Γιορτασε τα «Ονομαστηρια» του
Στην ανακαινισμένη αίθουσα εκθέσεων της Λέσχης Κομοτηναίων πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής τα ονομαστήρια του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής, παρουσία του δημάρχου Κομοτηνής κ. Βαβατσικλή, των δημοτικών συμβούλων, του νομάρχη Ροδόπης κ. Γιαννακίδη, της βουλευτή κ. Μανωλιά, του ταξίαρχου, των προέδρων και πλήθους κόσμου.
Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, η οικοδέσποινα της εκδήλωσης κ. Δήμητρα Τοπαλίδου είπε μεταξύ άλλων: «Σήμερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής γιορτάζει. Γιορτάζουμε την ονομαστική μας εορτή, τα ονομαστήριά μας. Έτσι, ανοίξαμε διάπλατα την αγκαλιά μας, υποδεχόμενοι τους προσκεκλημένους μας στολίζοντας με κλαδιά δάφνης και περνώντας θύμησες ιστορικές, βυζαντινές, παραδοσιακές, πολιτιστικές».
Οι παραδοσιακές στολές που κόσμησαν την ανακαινισμένη αίθουσα εκθέσεων αποτέλεσαν αντικείμενο θαυμασμού των προσκεκλημένων, αλλά και τα πραγματικά ντοκουμέντα των ηρωικών προγόνων έστησαν γέφυρα επικοινωνίας της παλιάς εποχής με τη σημερινή. Επίσης, λειτούργησε η έκθεση ασπρόμαυρων απόψεων της πόλης μας και του βυζαντινού κάστρου, του οποίου ο σύλλογός έχει την τιμή να παίρνει το όνομά του.
Η κ. Τοπαλίδου ανέφερε ότι η γιορτή του συλλόγου έγινε πιο λαμπρή γιατί «το ανακαινισμένο κτίριο θα δείχνει στις επόμενες γενιές τον αδιάρρηκτο δεσμό μας με την παράδοση. Έτσι, θα καλλιεργείται ο δεσμός που θα παρουσιάζεται σ’ αυτή την αίθουσα όχι μόνο από το σύλλογό μας, αλλά και από άλλους φορείς και με αυτό τον τρόπο θα συνεχίζονται οι ωραίες ελληνικές παραδόσεις, ώστε να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας, των καταξιωμένων συμπολιτών μας και ιδιαίτερα του λαογράφου Στίλπωνα Κυριακίδη που η προτομή του κοσμεί την γειτονιά μας, την πόλη μας».
Επίσης, η πρόεδρος του Συλλόγου έκανε λόγο για τη στήριξη του δήμου Κομοτηνής και της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης στις δραστηριότητες των συλλόγων, τονίζοντας ότι «πρέπει να βοηθήσουμε όλοι ώστε ο πολιτισμός να ανεβαίνει στην όμορφη χώρα μας την οποία έχει πατρίδα. Και το συμπόσιό μας συνεχίζεται με ένα κανατάκι γλυκό αρωματισμένο κρασί και φυσικά νοστιμιές».
Στη συνέχεια η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου κ. Δήμητρα Τοπαλίδου έδωσε το λόγο στο δήμαρχο Κομοτηνής κ. Τάσο Βαβατσικλή για να απευθύνει χαιρετισμό.
«Εγκαινιάζοντας απόψε την αίθουσα, στην οποία βρισκόμαστε, η δημοτική αρχή εκπληρώνει μια πολιτιστικού χαρακτήρα δέσμευση. Ήταν η δέσμευσή μας να βοηθήσουμε όλους τους πνευματικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς και αθλητικούς συλλόγους που λειτουργούν στο γεωγραφικό χώρο του δήμου Κομοτηνής στο να αντιμετωπίζουν τα όποια προβλήματα τους ταλανίζουν, αλλά και να στηρίζουμε ηθικά και υλικά τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητές τους. Απόδειξη η εγκαινιαζόμενη σήμερα αίθουσα εκθέσεων της Λέσχης Κομοτηναίων και η παρουσία σ’ αυτήν της φωτογραφικής και ενδυματολογικής έκθεσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου της πόλης μας».
Μιλώντας για το Σύλλογό, ο δήμαρχος Κομοτηνής δεν παρέλειψε να τονίσει ότι με τις δραστηριότητές του και την αγάπη της διοίκησης και των μελών του για τη διατήρηση όλων ή των κυριότερων στοιχείων της βυζαντινής και της νεοελληνικής λαϊκής μας παράδοσης «πετυχαίνει να μας παρουσιάζει από καιρό σε καιρό εντυπωσιακές και ευχάριστες εκπλήξεις. Η σημερινή του εκδήλωση είναι μια απ’ αυτές», ενώ ευχήθηκε στην πρόεδρο του συλλόγου και σ’ όλα τα μέλη της διοίκησής του να μην σταματήσουν να προχωρούν στο δρόμο της ανάδειξης του λαϊκού θρακικού πολιτισμού.
«Η δημοτική αρχή και η ΔΕΠΑΚ θα είναι πάντα κοντά σας. Ο δήμος Κομοτηνής με μεγάλη χαρά ανέλαβε τις δαπάνες ανακαίνισης και διαρρύθμισης της αίθουσας ώστε να παρουσιάζεται πλέον ως αξιόλογο κόσμημα απολύτως κατάλληλο για την εκπλήρωση των στόχων, τόσο των συλλόγων, όσο και της δημοτικής αρχής. Οι δαπάνες μας έφτασαν στις 65.000 ευρώ. Με την πίστη ότι οι δραστηριότητές μας αυτές ανθίζουν την τοπική κοινωνία μας και εμποδίζουν την ισοπέδωση και την κοινωνικοκαλλιτεχνική απραξία, προχωρούμε με αισθήματα αισιοδοξίας, ώστε να μπορούμε να λέμε ότι χάρη στην υλοποίηση των σχεδιασμών μας ο δήμος προχωρά σταδιακά στη σταθερή ανάδειξη της πολιτιστικής φυσιογνωμίας, της πολυπολιτισμικής μας περιοχής, σίγουρα χωρίς καμιά προκατάληψη προς τις ιδιοτυπίες του πληθυσμού της και ιδιαίτερα προς τα όνειρα και τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων».
Τέλος, ο κ. Βαβατσικλής ευχαρίστησε τις αρχές και τους δημότες για την παρουσία τους.
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
