Πολιτιστικο Συνεδριακο Κεντρο Κομοτηνης

Επίσκεψη στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Κομοτηνής πραγματοποίησε το Σάββατο το πρωί, ο υποψήφιος βουλευτής, υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Στην επίσκεψη ήταν παρών και ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας ΑΜ-Θ Δημήτρης Σταμάτης, στελέχη της Αναπτυξιακής που υλοποίησε το έργο, όπως και δημοσιογράφοι καθώς ήταν η πρώτη φορά που άνοιξε το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Κομοτηνής επίσημα στο κοινό. Οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν για την κατασκευή και τις ιδιαιτερότητες του κτιρίου καθώς είναι το τρίτο Μέγαρο Μουσικής της χώρας μετά από αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ξεναγήθηκαν στη σκηνή, τον εξώστη, τα καμαρίνια και πληροφορήθηκαν τις δυσκολίες υλοποίησης ενός τόσο μεγάλου έργου. Εντυπωσιασμένοι έμειναν όλοι από το κτίριο εκφράζοντας βέβαια τον προβληματισμό πώς θα μπορέσει να στηρίξει η τοπική κοινωνία ένα τόσο μεγάλο έργο λειτουργικά αν και το Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής απευθύνεται σε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και φυσικά στα Βαλκάνια μετά την υλοποίηση των καθέτων αξόνων.

Δ. Σταμάτης

«Η περιοχή να φιλοδοξήσει να το καταστήσει αντάξιο των δαπανών που έγιναν»

Ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας ΑΜ-Θ Δημήτρης Σταμάτης εξήγησε για το έργο ότι «η απόφαση της χρηματοδότησής του ελήφθη το 2005, άρχισε να εκτελείται κατασκευαστικά από το 2007 και ολοκληρώθηκε το 2009. Πρόκειται για ένα έργο του υπουργείου Πολιτισμού το οποίο την τελευταία δεκαετία διέθεσε 20 εκατομμύρια ευρώ». Ο κ. Σταμάτης έμεινε εντυπωσιασμένος από την κατασκευή λέγοντας. «Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο δημιούργημα για την πόλη της Κομοτηνής και την έδρα της περιφέρειάς μας και πρέπει η περιοχή να φιλοδοξήσει να το καταστήσει αντάξιο των δαπανών που έγιναν. Αυτό σημαίνει δραστηριοποίηση και δουλειά, σημαίνει ότι πέρα από το κατασκευαστικό σκέλος πρέπει να αξιοποιήσουμε την ουσία και το νόημα τέτοιων υποδομών που είναι η πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής με στόχευση την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Θέλει αρκετή δουλειά προκειμένου να λειτουργήσει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει γίνει. Δεν πρόκειται για έναν χώρο πολιτιστικό που μπορεί να φιλοξενεί κάθε πανηγυράκι, αλλά για ένα χώρο υψηλών προδιαγραφών που αντίστοιχα απαιτεί την παρουσίαση παραστάσεων και εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου»
μετέφερε δίνοντας και το στίγμα του κτιρίου και του ρόλου που καλείται να επιτελέσει.

Σ. Καζάκης

«Μέρα ικανοποίησης για την Αναπτυξιακή η ολοκλήρωσή του»

Ο Σταύρος Καζάκης, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ροδόπης η οποία υλοποίησε το έργο μετέφερε την ικανοποίησή του για την περαίωση. «Είναι μια μέρα ικανοποίησης και ανακούφισης για την Αναπτυξιακή γιατί αναλάβαμε ένα πολύ μεγάλο έργο, για τις προδιαγραφές της Αναπτυξιακής και με ιδιαίτερη ικανοποίηση φτάσαμε να το παρουσιάσουμε στον υπουργό. Σε όλη αυτή τη διαδρομή αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δυσκολίες και είναι λογικό να συμβαίνει σε ένα τόσο μεγάλο έργο. Θα πρέπει νʼ αναγνωρίσουμε ότι είχαμε συμπαραστάτη και βοηθό μας τον κύριο υπουργό και θεωρώ ότι είναι από τους κύριους συντελεστές καθώς έπαιξε ένα καταλυτικό ρόλο για την ολοκλήρωσή του». Ο κ. Καζάκης σημείωσε ότι όλες οι σχετικές λεπτομέρειες του έργου θα παρουσιαστούν στα εγκαίνια, τα οποία φυσικά θα γίνουν μετά τις εκλογές. Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί και ο περιβάλλον χώρος.

Σ. Κεφαλίδης

«Να διαμορφωθεί ένα Διαβαλκανικό Πάρκο Πολιτισμού»

Ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Στάθης Κεφαλίδης ανέλαβε να δώσει, σε δηλώσεις του, κάποια από τα χαρακτηριστικά του έργου. «Το Μέγαρο έχει κατασκευαστεί σε ένα οικόπεδο 16 στρεμμάτων με συνολική επιφάνεια κάλυψης 6.600 τ.μ. Είναι ένα τεράστιο κτίριο, πολιτιστικό – συνεδριακό, με προδιαγραφές Μεγάρου Μουσικής. Έχει χωρητικότητα 705 ατόμων σε δύο επίπεδα, πάνω και κάτω. Το κτίριο επίσης πληροί όλες τις προδιαγραφές πυρασφάλειας.

