«Ελπιζουμε η Κομοτηνη να γινει προτυπο ζωοφιλικων δραστηριοτητων για ολη την Ελλαδα»

Εν όψει του Σεμιναρίου Εκπαίδευσης Σκύλων που διοργανώνουν η Ζωοφιλική Εταιρία Κομοτηνής και ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με το StarDogs Positive Training την Κυριακή 13 Απριλίου και ώρα 10 π.μ., στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής (έναντι Περιφέρειας) ο ΠτΘ συνομιλεί σήμερα με τον βασικό εισηγητή του Σεμιναρίου, τον κ. Γιάννη Αραχωβίτη, Επαγγελματία Εκπαιδευτή σκύλων, μέλους του APDT (Η.Π.Α) & PDTE (Ευρώπη), διευθυντή της Ακαδημίας Εκπαιδευτών Ζώων “StarDogs Trainer’s Academy”.

Ο κ. Αραχωβίτης μιλά σήμερα στην εφημερίδα μας για το ξεχωριστό αυτό επάγγελμα, και συνάμα σπάνιο για τα δεδομένα της Ελλάδας, και αποκαλύπτει τα μυστικά του χώρου. Ένας χώρος που θέλει ανθρώπους συνετούς με γνώση. Η Εκπαίδευση Σκύλων είναι μία δουλειά που χρειάζεται αντοχή, υπομονή, μα πάνω απ’ όλα αγάπη. Μια δουλειά κοντά σε σκύλους, που αποτελεί λειτούργημα και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και σεβαστό.


Ηρεμία, υπομονή, σωματική αντοχή και γνώσεις είναι τα προσόντα που πρέπει να έχει σίγουρα ένας Εκπαιδευτής Σκύλων. Προσόντα που σίγουρα διαθέτει ο Γιάννης Αραχωβίτης. Ένας άνθρωπος απόλυτα συνειδητοποιημένος με αυτό που κάνει, ο οποίος αγαπά τα ζώα και ακολούθησε το πάθος του γι’ αυτά, παρ’ όλο που σπούδασε αγγλική φιλολογία και ψυχολογία. Εδώ και είκοσι χρόνια ασχολείται με την Εκπαίδευση ζώων και μέχρι σήμερα δίνει δυναμικά το «παρών» στα κυνοφιλικά δρώμενα της χώρας. Γι’ αυτόν η Εκπαίδευση σκύλων εκτός από επάγγελμα του είναι και το αγαπημένο του χόμπι. Ενώ θεωρεί τους σκύλους δασκάλους του…

Γιάννης Αραχωβίτης, λοιπόν…

ΠτΘ: Κύριε Αραχωβίτη, θα ήθελα αρχικά να μας δώσετε την επαγγελματική σας ταυτότητα;

Γ.Α.: Έχω σπουδάσει αγγλική φιλολογία και ψυχολογία. Εδώ και είκοσι χρόνια ασχολούμαι με την εκπαίδευση ζώων σε επίπεδο εκπαίδευσης και εφαρμοσμένης συμπεριφεριολογίας (Applied Behaviorism). Έχω εκπαιδευτεί σε Γερμανία, Αγγλία και Αμερική και σε διάφορα σεμινάρια ανά τον κόσμο. Εδώ και δυο χρόνια διευθύνω την Ακαδημία Εκπαιδευτών Ζώων (Star Dogs Trainers’ Academy) στην Αθήνα όπου κάποιος που θέλει να κάνει καριέρα ως εκπαιδευτής ζώων μπορεί να καταρτιστεί πάνω στις φιλοζωικές και σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης.

ΠτΘ: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε μ’ ένα τέτοιο επάγγελμα, ξεχωριστό για τα δεδομένα της Ελλάδας;

Γ.Α.: Από μικρός ξετρελαινόμουν όταν έβλεπα τους ανθρώπους να μπορούν να επικοινωνούν με τα ζώα. Ήταν μια φοβερή πρόκληση το να μπορώ να βρω τον τρόπο να κάνω τα ζώα να με καταλαβαίνουν, όταν τους ζητούσα να κάνουν κάτι. Το επάγγελμα είναι όπως το λέτε «ξεχωριστό». Όχι μόνον γιατί είναι σπάνιο, αλλά γιατί απαιτεί πάθος, προσωπική βελτίωση σε πολλά και σημαντικά επίπεδα, παρατήρηση και θέληση να δουλεύεις και με τα ζώα αλλά και τους ανθρώπους. Σε μένα τυγχάνει εκτός από επάγγελμα να είναι και το αγαπημένο μου χόμπι.

