Η αντιφασιστικη νικη πολυτιμη κληρονομια των λαων

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ταυτόχρονα και μέρα μνήμης και τιμής για τα εκατομμύρια των νεκρών εκείνου του πολέμου.

Νίκη σταθμός στην παγκόσμια ιστορία η 9η Μαΐου σταμάτησε την εξάπλωση του φασισμού που θέλησε να επιβάλλει ο Χίτλερ στην Ευρώπη και τον κόσμο. Είναι μια ημέρα τιμής όσων έδωσαν της ζωή τους για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα κόσμο ειρηνικό μακριά από τον φασισμό και τον ναζισμό. Είναι ημέρα τιμής σε όσους αντιτάχθηκαν στην ιδεολογία του μίσους που οδηγούσε στον εκφυλισμό του ανθρώπινου είδους. Είναι ημέρα τιμής σε όλους τους ανθρώπους που από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν στις γραμμές του αγώνα πολεμώντας τον χιτλεροφασισμό.

Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συγκρούστηκε η δημοκρατική κοινότητα εναντίον του φασισμού – ναζισμού και βγήκε κερδισμένη. Η πάλη των συμμαχικών δυνάμεων για τη συντριβή του φασισμού διεξήχθη τότε με βάση τις διακηρύξεις για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, παγκόσμια ειρήνη, για έναν μεταπολεμικό κόσμο της ευημερίας και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους τους λαούς του πλανήτη.

Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί ότι οι διακηρύξεις και οι υποσχέσεις που δόθηκαν τότε στην πλειοψηφία τους έμειναν ανεκπλήρωτες. Από την ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, οι αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθημερινά καταπατούνται, ιδιαίτερα σήμερα, στην εποχή της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων, όπου οι αρχές του διεθνούς δικαίου πολλές φορές υποκαθίστανται από τη θέληση και τα συμφέροντα των ισχυρών. Από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έχουν ξεσπάσει και ακόμα ξεσπούν δεκάδες πόλεμοι και συγκρούσεις και πολλές είναι οι στρατιωτικές επεμβάσεις διαφόρων δυνάμεων εναντίον αδύνατων λαών και κρατών. Η απάντηση που πρέπει να δοθεί είναι ότι οι λαοί δεν ξεχνούν και με πείσμα αγωνίζονται σε κάθε τι που θέλει τον άνθρωπο υπόδουλο.

Το μήνυμα που πρέπει όλοι να πάρουμε από την ημέρα αυτή είναι ότι η δημοκρατία και η ειρήνη δεν είναι αξίες για πάντα δοσμένες και κυριαρχούσες, αλλά ιστορικές κατακτήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η πάλη εναντίον του φασισμού και εναντίον όλων των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών συνθηκών που τον γεννούν, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρήσουμε ανοικτούς τους ορίζοντες στις μελλοντικές γενιές.

Ένα από τα πιο σημαντικά διδάγματα από την τραγωδία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι ότι δεν επιτρέπεται καμία ανοχή στα φαινόμενα ξενοφοβίας, ρατσισμού και αντισημιτισμού και στις δυνάμεις που τα εκφράζουν. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σε περιόδους βαθειάς κρίσης, σαν τη σημερινή, που οι κοινωνίες εξαθλιώνονται, πλήττεται η κοινωνική συνοχή και το σύστημα στρέφει τους πολίτες του ενάντια σε αδύνατες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι μετανάστες.

Δυστυχώς για πρώτη φορά στη μεταδικτατορική βουλή των Ελλήνων μετά τις εκλογές της 6ης Μάη μπήκαν οι νοσταλγοί του χιτλεροφασισμού με τη «Χρυσή Αυγή». Και αυτό αποτελεί πλήγμα για την χώρα μας και προσβολή στις θυσίες και στους αγώνες του λαού μας εναντίον του φασισμού. Η μισαλλοδοξία χρησιμεύει πάντα για να συσπειρώσει τα πιο συντηρητικά, ανώριμα και τρομοκρατημένα στοιχεία της κοινωνίας μας. Σε μια περίοδο κρίσης που περνά η χώρα μας, η Χρυσή Αυγή θεωρεί πως μπορεί να βρει χώρο ανάπτυξης, καλύπτοντας το αποκρουστικό της πρόσωπο με το προσωπείο του αγωνιζόμενου, του αντιμνημονιακού και κυρίως του πατριώτη. Το ερώτημα βέβαια είναι ποιος είναι πατριώτης. Σαφώς δεν είναι οι χρυσαυγίτες που καπηλεύονται την έννοια αυτή. Οι πατριώτες Έλληνες πολέμησαν και θα πολεμούν πάντα ενάντια σε όλους τους εκφραστές του απολυταρχισμού που θέλησαν να τους κάνουν σκλάβους, από τα αρχαία χρόνια έως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πατριώτης σαφώς δεν είναι αυτός που χαιρετά ναζιστικά, προσβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τους ομοεθνείς του που έδωσαν τη ζωή τους για να είναι σήμερα ελεύθερος.

Έχοντας ως φωτεινό παράδειγμα την 9η Μαΐου ο κάθε προοδευτικός άνθρωπος σε κάθε γωνιά του πλανήτη πρέπει να συστρατευτεί με τις προοδευτικές δυνάμεις για ένα καλύτερο αύριο. Για ένα καλύτερο κόσμο που δεν συμβιβάζεται με την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων και με κανένα φασιστικό ιδεολόγημα. Επίκαιρο και επιτακτικό καθήκον είναι η πάλη ενάντια στην όποια αναβίωση του φασισμού, που υπήρξε η γενεσιουργός αιτία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η αντιφασιστική νίκη στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κορυφαία στιγμή της ιστορίας του 20ου αιώνα, αποτελεί πολυτιμότατη κοινή κληρονομιά όλων των λαών. Υπόθεση όλων είναι η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και ο σεβασμός της ιδιαίτερα για εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στον τιτάνιο αγώνα για την απελευθέρωση της Ευρώπης, αλλά και της χώρας μας από το φασισμό – ναζισμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.