναι υπεράνω των συνδυασμών. Σεβαστήκαμε την πολιτική του διαφορετικότητα. Είναι λογικό και μέσα στο πολιτικό παιχνίδι ο καθένας θα έχει την άποψη και τη θέση του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όποιος έχει διαφορετική θέση δεν είναι ικανός να κατέχει μια θέση στο συμβούλιο ή στο συνδυασμό.

Η εκδήλωση του ενδιαφέροντός του να είναι υποψήφιος δήμαρχος δεν του δημιουργεί εμπόδιο στο ν’ ασκήσει τα καθήκοντά του εφόσον τ’ ασκεί αμερόληπτα.

Εάν δεν ήταν αποδεκτός από το σώμα θα του γινόταν μια μομφή που μπορεί να τον εξανάγκαζε σε παραίτηση». Ο κ. Καλδιριμτζής επανέλαβε ότι δεν κατανοεί τους λόγους της παραίτησης.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Τάσος Βαβατσικλής θεώρησε αυτονόητο ότι γνωρίζουν όλοι τι σημαίνει παραίτηση και απάντησε στον κ. Καλδιριμτζή. «Το αν σεβαστήκατε το προεδρείο του 2005 το καταμαρτυρεί η αποχή σας και η εγκατάλειψη των δημοτικών εδράνων κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2005.

Σεβασμός προς τα όργανα σημαίνει μένω, αντιπαρατίθεμαι, καταθέτω πρόταση, αλλά εσείς δεν κάνατε τίποτα από αυτά. Όσο για το ότι δεν καταλαβαίνετε τον ισχυρισμό του κ. Δαμιανού: και ο κ. Τσάκωνας τίμησε επί 12 συναπτά έτη το δημοτικό συμβούλιο. Η ανακοίνωση, όμως, της υποψηφιότητάς του την προηγούμενη τετραετία ακολουθήθηκε από κάποια σχόλια που δεν τιμούν όχι μόνο δημοτικό σύμβουλο και αρχηγό παράταξης, αλλά ούτε καν άτομο που ασχολείται με τα κοινά.

Μέχρι πρόσφατα, κατά την επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη, λέγατε ότι χρηματίστηκε από μένα ο κ. Τσάκωνας για να βάλει υποψηφιότητα και να μην εκλεγεί ο κ. Καλδιριμτζής. Με τέτοιου είδους πολιτικά επιχειρήματα έρχεστε να μας πείτε ότι αφενός μεν δεν τον ψηφίσατε για πολιτικούς λόγους, αλλά από την άλλη πρέπει να μας εξηγήσει τους λόγους».

Η διαφωνία μεταξύ των κ.κ. Βαβατσικλή και Καλδιριμτζή συνεχίστηκε και στη συνέχεια προχώρησαν σε ψηφοφορία για το ποιοι αποδέχονται την παραίτηση Δαμιανού. Η πρόταση για αποδοχή πέρασε με 21 ψήφους έναντι 9, προερχόμενους από την παράταξη του κ. Καλδιριμτζή.

Κάλπη

Στη συνέχεια εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία στην οποία έθεσε υποψηφιότητα ο κ. Μούχτσης από τη συμπολίτευση και ο κ. Σταμπουλίδης από την μείζονα αντιπολίτευση. Εξελέγη ο κ. Μούχτσης με 20 ψήφους, ο κ. Σταμπουλίδης έλαβε 9 ενώ υπήρξε κι ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Ο κ. Μούχτσης ευχαρίστησε για την τιμή που του επεφύλαξε το σώμα, λέγοντας. «Θα είναι μια χρονιά δύσκολη για ένα πρόεδρο διότι θα είμαστε σε προεκλογική περίοδο, πιστεύω όμως ότι θ’ ανταποκριθώ στα καθήκοντα μέσα στα πλαίσια της διαπαραταξιακής λειτουργίας. Υπόσχομαι ότι θ’ ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκοντα του προέδρου εφαρμόζοντας πιστά το δημοτικό κώδικα και τον κανόνα λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου».

Ο κ. Βαβατσικλής ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο στον κ. Μούχτση, όπως και να κάνει όσα δεν έκαναν οι προηγούμενοι πρόεδροι του δημοτικού συμβουλίου, όπως είναι «τα δημοτικά συμβούλια νέων, οι εκλογές στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου που δεν θεσμοθετούνται να έχουν πάρεδρο και γενικότερα όλες εκείνες τις καινοτόμες προτάσεις που προγραμματίσαμε κατά την πρώτη διετία».

Να σημειωθεί ότι με την ανάληψη καθηκόντων προέδρου δημοτικού συμβουλίου από τον κ. Μούχτση ο δήμαρχος οφείλει να προχωρήσει σε ορισμό αντιδημάρχου στη θέση που υπηρετούσε, πράξη που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.