«Ελευθερη πτωση» για την παραγωγη μελιου στη Ροδοπη

Νίκος Καρακωστίδης, πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης «Το Κεντρί» «Η μελισσοκομία σήμερα στην Ελλάδα λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο»

Έως και κατά 50% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή μελιού σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που εκφράζουν οι μελισσοκόμοι της περιοχής, ως συνέπεια των καιρικών συνθηκών των προηγούμενων μηνών που δυσχέραινε σε μεγάλο βαθμό το έργο τους.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης «Το Κεντρί» κ.Νίκο Καρακωστίδη, η φετινή χρονιά ήταν για το σύνολο των μελισσοκόμων της χώρας καταστροφική. «Όλα λειτούργησαν λάθος ξεκινώντας με έναν πολύ καλό χειμώνα, ο οποίος ωστόσο αποδείχτηκε κακός για την μελισσοκομία» τόνισε ο ίδιος μιλώντας στον «ΠτΘ» εξηγώντας πως «τον χειμώνα δεν δούλεψαν όλα τα μελίσσια. Υπήρχαν πρόωρες αναπαραγωγές γόνων, έπειτα τα μελίσσια ξεθάρρεψαν και ακολούθησε μία πολύ δυναμική άνοιξη η οποία ήταν πολύ άστατη σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες, με πολλές βροχές, που οδήγησε στην απώλεια της ανθοφορίας. Τα λουλούδια άνθισαν 35 μέρες νωρίτερα από το φυσιολογικό με αποτέλεσμα τα μελίσσια μας να μην είναι έτοιμα. Ως συνέπεια χάσαμε πάρα πολλές ανθοφορίες και όταν τα μελίσσια ήταν έτοιμα, δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα στην φύση».
 
Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο φέτος αντιμετώπισαν το σύνολο των μελισσοκόμων σε όλη την Ελλάδα, με την Ροδόπη, τον Έβρο και την Ξάνθη, μάλιστα όπως εκτίμησε να βρίσκονται σε «πλεονεκτική» θέση σε σχέση με την κεντρική Ελλάδα, λόγω του γεγονότος ότι τα προϊόντα εδώ ευδοκιμούν αργότερα.
 
Τα προβλήματα που δημιούργησαν όμως οι καιρικές συνθήκες απλώς ενέτειναν τον ήδη επιβαρυμένο κλάδο της μελισσοκομίας, ο οποίος όπως κατήγγειλε και ο κ. Καρακωστίδης βρίσκεται αντιμέτωπος και με τα μεγάλα καρτέλ μελιού, που έχουν οδηγήσει την αγορά του μελιού σε εξευτελιστικές όπως τις χαρακτήρισε τιμές, τονίζοντας πως «τέσσερις μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα τρώνε το ψωμί των μελισσοκόμων». Μία κατάσταση αποτέλεσμα της πλήρης απουσίας του κρατικού μηχανισμού, που όπως φαίνεται συνεχίζει να αδιαφορεί για τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει ο κλάδος της μελισσοκομίας στη χώρα μας.

«Δεν ζητούμε χρήματα, αλλά θεσμικές παρεμβάσεις για την καλύτερη οργάνωση του κλάδου» 

Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης «η μελισσοκομία είναι ένας πολύ καλός κλάδος, από τον οποίο θα μπορούσαν να ζήσουν οικογένειες» για να επισημάνει πως «οι μελισσοκόμοι δεν ζητούν χρήματα. Ζητούμε θεσμικές παρεμβάσεις που θα ρυθμίσουν την λειτουργία του κλάδου.
 
Το περιβάλλον, τα δάση, τα ραντίσματα των αγροτών που κυριολεκτικά μας καταστρέφουν, ζητήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον τρόπο εξαγωγής του μελιού, στην κατοχύρωση του ελληνικού μελιού. Ζητούμε κατανόηση και προώθηση της μελισσοκομίας και αντ’ αυτού λαμβάνουμε την πλήρη αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού. Η μελισσοκομία δεν έχει καμία θέση στην καρδιά του κράτους».

