Τσικνιζοντας … χορευτικα
Τσικνοπέμπτη σήμερα και… τα σκυλιά δεμένα καθότι τσικνίζουμε τηρώντας ένα έθιμο που μπορεί να… μας «βγάλει από τα ρούχα μας» αν μασκαρευτούμε, να δούμε… ότι «μια ζωή την έχουμε» αν ξωκοίλουμε στην κραιπάλη, να σατιρίσουμε αν το κάνουμε κέφι και να διασκεδάσουμε καταργώντας κανόνες και τυπικότητες.
Η Τσικνοπέμπτη νεωτερίστικο έθιμο, «χωρίς λαογραφικές ρίζες» κατά τον λαογράφο κ. Βραχιόλογλου, παρουσιάστηκε στη ζωή των νεοελλήνων και καθιερώθηκε λίγο πριν την Κυριακή της Τυρινής, που αποτελεί την κατεξοχήν Αποκριάτικη μέρα των λαογραφικών της Θράκης.
Κι έτσι όμως, έστω και άνευ παραδοσιακού ερείσματος, η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή, χαρά και διασκέδαση και παρ΄ ότι είναι εργάσιμη η επόμενη μέρα ο νεοέλληνας δεν έχει ανάγκη και το αποδεικνύει κάθε χρόνο, πηγαίνοντας στη δουλειά του ακόμη και με πονοκέφαλο ή, σε έσχατη περίπτωση, απουσιάζοντας με αποδεικτικό γιατρού ή παίρνοντας – οι προνομιούχοι – άδεια από τη σημαία. Άλλωστε κάθε χώρος από την ταβέρνα της γειτονιάς μέχρι και τα «καλά μαγαζιά» της νύχτας έχουν μεριμνήσει για την διασκέδαση των συμπολιτών, προσαρμόζοντας και τον διάκοσμο.
Μιλώντας με κάποιους από αυτούς διαπιστώνουμε την «οργιώδη» προετοιμασία τους για να φέρουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα των ημερών και να δημιουργήσουν την διάθεση της «έξω καρδιά». Οι νέοι θα επιδείξουν τις χορευτικές τους δεινότητες που απέκτησαν είτε στις σάλες των πολιτιστικών συλλόγων, είτε στις μπαμπ, στα μπαράκια και στα νυχτερινά κέντρα. Οι τριαντάρηδες και… θα αναζητήσουν αξέχαστες μουσικές δημιουργίες και λάτιν ρυθμούς και οι μεγαλύτεροι… λίγο κρασί, λίγο κοψίδι και καμιά χορευτική φιγούρα στην ώρα του λαϊκού προγράμματος.
Στο «Εν χορδαίς και οργάνοις» υπόσχονται ένα ζωντανό αποκριάτικο ξεφάντωμα «στο ζεστό και ευχάριστο περιβάλλον τους» και στη συνέχεια των περυσινών χάπενιγκ μία ακόμη έκπληξη γευστικού όμως περιεχομένου.
Τη δυναμική τού μαγαζιού κρατούν σταθερή στο ύψος της η Ανδριάννα, η Ιωάννα και ο Σγουρής με το τραγούδι τους, ο Γιώργος με το μπουζούκι του – στο στυλ Ζαμπέτα και Χρηστάκη, ο Γιώργος στο ακορντεόν, ο Τριαντάφυλλος στην κιθάρα, ο Δούκας στο μπάσο, ο Παύλος στα κρουστά, ο Γιάννης στα τύμπανα.
Στην «Παράσταση», καινούριο μαγαζί της νυχτερινής διασκέδασης της Κομοτηνής ο διάκοσμος άλλαξε, άλλαξε και το πρόγραμμα, «ξεφεύγοντας λίγο από το ύφος», αφού προστέθηκαν και ρυθμοί της λάτιν μουσικής.
Σταθερή στην ποιότητα η «Παράσταση» κρατά το χρώμα της Αποκριάς στις φωνές του Σάκη, του Γιάννη, της Νάγια, της Σάλλυ και του Βαγγέλη με τη μουσική του Νίκου στο μπουζούκι, του Δημήτρη στο πιάνο, του Τάκη στο μπάσο, του Κώστα στην κιθάρα, του Γιάννη στα τύμπανα. Φυσικά πάντα υπάρχει τόπος για γυροβολιές και ανάδευση του κορμιού στα παλαμάκια της παρέας που θα συνοδεύσουν το μεράκλωμα της στιγμής.
Το «Central» έκανε δυναμικά την είσοδό του στη νύχτα της Κομοτηνής με έντεχνο τραγούδι σε φρέσκους, ζωντανούς ρυθμούς. Στο πνεύμα της Αποκριάς ζωηρεύει ακόμη περισσότερο προσθέτοντας ήχους του Ρίο. Ο Χρήστος και η Άσμικ ένα δίδυμο γεμάτο υποσχέσεις διασκέδασης αναπροσαρμόζουν το πρόγραμμά τους. Άλλωστε και το πάρτι της Αποκριάς είναι κοντά.
Στην τρέλα της προεκλογικής περιόδου προσθέστε και την διαχρονική τρέλα της Τσικνοπέμπτης και της Αποκριάς… Μέρες είναι θα περάσουν, αλλά ας περάσουν αφήνοντας ευχάριστες αναμνήσεις για τα βαθιά γεράματα…
Έφη Μωραΐτου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
