Οταν μια Κομοτηναια μαγισσα «πεταλουδα» συναντησε τον Λορκα

Η σύγκρουση του έρωτα και του ανέφικτου ξύπνησαν μέσα από την ερμηνεία της Χρύσας Ιωαννίδου, αλλά και των Γιάννη Κούτσικα και Φώτη Ζανελάρη - Στη μουσικοθεατρική παράσταση «Τα μάγια της Πεταλούδας» που παίχτηκε στο «Βαρόσι» Art Cafe

Την «επιστροφή» στην γενέτειρά της ανακοίνωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο η ηθοποιός Χρύσα Ιωαννίδου, μαγεύοντας το κοινό που έδωσε το παρών στη μουσικοθεατρική παράσταση «Τα μάγια της Πεταλούδας» το βράδυ της Πέμπτης, στο Βαρόσι art-cafe.
 
Με συνεπιβάτες τον Γιάννη Κούτσικα στην κιθάρα και το τραγούδι και τον Φώτη Ζανελάρη στο βιολί πήρε το ομώνυμο έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και το έκανε δικό της, παρουσιάζοντας μέσα από την εναλλαγή πάνω από 8 ρόλων ένα σκοτεινό παραμύθι για δύο πλάσματα που ανήκουν σε τελείως διαφορετικούς κόσμους, που συναντιούνται, ερωτεύονται και προσπαθούν να ξεπεράσουν τις κοινωνικές επιταγές. Και όλα αυτά επενδεδυμένα με πολλά υπέροχα τραγούδια γνωστών καλλιτεχνών αλλά και δικής της μελοποίησης, τα οποία «προχωρούσαν» την πρόοδο της πλοκής της παράστασης.

Η Χρύσα, τα έδωσε όλα. «Ξεγύμνωσε» επί σκηνής, το ταλέντο της, τα συναισθήματά της, τη βαθιά πίστη της στην τέχνη που υπηρετεί και απέδειξε εμπράκτως πως τα είκοσι χρόνια απουσίας της από τον τόπο καταγωγής της, αλλά και οι ακαδημαϊκές και επαγγελματικές της διαδρομές στον χώρο του θεάτρου εκτός των ορίων του ν.Ροδόπης, της έδωσαν την δυνατότητα να κάνει αυτό ακριβώς που μαρτυρά και ο τίτλος της παράστασης, να «μαγεύει» το κοινό της.
 
Και η αποδοχή του κοινού στην πρώτη της αυτή επίσημη εμφάνιση στα πάτρια εδάφη, στο κατάμεστο «Βαρόσι», και η απόλυτη αφοσίωση του κοινού στην ίδια και τους συνεργάτες της καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, δικαίωσε και τον αγώνα της αυτόν αλλά και την απόφασή της να επιστρέψει στην Κομοτηνή.
 
Στην Κομοτηνή που όπως δήλωσε επέστρεψε μετά από 20 χρόνια, θέλοντας να προσφέρει στην τέχνη και στο φιλοθέαμον κοινό αυτής, βρίσκοντας ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο όραμα με αυτή. «Είχα την ευκαιρία να συναντήσω ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για την τέχνη, το θέατρο και τη μουσική, και μπορούμε να δημιουργήσουμε και να καταθέσουμε την δική μας ψυχή πάνω στην τέχνη και να προσφέρουμε στο κοινό της Κομοτηνής» δήλωσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» λίγες ημέρες πριν την πρώτη αυτή παράσταση.
 
Για την παρθενική της εμφάνιση στην Κομοτηνή επέλεξε τα «Μάγια της Πεταλούδας», μια παράσταση βαθιά ποιητική που μιλάει για το ανέφικτο του έρωτα και το αν μπορούν δύο πλάσματα που ανήκουν σε τελείως διαφορετικούς κόσμους να συναντηθούν, να ερωτευτούν και να ξεπεράσουν τις κοινωνικές επιταγές.

Η παράσταση, η οποία έχει παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη, όπου ήταν η βάση της όλα αυτά τα χρόνια, είναι ένα μαύρο παραμύθι για μεγάλους, που εξελίσσεται σε ένα σκαθαροχωριό, με πρωταγωνιστή ένα μικρός σκαθαράκο που θέλει να εμβαθύνει στην ουσία της ζωής και τελικά ερωτεύεται μια πεταλούδα, οδηγούμενος σε ένα ανέφικτο έρωτα. 

«Η τέχνη μέσα στην εποχή της κρίσης μπορεί να λυτρώσει»

Η ίδια επέλεξε ένα έργο του Λόρκα γιατί από μικρή αγαπούσε την ποίηση και ο Λόρκα όπως είπε «είναι βαθιά ποιητικός». Άλλωστε θεωρεί πως η ποίηση, μέσα στην εποχή της κρίσης, όπως οποιαδήποτε τέχνη, «μπορεί να λυτρώσει και να φέρει τους ανθρώπους αντιμέτωπους με πολύ ευαίσθητες χορδές, να τους κινητοποιήσει, να τους κάνει να αγαπήσουν την ομορφιά και να την αναζητήσουν σε κάθε τους βήμα».
 
«Θεωρώ πολύ σημαντικό, ειδικά όταν νιώθουμε όλη αυτή την πίεση από την κρίση, να έχουμε τη δυνατότητα για μια διέξοδο, να μπορούμε να βρούμε ένα τρόπο, ένα κανάλι που να μας δείχνει ότι η ομορφιά υπάρχει παντού» μας είπε, τονίζοντας πως «στο θέατρο οτιδήποτε αναγνωρίζουμε σαν χαρακτήρα σε κάποιον άλλο, το έχουμε μέσα μας, οπότε αν ξεπεράσουμε αυτό το φόβο, του να εμφανίσουμε δηλαδή οποιοδήποτε χαρακτηριστικό ενός χαρακτήρα, απελευθερωνόμαστε, λυτρωνόμαστε».
Η παράσταση αυτή άλλωστε για την ίδια και οι πολλοί και διαφορετικοί χαρακτήρες που παίζει είναι για την ίδια, αλλά και για τους θεατές μία λύτρωση. 

Ο «σκαθαράκος» Γιάννης Κούτσικας και ο Φώτης Ζανελάρης

Αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης ήταν και οι δύο μουσικοί, ο Γιάννης Κούτσικας και ο Φώτης Ζανελάρης, οι οποίοι διάνθισαν την παράσταση με το δικό τους ταλέντο, συμμετέχοντας μάλιστα σε αυτή και με μικρούς, αλλά σημαντικούς, ρόλους. Και για τους δύο ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασαν τις δυνάμεις τους σε μία μουσικοθεατρική παράσταση και παρά τις όποιες αρχικές αμφιβολίες που έτρεφαν, το αποτέλεσμα που είδαμε εμείς επί σκηνής, δεν θα ήταν ίδιο δίχως τη δική τους συμβολή.
 
Στην προχθεσινή πρώτη παράσταση, καθώς θα ακολουθήσει άλλη μία την προσεχή Πέμπτη, 30 Ιουνίου, στο «Βαρόσι» δεν έπεφτε καρφίτσα. Όσο για τα όσα υπέροχα «διημείφθησαν» επί σκηνής, δεν είναι εύκολο να μεταφερθούν στο χαρτί. Για τον λόγο αυτό η παρουσία στην επόμενη παράσταση προτείνεται ανεπιφύλακτα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.