«Το κράτος μας βάζει συνεχώς τρικλοποδιές» 

Μάλιστα όπως εξήγησε το κράτος όχι μόνο δεν στέκεται αρωγός στις προσπάθειες των ελλήνων μελισσοκόμων αλλά λειτουργεί και ανατρεπτικά στην όποια προοπτική ανάπτυξης, φέρνοντας το παράδειγμα των χρόνιων προσπαθειών που καταβάλλουν οι έλληνες μελισσοκόμοι σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την πιστοποίηση του ελληνικού μελιού με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και στις οποίες όπως ανέφερε ο ίδιος «βάζει συνεχώς τρικλοποδιές». 

«Μοναδικός μας συμπαραστάτης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης» 

«Η μελισσοκομία σήμερα στην Ελλάδα λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο και βασίζεται στην καλή διάθεση του καιρού και στη θέληση του Θεού» υπογράμμισε ο κ. Καρακωστίδης σχολιάζοντας την πλήρη απουσία οποιασδήποτε οργάνωσης αλλά και συμπαραστατών, με μοναδική εξαίρεση αυτή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που όπως τόνισε «είναι ο μοναδικός μας συμπαραστάτης και καταβάλει τεράστιο αγώνα για την μελισσοκομία στην Ελλάδα και μάλιστα με ανιδιοτέλεια».
 
Ο ίδιος ωστόσο δεν εμφανίζεται αισιόδοξος για την αλλαγή την υφιστάμενης κατάστασης στον χώρο της μελισσοκομίας καθώς όπως τόνισε «υπολείπονται κανόνες από το κράτος, κανόνες καλής λειτουργίας της μελισσοκομίας και φυσικά για την υφιστάμενη κατάσταση υπάρχει ένα συνονθύλευμα ευθυνών που αφορά και τους ίδιους τους μελισσοκόμους πολλοί εκ των οποίων φοβούνται να κάνουν το επόμενο βήμα».
 
Την κατάσταση αυτή επιβαρύνει και η απουσία κεντρικού συλλογικού οργάνου, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Καρακωστίδης η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας που ιδρύθηκε πρόσφατα, δεν αντιπροσωπεύει τα δικαιώματα των μελισσοκόμων αλλά συμφέροντα «ιδιωτικά, επαγγελματικά, συμφέροντα του κράτους».

«Το μέλι της Ροδόπης, ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας που δεν έχει αναδειχθεί» 

Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης τέλος υπογράμμισε πως στόχος του Συλλόγου είναι η ενημέρωση του κόσμου για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ελληνικού μελιού, τονίζοντας μάλιστα πως «η Ροδόπη εκτός του σουτζούκ λουκούμ το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν της, έχει και άλλα προϊόντα τα οποία δυστυχώς δεν έχουμε αναδείξει». «Η Ροδόπη έχει τα στραγάλια της, τον καφέ της, το μέλι της το οποίο φτάνει ακόμα και μέχρι τη Σιγκαπούρη και την Γαλλία. Πρόκειται για ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας, το οποίο βασίζεται στην μεγάλη βιοποικιλότητα της περιοχής. Ένα πλεονέκτημα το οποίο δεν έχει αναδειχθεί στον βαθμό που θα έπρεπε».
 
Σε μία προσπάθεια αντιστροφής όλου αυτού του δυσχερούς κλίματος ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης «Το Κεντρί» διοργανώνει από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου την 2η Γιορτή Μελιού με την στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
 
Ειδικότερα, το διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η έκθεση μελισσοκομικών προϊόντων από παραγωγούς στην πλατεία Ειρήνης, από τις 11:00 έως τις 22:00, κατά την διάρκεια της οποίας μάλιστα θα υπάρξει και ενημέρωση για την μέλισσα, το περιβάλλον και τα προϊόντα της αλλά και απασχόληση με μελισσοζωγραφιές για τα παιδιά.
 
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μελισσοκόμων θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου ημερίδα με θέμα την διατροφική αξία του μελιού στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου, στην Κομοτηνή, με ομιλητές τον Καθηγητή Μελισσοκομίας του ΑΠΘ Ανδρέα Θρασυβούλου, την διατροφολόγο Σταυρούλα Γκιουζελίδου και τον ζαχαροπλάστη Μιχάλη Βεζυργιανίδη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.