Προσω ολοταχως… για το Φεστιβαλ Ταινιων Μικρους Μηκους Δραμας

Από 14 έως 19 Σεπτεμβρίου για 38η φορά στην πόλη της Δράμας

Σε πείσμα όλων των αντιξοοτήτων, το 38ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί και φέτος από τις 14 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2015, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας. 

Το εθνικό και διεθνές διαγωνιστικό

Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 210 ταινίες σε όλα τα προγράμματά της. Αναφορικά με το ελληνικό διαγωνιστικό κομμάτι, από τις 168 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος, επιλέχθηκαν 41 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ. Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται, είναι ανεξάρτητες στη συντριπτική πλειονότητά τους παραγωγές. Ανάμεσά τους τέσσερα ντοκιμαντέρ και ισάριθμα animation. Συμμετέχουν, ακόμη, αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν. H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται, ενώ σταθερή θεματική αποτελούν οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία), οι υπαρξιακές αναζητήσεις, το επερχόμενο τέλος, η μοναξιά και τα γηρατειά.
 
Πέρα από το εθνικό διαγωνιστικό, στο πρόγραμμα εντάσσονται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως masterclasses, τιμητικά αφιερώματα, προβολές για παιδιά και μαθητικοί διαγωνισμοί, εργαστήρια ραδιοφώνου και εικαστικές παρουσιάσεις, λογοτεχνικές αναζητήσεις, το πρώτο «Βαλκανικό Πανόραμα», αλλά και ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014.
 
Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 21 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει 57 ταινίες από 47 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων σημαντικές παραγωγές από Ιταλία, Αλβανία, Γαλλία, Γερμανία, Φιλανδία αλλά και τρεις ελληνικές δημιουργίες. 

Drama Pitching Lab

Παράλληλα, μετά την περσινή επιτυχία, το Φεστιβάλ Δράμας συνεχίζει να υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και να επιμορφώνει τους νέους σκηνοθέτες. Έτσι στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας DRAMA MINI TALENT LAB , πραγματοποιεί και φέτος εργαστήριο παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες. Ταυτόχρονα υποστηρίζει οικονομικά την παραγωγή μίας τουλάχιστον ταινίας μέσα από θεσμοθετημένο χρηματικό έπαθλο της Finos Film, ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν το project τους σε σημαντικούς υποψήφιους χρηματοδότες και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Οι μηκρομηκάδες παρέα με τη Fipresci

H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στη Δράμα, κλείνει τα 38 της χρόνια και συμπληρώνει 21 χρόνια από την θέσπιση του διεθνούς της τμήματος έχοντας φέτος έναν ισχυρό σύμμαχο και υποστηρικτή, την Fipresci. Το Φεστιβάλ θα υποδεχθεί για πρώτη φορά τη Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου, έναν θεσμό με κύρος που επιλέγει προσεκτικά (και φειδωλά) πού θα συμμετάσχει. Η Fipresci, που φέτος γιορτάζει τα 90 χρόνια της, θα απονείμει το δικό της βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ. 

Ραντεβού και στην Αθήνα παρέα με τον Μπόμπι Ρουθ

Ραντεβού στη Δράμα, λοιπόν, αλλά και στα τέλη Οκτωβρίου (29/10-4/11) στην Αθήνα, μια που και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα, θα προβληθούν στο «Τριανόν». Στο «Τριανόν» θα δώσει masterclass και ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Bobby Roth, γνωστός από δημοφιλείς παγκοσμίου φήμης τηλεοπτικές σειρές. Ο Bobby Roth είναι επίσης ένας καταξιωμένος δάσκαλος που παρήγαγε πρωτότυπο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό, με τη μορφή μιας σειράς ντοκιμαντέρ για σκηνοθέτες, σεναριογράφους και γενικότερα επαγγελματίες του κινηματογράφου. 

Αντώνης Παπαδόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Δράμας «Το φεστιβάλ το κάνουμε γι’ αυτό το ανέσπερο φως που λάμπει στα μάτια των νέων κινηματογραφιστών»

Όπως σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας κ. Αντώνης Παπαδόπουλος «το φεστιβάλ το κάνουμε γι’ αυτό το ανέσπερο φως που λάμπει στα μάτια των νέων κινηματογραφιστών, των νέων σκηνοθετών και των συνεργατών τους, που θα γίνουν κάποια στιγμή, εάν δεν είναι ήδη, τα μάτια, τα αυτιά και η ψυχή της ελληνικής κοινωνίας, που θα καταγράψουν τα μελλοντικά όνειρά της, οδηγώντας την στην έξοδο του τούνελ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.