Μαξιμος Χαρακοπουλος, Η διαχειριση των γεωργικων φαρμακων, ειναι κρισιμη παραμετρος για την πρωτογενη παραγωγη
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς με θέμα «Νόμος 4036/12 για τα Γεωργικά Φάρμακα: Παρουσίαση- Αξιολόγηση- Προοπτικές». Στην ημερίδα παρόντες ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος, ο πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ κ. Σπύρος Μάμαλης, ο πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ- Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς κ. Σταύρος Ζαννόπουλος καθώς και ερευνητές από Ινστιτούτα αλλά και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της φυτοπροστασίας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός στην ομιλία του σημείωσε ότι «η διαχείριση των γεωργικών φαρμάκων, είναι μία κρίσιμη παράμετρος της οποίας η βαρύτητα επιδρά πολυδιάστατα στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής.
Η μεγάλη οικονομική σημασία που έχει η ορθολογική τους χρήση, η κοινωνική σημασία που έχει η παραγωγή ασφαλών τροφίμων για τους καταναλωτές και η ανάγκη για σεβασμό του περιβάλλοντος, καθιστούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ολοκλήρωση του νέου νομικού πλαισίου, όπως αυτό οριοθετείται από τις διατάξεις του Ν. 4036/12.
Η σημερινή κατάσταση στη χώρα μας αναφορικά με τα γεωργικά φάρμακα δεν ανταποκρίνεται ούτε στις απαιτήσεις του νόμου ούτε στις απαιτήσεις των πολιτών. Οφείλουμε να προωθήσουμε τις αναγκαίες βελτιώσεις ώστε να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας της δημόσιας υγείας και περιβαλλοντικής προστασίας.
Οι υφιστάμενοι κίνδυνοι από τις επιπτώσεις της χρήσης των γεωργικών φαρμάκων στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον δεν μπορούν να αγνοηθούν. Αντιθέτως, χρέος μας είναι να τις εξαλείψουμε ώστε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές έναν κόσμο καλύτερο.
Η αποτίμηση της πραγματικότητας στο χώρο της φυτοπροστασίας δεν είναι θετική παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ανθρώπων του χώρου και των υπηρεσιών.
Παρουσιάζονται υστερήσεις σε όλα τα στάδια, από την παρασκευή και τη διακίνηση έως τη χρήση και την αποθήκευση των γεωργικών φαρμάκων. Δυστυχώς, υπάρχουν φαινόμενα διακίνησης και χρήσης παρανόμων φαρμάκων, εσφαλμένης χρήσης φυτοπροστατευτικών ουσιών, ενώ ανιχνεύονται ακόμη και υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων σε τρόφιμα.
Αποτέλεσμα αυτών των φαινομένων είναι αφενός οι απειλές κατά της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος, αφετέρου οι οικονομικές ζημίες στην πρωτογενή μας παραγωγή, ειδικά από άποψη εξωστρέφειας, καθώς καθιστούν αδύνατη την εξαγωγή αγροτικών μας προϊόντων.
Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε με σταυρωμένα χέρια όταν υπάρχει έστω και η παραμικρή υπόνοια απειλής κατά της δημόσιας υγείας.
Η ασφάλεια της τροφικής αλυσίδας δεν αποτελεί απλώς μία από τις πολλές παραμέτρους για μία επιτυχημένη και ποιοτική γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή αλλά την κορυφαία υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων φορέων, από τον παραγωγό και τις εταιρίες γεωργικών φαρμάκων έως τις ελεγκτικές υπηρεσίες και το ίδιο το Υπουργείο.
Οφείλουμε όλοι μας, έκαστος στον τομέα δράσης και ευθύνης του, τηρώντας απαρέγκλιτα τους νόμους, να κάνουμε ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων και να μην θυσιάζουμε την ποιότητα στο βωμό του εύκολου κέρδους.
Στόχος μας πρέπει να είναι η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Και η ποιότητα εξαρτάται και από την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων».
Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι η ορθή χρήση είναι μονόδρομος και ότι επιβάλλεται «να υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, ο οποίος θα προάγει την καλύτερη συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
