Κυνοκομειο Δημου Κομοτηνης: 250 υιοθεσιες πραγματοποιηθηκαν απο την αρχη της χρονιας

Εκατοντάδες κουτάβια και μεγαλύτερα σκυλιά, καθώς και πολλές γάτες, έχουν βρει ένα νέο σπίτι χάρη στις προσπάθειες που γίνονται

Από την έλευσή της, στις αρχές Ιανουαρίου, στο Κυνοκομείο του Δήμου Κομοτηνής, η κτηνίατρος κ. Ξανθούλα Ζαχοπούλου εξέφρασε την πρόθεσή της να δώσει έμφαση στην υιοθεσία αδέσποτων, θεωρώντας πως θα βοηθήσει και στην αποσυμφόρηση της δομής, αλλά και στην ενίσχυση της φιλοζωικής συνείδησης στην πόλη μας.

Και παρά το γεγονός ότι οι ζωές όλων ανατράπηκαν λόγω του κορωνοϊού, το εγχείρημα προχωρά δυναμικά, με περίπου 250 υιοθεσίες να έχουν γίνει από την αρχή της χρονιάς από το κυνοκομείο, τόσο κουταβιών, όσο και μεγαλύτερων σκυλιών που μπορούν να φιλοξενηθούν.

Όπως σημείωσε η κ. Ζαχοπούλου το ενδιαφέρον για τις υιοθεσίες, που γίνονται τόσο μέσω της γραμμής του κυνοκομείου όσο και μέσω της σελίδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι συνεχές, τόσο για τα κουτάβια τους όσο και μεγαλύτερα σκυλιά, καθώς και γάτες που χρειάζονται σπίτι.

Γενικότερα τα σκυλιά που δίνουν είναι στειρωμένα, αποπαρασιτωμένα, με τσιπάκια, καθώς και έτοιμα βιβλιάρια υιοθεσίας.

Επίσης τα στελέχη του κυνοκομείου τους πρώτους μήνες μετά την υιοθεσία δίνουν συμβουλές στους νέους ιδιοκτήτες, και βοηθούν όπου χρειαστεί ώστε να γίνει ομαλότερα η μετάβαση, με την κ. Δήμητρα Παπαδήμου να είναι αυτή που βοηθά σημαντικά σε αυτό το κομμάτι.

Γενικότερα, μετά τον «περιορισμό» της καραντίνας, παρόλο που το κυνοκομείο συνέχισε να λειτουργεί, σιγά σιγά τα πράγματα επανέρχονται σε μια ροή, παρόλο που πλέον έχουν λιγότερα νέα ζώα στο κυνοκομείο, από ό,τι στην αρχή.

Η ίδια μάλιστα έχει επισκεφτεί και τους οικισμούς του Δήμου, ώστε να γνωρίζει την κατάσταση και πώς αυτή εξελίσσεται όσο αφορά τα αδέσποτα σκυλιά που βρίσκονται σε αυτούς.

Φροντίζουν να ταιριάζουν άνθρωπος και ζώο

Πάντως φροντίζουν να ξέρουν ποια ζώα δίνουν, και πού τα δίνουν. Αν κάποιο είναι επιθετικό, δεν θα δοθεί για υιοθεσία, ενώ φροντίζουν ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος, να πάρει ένα σκυλί που θα μπορεί να το φιλοξενήσει, ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου και τον χώρο που διαθέτει, αν έχει αυλή, αν έχει μικρά παιδιά κτλ.

Αυτό κάνει πιο εύκολη την συμβίωση, όπως τονίζει η κ. Ζαχοπούλου, μιας και τους έχουν ενημερώσει τι ανάγκες έχει το ζώο, ώστε να κατανοήσουν αν μπορούν να ζήσουν με αυτό. «Ένας άνθρωπος που θέλει να πάρει αδέσποτο, θα επιλέξει να το πάρει από κάπου που ξέρει ότι θα είναι εμβολιασμένο και τσιπαρισμένο» σημείωσε, αλλά και να έχει ενημερωθεί για ό,τι χρειάζεται.

Αυτός είναι και ο λόγος που, πλην ελάχιστων περιπτώσεων, δεν έχουν επιστροφές από σκυλιά που έχουν δώσει, παρά μόνο αν προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Ακόμα και για ζώα που δίνουν εκτός Κομοτηνής φροντίζουν να υπάρχει επικοινωνία, ώστε να ξέρουν ότι βρίσκονται σε καλό περιβάλλον και τα φροντίζουν.

Φυσικά πέρα από την υιοθεσία, συνεχίζονται οι δράσεις για την στείρωση, τον εμβολιασμό, αποπαρασιτισμό, κ.λ.π. των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος προστασίας αδέσποτων ζώων του Δήμου Κομοτηνής,  ενώ ήδη έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις στο χώρο, και αναμένεται να γίνουν και περισσότερες το επόμενο χρονικό διάστημα, αναβαθμίζοντας το κυνοκομείο και την φροντίδα που παρέχει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.