Μια γυναικα πηγη εμπνευσης για την προσφορα στον συνανθρωπο

Εύα Τσουρπουδή, «Πράξεις απλές σαν την αιμοδοσία θεριεύουν το δέντρο της ζωής»

«Πράξεις απλές σαν την αιμοδοσία θεριεύουν το δέντρο της ζωής». Αυτό το μήνυμα, ένα μήνυμα που η ίδια έχει μετατρέψει σε τρόπο ζωής, θέλησε να στείλει από τα ερτζιανά του Ράδιο Παρατηρητής η εμπνεύστρια και πρωτεργάτισσα του θεσμού των εθελοντικών αιμοδοσιών στο Νέο Σιδηροχώρι, κ. Εύα Τσουρπουδή. Η κ. Τσουρπουδή φιλοξενήθηκε τη Δευτέρα στην εκπομπή της Νατάσσας Βαφειάδου «Με το Ν και με το Β», σε μία απολογιστική συνέντευξη με αφορμή τη συμπλήρωση 10 εθελοντικών αιμοδοσιών κατά την τελευταία 5ετία στον οικισμό του Νέου Σιδηροχωρίου. Μετά από μία σύντομη αναδρομή στα πρώτα βήματα του θεσμού και στη σταδιακή ενδυνάμωσή του, η συζήτηση έφτασε στα νέα φιλόδοξα σχέδια των ανθρώπων του οικισμού και ιδίως των μελών του Μορφωτικού Ομίλου, που έχει υπό την σκέπη του την όλη προσπάθεια.

«Το Νέο Σιδηροχώρι, κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό του, έρχεται πρώτο στην εθελοντική αιμοδοσία σε όλη την Ελλάδα»

Η κ. Τσουρπουδή δήλωσε αρχικά την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο η εθελοντική αιμοδοσία βάζει υψηλότερα τον πήχη και καταφέρνει να τον ξεπερνάει. «Το Νέο Σιδηροχώρι είναι ένα χωριό, που, κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό του, έρχεται πρώτο στην εθελοντική αιμοδοσία σε όλη την Ελλάδα», παρατήρησε, «και αποτελεί έναν ισχυρό κρίκο της αλυσίδας των εθελοντών αιμοδοτών της χώρας μας».

Ανατρέχοντας στην περίοδο πριν από το 2011, περιέγραψε πώς από την Αθήνα, όπου ζει μόνιμα, ήρθε στο χωριό της ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση των μελών του Μορφωτικού Ομίλου για να βοηθήσει στη διοργάνωση της πρώτης εθελοντικής αιμοδοσίας. «Κάναμε την πρώτη μας αιμοδοσία τον Μάιο του 2011», τόνισε συγκινημένη, «και είχαμε 28 αιμοδότες, που είναι πολύ μεγάλος αριθμός για ένα χωριό που δεν είχε ξανακάνει εθελοντική αιμοδοσία». Στο σημείο αυτό μνημόνευσε τους ανθρώπους, που στάθηκαν δίπλα στο εγχείρημα, αφενός της διοίκησης του Σωματείου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης, αφετέρου του Νοσοκομείου Κομοτηνής και ειδικότερα του τμήματος αιμοδοσίας. «Ο κ. Κωστής Δημητρακόπουλος ήταν πάντα δίπλα μας», τόνισε αναφερόμενη στον πρόεδρο των εθελοντών αιμοδοτών, χωρίς να λησμονήσει βέβαια τον επίτιμο πρόεδρο του Σωματείου, κ. Δημήτρη Δημητρακόπουλο, με τον οποίο διατηρεί χρόνια σχέσεις λόγω και της δικής της ενασχόλησης επί 40ετία με την εθελοντική αιμοδοσία.

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η αναφορά της στο προσωπικό του τμήματος αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής, που παρατήρησε κάνουν φιλότιμες προσπάθειες και συμμετέχουν με αυταπάρνηση σε κάθε αιμοδοσία στο Νέο Σιδηροχώρι. «Σε κάθε αιμοδοσία μας κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να έρθουν, κάνοντας ίσως και διπλοβάρδιες», παρατήρησε, «πράγμα που το πιστεύω, γιατί πολλές φορές φεύγοντας από το χωριό μας πάνε για να δουλέψουν».

