Σοβαροτητα και συνεπεια

Εδώ και καιρό η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει με συναινετικές διαδικασίες στην επίλυση και αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων, όπως αυτό του ασφαλιστικού. Συναινετικές διαδικασίες, βέβαια, σημαίνει διάλογος με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι εργοδοτικές οργανώσεις, τα εργατικά συνδικάτα και τα κόμματα. Και κανείς, βέβαια, δεν αμφισβητεί ότι έτσι πρέπει να γίνει.

Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής η κυβέρνηση μόνο τέτοια δείγματα δεν έχει δώσει. Οι μέχρι σήμερα πράξεις της δείχνουν ότι το θέμα το αντιμετωπίζει με τρόπο που μόνο σοβαρός δεν είναι. Κατ’ αρχήν κατεβαίνει στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς η ίδια να έχει συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν έχει καταλάβει, φαίνεται, ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που θα πάρει τις αποφάσεις για το μέλλον του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η ίδια η κυβέρνηση σημαντικά θέματα φαίνεται και από άλλες αποφάσεις της. Εκτός του ασφαλιστικού λέει ότι θέλει να πατάξει την εισφοροδιαφυγή. Για να το πετύχει όμως αυτό, θα πρέπει η ίδια να δώσει το καλό παράδειγμα. Γιατί, σαν εργοδότης δεν πληρώνει στο ΙΚΑ τις εισφορές που παρακρατεί από τους εργαζόμενους, οι οποίες ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Πώς λοιπόν να πείσει η κυβέρνηση; Πώς να πείσει ότι είναι ειλικρινής και ότι θα είναι συνεπής; Δικαιολογημένα, λοιπόν, και τα συνδικάτα αποφάσισαν να μην προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου. Ας δώσει αυτή το καλό παράδειγμα πρώτη.


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.