ΠτΘ: Πώς είναι οι συνθήκες του επαγγέλματος στο εξωτερικό, απ’ ό,τι γνωρίζετε, και ποιες οι ιδιαιτερότητες στην Ελλάδα;

Γ.Α.: Δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα η πατρίδα μας «βραδυπορεί». Ο εκπαιδευτής ζώων στο εξωτερικό είναι άνθρωπος καταρτισμένος στο επάγγελμά του, εμπνέει σεβασμό, συνεργάζεται με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς (κτηνίατρους, ζωοφιλικές οργανώσεις, σχολικούς οργανισμούς, δημοτικές αρχές κλπ). Ο ρόλος του είναι να καλύψει το «κενό παιδείας» και δίνεται ειδικό βάρος στην πρόληψη. Στην Ελλάδα συνήθως είναι ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής, αυτός που θα προσπαθήσει να «θεραπεύσει», να μπαλώσει τα κακώς κείμενα. Συνεπώς οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες και οι προϋποθέσεις επιτυχίας λίγες, με συνέπεια να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια τα πράγματα βελτιώνονται.

ΠτΘ: Ποιες είναι οι βασικές αρχές σας στην εκπαίδευση των σκύλων;

Γ.Α.: Η πρώτη βασική αρχή μας είναι αυτό που έλεγε ο Ιπποκράτης «να μην κάνουμε κακό», δηλαδή η εκπαίδευση να μην χειροτερεύει τα πράγματα. Δεύτερο είναι η ανάπτυξη της ικανότητάς μας να παρατηρούμε, να «διαβάζουμε» τα σκυλιά. Να καταλάβουμε πώς μαθαίνουν, πώς αντιλαμβάνονται το περιβάλλον και πώς μπορούμε με ευχάριστο τρόπο να τα καθοδηγήσουμε μαθαίνοντας τους επιθυμητές συμπεριφορές και να τα κάνουμε να νοιώθουν ασφαλή στην ανθρώπινη κοινωνία που ζουν.

ΠτΘ: Πώς νομιμοποιείτε το επάγγελμά σας στην Ελλάδα, δηλαδή με ποιον τρόπο προστατεύεται ο ιδιοκτήτης σκύλου απευθυνόμενος σε επαγγελματίες που δηλώνουν εκπαιδευτές σκύλων;

Γ.Α.: Το επάγγελμα του εκπαιδευτή ζώων είναι ελεύθερο (όπως και σε όλο τον κόσμο) και μπορεί να το εξασκήσει ο καθένας αρκεί να έχει τις γνώσεις και τις ικανότητες. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, όπως και για τα παιδιά του, να επιλέξει με ποιον θα συνεργαστεί για την εκπαίδευση του σκυλιού του. Θα πρέπει να συλλέξει πληροφορίες για τον εκπαιδευτή, να παρακολουθήσει τον τρόπο εργασίας του, να μιλήσει με πελάτες του, να ζητήσει να δει σε τι σεμινάρια λαμβάνει μέρος κ.λ.π. Την τελευταία δεκαετία παρουσιάζεται εξαιρετική ανάπτυξη των θετικών μεθόδων εκπαίδευσης που απαιτούν βαθιά γνώση και επιστημονική κατάρτιση από μέρους του εκπαιδευτή και ταυτόχρονα είναι φιλοζωικές χωρίς να καταφεύγουν σε οποιαδήποτε μορφή βίας (σωματικής ή ψυχολογικής) και εξαναγκασμού του ζώου. Νομίζω ότι το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι ιδιοκτήτες είναι να βρουν εκπαιδευτές που χρησιμοποιούν μόνο θετική μέθοδο (positive training), να συμμετέχουν οι ίδιοι στην εκπαίδευση και σε καμιά περίπτωση να μην επιτρέπουν πράγματα που τραυματίζουν ψυχολογικά και σωματικά τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου.

ΠτΘ: Είστε κατά της χρησιμοποίησης βίας στην εκπαίδευση του σκύλου. Γιατί; Και τι έχετε να πείτε για τους άλλους εκπαιδευτές που τη χρησιμοποιούν;

Γ.Α.: Η χρήση της βίας, αν και επιστημονικά αποδεκτή, δεν με εκφράζει ως άνθρωπο, επαγγελματία και ζωόφιλο. Αν σε αυτό προσθέσουμε τον πόνο, τις παρενέργειες, την δυσκολία σωστής εφαρμογής της και συχνά το άδικο της χρήσης της είναι εύκολο να καταλάβετε το γιατί είμαι εναντίον τέτοιων τεχνικών. Η χρήση βίας (φωνές, πνίκτης, ηλεκτρικά κολάρα κλπ ) δείχνουν έλλειψη γνώσης, ικανότητας και ζωοφιλικής αντίληψης εκ μέρους του εκπαιδευτή.

Δεν κριτικάρω τους συναδέλφους μου αλλά μόνο τις κακές κι επικίνδυνες τεχνικές. Νομίζω πάντως ότι κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον χώρο του, ποτέ να μην σταματάει να μαθαίνει και να ψάχνει για το καλύτερο. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι ευχάριστη και ωφέλιμη και για τον εκπαιδευτή, αλλά και τον εκπαιδευόμενο.