Γιατί πρέπει να είμαστε «συνειδητοποιημένοι αιμοδότες»

Ενδιαφέρον επίσης στη διάρκεια της συζήτησης είχε η αναφορά του όρου «συνειδητοποιημένος αιμοδότης», που χρησιμοποιήθηκε από την κ. Τσουρπουδή. «Συνειδητοποιημένος αιμοδότης είναι αυτός που θέλει να προσφέρει για τον πάσχοντα συνάνθρωπο», εξήγησε, διακρίνοντάς τον από τον κατ’ ανάγκη αιμοδότη, που για  παράδειγμα προσφέρει αίμα, όταν κάποιος συγγενείς του βρίσκεται σε κίνδυνο ζωής. «Ναι, καλό είναι κι αυτό», παρατήρησε, «αλλά μήπως θα έπρεπε να είμαστε ήδη συνειδητοποιημένοι αιμοδότες», διερωτήθη, «και να δίνουμε αίμα 2, 3 φορές τον χρόνο ή όσες φορές μπορούμε;». «Γιατί δεν πάσχουν μόνο οι συγγενείς μας», επισήμανε, «πάσχουν πάρα πολλοί άνθρωποι. Είναι τα παιδιά της μεσογειακής αναιμίας, είναι όλοι οι τραυματίες από όλα τα τροχαία, που δυστυχώς συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα. Είναι επίσης πάρα πολλοί άλλοι, οι οποίοι δεν έχουν έναν άνθρωπο δικό τους, έναν φίλο για να δώσει αίμα. Ύστερα, μην ξεχνάτε ότι, όταν πάσχει ένας δικός μας άνθρωπος δεν έχουμε την ψυχολογική διάθεση να πάμε να του δώσουμε αίμα ή δεν μπορούμε, γιατί ανεβαίνει η πίεσή μας, ανεβαίνει το ζάχαρό μας, ανεβαίνουν τα πάντα».

«Η τυποποίηση για δωρεά μυελού των οστών πρέπει να επεκταθεί και στο χωριό μας και παντού»

Τα παραπάνω, από τον Μάιο του 2011 μέχρι σήμερα κατέστη εφικτό να γίνουν κτήμα της μικρής κοινωνίας του Νέου Σιδηροχωρίου, που διαρκώς αγκαλιάζει με περισσότερη θέρμη τις εθελοντικές αιμοδοσίες. Από τις 28 μονάδες, που συγκεντρώθηκαν στην πρώτη αιμοδοσία, στη δεύτερη συγκεντρώθηκαν 30, κατόπιν 36, κατόπιν 49… και φτάσαμε στον Νοέμβριο του 2015, όπου οι μονάδες αίματος ξεπέρασαν τις 55. Στο σύνολο της πενταετίας οι εθελοντές αιμοδότες του οικισμού έχουν συγκεντρώσει 435 μονάδες αίματος και συνεχίζουν δυναμικότερα. «Από εδώ και πέρα σκεφτόμαστε και συζητάμε με τα παιδιά του Μορφωτικού Ομίλου να κάνουμε μια ενημέρωση για τη δωρεά οργάνων σώματος, που είμαστε όλοι δωρητές με τον τελευταίο νόμο», γνωστοποίησε η κ. Τσουρπουδή. «Επίσης θέλουμε να τυποποιηθούν οι αιμοδότες μας και όσοι άλλοι μπορούν ως δωρητές μυελού των οστών», επισήμανε, κάνοντας γνωστό ότι ήδη έχει συζητήσει για το θέμα με τη διευθύντρια του τμήματος αιμοδοσίας, κ. Μαριάννα Ανδρεάδου. «Προσωπικά, είμαι τυποποιημένη στην παγκόσμια δεξαμενή εδώ και 25 χρόνια», σημείωσε κλείνοντας η κ. Τσουρπουδή, «και πιστεύω ότι είναι κάτι που πρέπει να επεκταθεί και στο χωριό μας και παντού, γιατί χάνονται πάρα πολλοί άνθρωποι κάθε χρόνο, και μικροί και μεγάλοι».

Το καλλιτεχνικό χάρισμα στην υπηρεσία των εθελοντικών αιμοδοσιών

Τα χειροποίητα αναμνηστικά της κ. Τσουρπουδή επιπλέον δέλεαρ για τους εθελοντές

Στην προσπάθειά της να μυήσει τους συντοπίτες της στην αξία της εθελοντικής προσφοράς και δη της αιμοδοσίας, η κ. Τσουρπουδή επιστράτευσε και το καλλιτεχνικό της χάρισμα, ξεκινώντας από το να φιλοτεχνεί τις αφίσες και φτάνοντας στο να δημιουργεί πραγματικά έργα τέχνης πάνω σε πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα, τα οποία δωρίζονται σε όσους συμμετέχουν στις εθελοντικές αιμοδοσίες και έχουν λειτουργήσει ως ένα επιπλέον ισχυρό δέλεαρ για την προσέλκυση του κόσμου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.