Τα Τεμενη της Ροδοπης

Εκδήλωση παρουσίας της εργασίας των μαθητών της περιβαλλοντικής ομάδας του Ιεροσπουδαστηρίου με θέμα «Τα Τεμένη της Ροδόπης» πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα τελετών της Νομαρχίας Ροδόπης. Η συγκεκριμένη εργασία, η οποία αναφέρεται στην ιστορική και αρχιτεκτονική διαδρομή των τεμενών της Ροδόπης, υλοποιήθηκε στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε.

«Η εργασία πραγματοποιήθηκε από τα παιδιά της περιβαλλοντικής ομάδας, που είναι οι μαθητές της πρώτης λυκείου και αναφέρεται στην ιστορική και αρχιτεκτονική διαδρομή των τεμενών της Ροδόπης. Οι μαθητές εργαστήκανε πολύ σκληρά, αφιερώσανε πολύ χρόνο, συλλέξανε ιστορικό και φωτογραφικό υλικό, σκιτσάρανε τα τζαμιά των χωριών τους, συγκεντρώσανε διάφορα στοιχεία» δήλωσε η καθηγήτρια Κορτέσα Μπαμπίδου. Η εργασία, στην οποία συμμετείχαν περίπου 36 μαθητές, ξεκίνησε από την αρχή της σχολικής χρονιάς και είναι μόνο σε μορφή DVD. Ο σκηνοθέτης του DVD είναι ο κ. Γιάννης Καριπίδης ο οποίος «βοήθησε πολύ στην βιντεοσκόπηση, στην παραγωγή του DVD» προσθέτει η κ.Μπαμπίδου.

«Έχουν αφιερώσει τα παιδιά πάρα πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους, έχουν γυρίσει σχεδόν όλους τους οικισμούς του νομού μας έχουν, φωτογραφίσει έχουν συλλέξει στοιχεία και έχουνε ετοιμάσει ένα πάρα πολύ ωραίο DVD με όλα τα τεμένη του νομού μας» τόνισε με τη σειρά του ο υποδιευθυντής του Ιεροσπουδαστηρίου κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου.

Στα πλαίσια της εργασίας η περιβαλλοντική ομάδα επισκέφθηκε και τα τζαμιά έξω από το νομό μας.

«Εκτός από τα τεμένη των χωριών του Νομού Ροδόπης, πήγαμε στο Διδυμότειχο και επισκεφθήκαμε το μεγάλο τζαμί που υπάρχει εκεί, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί σε μουσείο και είναι το σημαντικότερο και μεγαλύτερο τζαμί της περιοχής» δηλώνει το μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας Μουσταφά Μουφτή Χασάν.

Λίγα λόγια για

το ιστορικό του Ιεροσπουδαστηρίου

Το Ιεροσπουδαστήριο λειτουργεί από τις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα. Μέχρι το 1948 γινόταν μόνο θρησκευτικά μαθήματα υπό την εποπτεία του Μουφτή Κομοτηνής. Από το 1949 άρχισε να λειτουργεί ως τριτάξιο σχολείο ακολουθώντας το πρόγραμμα των μειονοτικών δημοτικών σχολείων. Από το 1957-58 προστέθηκε μια τέταρτη τάξη ενώ το 1960-61 προστέθηκε και η πέμπτη τάξη. Μέχρι το 1967 λειτουργούσε ως ενιαίο πεντατάξιο σχολείο ακολουθώντας το πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των μειονοτικών δημοτικών σχολείων υπό την εποπτεία του Μουφτή. Από το 1969 έως το 1981 εξακολουθούσε να λειτουργεί ως ενιαίο πεντατάξιο γυμνάσιο με εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας. Από το 1981-82 άρχισε να λειτουργεί σαν ενιαίο πεντατάξιο σχολείο με καθηγητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μέχρι το 1999-2000 οι απόφοιτοι μπορούσαν να εισαχθούν στην ΕΠΑΘ. Από το σχολικό έτος 2000-2001 προστέθηκε και η τρίτη λυκείου οπότε το σχολείο λειτουργεί ως Γυμνάσιο Λύκειο Κομοτηνής. Οι απόφοιτοι μετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.