ΠτΘ: Γιατί θεωρείτε σημαντική την εκπαίδευση των σκύλων ή γενικότερα τι σημαίνει εκπαίδευση σκύλου; Την θεωρείτε απαραίτητη και από ποια ηλικία θα έπρεπε να ξεκινάει;

Γ.Α.: Είναι σημαντική γιατί βοηθάει εμάς και τους σκύλους να ζούμε και να συνεργαζόμαστε ήρεμα και αρμονικά. Το σκυλί είναι μέλος της οικογένειας και δικαιούται εκτός από την τροφή, φροντίδα, κτηνιατρική περίθαλψη, εξάσκηση και την εκμάθηση σωστών τρόπων συμπεριφοράς. Όταν οι τρόποι αυτοί καθορίζονται από τον άνθρωπο είναι λογικό να είμαστε και υπεύθυνοι να το εκπαιδεύσουμε σε αυτούς (τρόπους). Διαφορετικά το σκυλί θα συμπεριφέρεται ως σκυλί και αυτό θα μας οδηγεί σε συγκρούσεις όσον αφορά τις συμπεριφορές που εμείς θα θεωρούμε ανεπιθύμητες αλλά θα είναι φυσιολογικές για το σκυλί (π.χ. σκάψιμο του κήπου, γάβγισμα την νύκτα).

ΠτΘ: Μπορεί κάποιος να εκπαιδεύσει το σκύλο του μόνος του;

Γ.Α.: Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως τις γνώσεις του, τις ικανότητες του, από το σκυλί, το περιβάλλον και στο τι θέλει να το εκπαιδεύσει.

ΠτΘ: Τι σας έχει διδάξει η εμπειρία και η επαφή σας με τα σκυλιά;

Γ.Α.: Να παρατηρώ, να κάνω αυτοκριτική, να ψάχνω το καλύτερο, να βλέπω την ζωή από διάφορες οπτικές γωνίες, να εξελίσσομαι ως άνθρωπος και να νοιώθω σε αρμονία με το περιβάλλον. Θεωρώ τα σκυλιά δασκάλους μου. Κάποιος μπορεί να ωφεληθεί πολύ αν έχει την διάθεση να εμβαθύνει στον τρόπο που τα σκυλιά επικοινωνούν και αντιμετωπίζουν την ζωή.

ΠτΘ: Εσείς έχετε «υιοθετήσει» κάποιο σκύλο, ή κάποιο άλλο ζώο;

Γ.Α.: Δυο από τα προηγούμενα σκυλιά μου ήταν «αλητάκια» από τους δρόμους της Χαλκίδας και της Αθήνας. Τώρα βοηθάω άλλα «αλητάκια» να βρουν ζεστά σπίτια και φιλόξενους γονείς.

ΠτΘ: Τι πιστεύετε, από την εμπειρία σας, ότι αποκομίζει ένας άνθρωπος από την σχέση του μ’ έναν σκύλο ή γενικότερα με τα ζώα;

Γ.Α.: Σίγουρα τόνους αγάπης και αποδοχής, συντροφιάς και φιλίας. Νομίζω ότι αυτά και μόνον είναι ανεκτίμητα.

ΠτΘ: Ποια πιστεύετε ότι είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα στο θέμα σχέση ανθρώπου-ζώου; Η σχέση αυτή επιδέχεται βελτίωσης και πως μπορεί να επιτευχθεί αυτή;

Γ.Α.: Σίγουρα καλύτερη από ότι στο παρελθόν. Θα περίμενα περισσότερα από την πολιτεία και τις τοπικές αρχές αλλά και από τον καθένα μας χωριστά. Για να μην γκρινιάζουμε συνέχεια, θα μπορούσα να πω ότι βελτιωνόμαστε γρήγορα (απόδειξη είναι και το σεμινάριο που οργανώνεται στην Κομοτηνή από την Ζωοφιλική Εταιρία και τον Δήμο σας) και ελπίζω ο ρυθμός βελτίωσης να αυξηθεί και άλλο.

ΠτΘ: Ποιος είναι ο στόχος, στα πλαίσια της συνεργασίας σας με την Ζωοφιλική Εταιρία Κομοτηνής στην εκδήλωση που έχει οριστεί για την 13η Απριλίου;

Γ.Α.: Ο στόχος και η διάθεση του StarDogs είναι να συνεργαστεί σε κάθε επίπεδο με τους τοπικούς παράγοντες ώστε και η δράση τους να γίνει πιο αποτελεσματική και η ζωοφιλική συνείδηση των κατοίκων της περιοχής να αναπτυχθεί και να διευρυνθεί. Θα υπάρξει μια συνάντηση (Ζωοφιλικής, Δημάρχου και StarDogs) για να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους κατά προτεραιότητα ώστε μέσα από ένα σχέδιο δράσης οι καρποί αυτής της προσπάθειας να είναι χρήσιμοι και μακροχρόνιοι.

Ολοκληρώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε την Ζωοφιλική Εταιρία και τον Δήμο Κομοτηνής καθώς και την εφημερίδα σας για την προβολή και συμπαράσταση στις ζωοφιλικές δραστηριότητες της περιοχή σας. Ελπίζουμε η Κομοτηνή να γίνει πρότυπο για όλη την Ελλάδα.

ΠτΘ: κύριε Αραχωβίτη, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο Σεμινάριο.

Γ.Α.: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

Μπάμπης Καλπάνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.