Η σκηνή είναι 600 τετραγωνικών και ο χώρος που θα καλύπτουν τα σκηνικά είναι 200 τετραγωνικά μέτρα. Το συνολικό ύψος – της σκηνής – είναι σε τρία μπαλκόνια, περί τα 25 μέτρα, με εφτά σταγκόνια όπου εκεί δένονται τα διάφορα σκηνικά.

Αυτό είναι το πρώτο κτίριο και σε λίγο ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε σαν Αναπτυξιακή να γίνει και το δεύτερο κτίριο για να «δέσει» σε ένα ενιαίο σχήμα και να διαμορφωθεί ένα Διαβαλκανικό Πάρκο Πολιτισμού που θα στηρίζει μεγάλες εκδηλώσεις. Όταν πρόκειται, για παράδειγμα, να παρακολουθήσει κάποιος μια μεγάλη όπερα χρειάζεται για ορισμένες μέρες να υπάρχει ένας χώρος σαν Πινακοθήκη για να βλέπει πίνακες της εποχής ή των καλλιτεχνών, μια μικρή κινηματογραφική αίθουσα για κινηματογραφικές προβολές ή κι ένας χώρος για έκθεση βιβλίων. Αυτό αφορά στο δεύτερο κτίριο ενώ στο πρώτο θα γίνονται οι μεγάλες εκδηλώσεις».


Σε ερώτηση για το αν μπορεί η συγκεκριμένη υποδομή να υποστηριχτεί από την Κομοτηνή εξήγησε. «Πιστεύω ότι αν το δούμε αποκλειστικά σαν Κομοτηνή είναι πολύ δύσκολο, αλλά αν το δούμε σαν μια ευρύτερη διαβαλκανική λειτουργία τότε μπορεί να στηριχθεί αυτή η υποδομή.

Φανταστείτε ότι στο θέατρο των Φιλίππων, ταξιδεύουν από διάφορα μέρη της ΑΜ-Θ για να παρακολουθήσουν σοβαρές παραστάσεις. Από το πόσο σοβαρή θα είναι η δική μας παρουσία εδώ θα εξαρτηθεί και εάν θα μπορέσει να το στηρίξει. Σε κάθε περίπτωση αυτό το έργο δεν είναι μόνο του νομού Ροδόπης, είναι έργο της περιφέρειας και οι υποδομές της Εγνατίας, όπως και η σιδηροδρομική σύνδεση που έχει γίνει θα βοηθήσουν ώστε να κινείται πολύ εύκολα ο κόσμος και να το στηρίζει, όχι μόνο ο τοπικός πληθυσμός, αλλά και οι πολίτες της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, ακόμα και της Δράμας. Εμείς ευελπιστούμε ότι οι παραστάσεις θα είναι τέτοιες που θα έρχεται και κόσμος από τη Θεσσαλονίκη αλλά και τη Σόφια καθώς θα είναι σε απόσταση τριών ωρών. Μιλάμε για μια ευρύτερη ζώνη πληθυσμού που ξεπερνά και τα τρία εκατομμύρια κόσμου».


Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του είπε. «Υπάρχει σε εξέλιξη το σχέδιο της Αναπτυξιακής για τον τρόπο και τη μορφή λειτουργίας. Θα τα δηλώσουμε σε εύθετο χρόνο» κατέληξε.

Ε. Στυλιανίδης

«Αυτό το κτίριο μάς γεμίζει όλους με περηφάνια»

Ο κ. Στυλιανίδης αν και γνώριζε τα σχετικά με το έργο και είχε παρέμβει σε επίπεδο υπουργείου Πολιτισμού για να εξασφαλιστεί σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης, το επισκέφθηκε για πρώτη φορά και με την ολοκλήρωση της ξενάγησης δήλωσε. «Βρισκόμαστε σε ένα μεγαλειώδες έργο. Είναι το τρίτο Μέγαρο Μουσικής στην Ελλάδα, είναι διαμορφωμένο με τον πιο σύγχρονο τρόπο ώστε να μπορεί να φιλοξενεί ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αλλά και να λειτουργεί και ως Συνεδριακό Κέντρο υψηλοτάτου επιπέδου. Κόστισε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, άρχισε να σχεδιάζεται το 2005, ξεκίνησε η υλοποίησή του το 2007 και ολοκληρώνεται σήμερα.

Θεωρώ πως είναι ένα μικρό δείγμα για το τι μπορεί να πετύχει μια μικρή κοινωνία όταν οι δυνάμεις της συνεργάζονται και αθροίζονται και δεν διαιρούνται. Προσωπικά νιώθω περήφανος που είχα έστω και τη μικρή καταληκτική συμβολή στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και το έκανα με πολύ μεγάλη χαρά γιατί πιστεύω ότι θα πρέπει κάποια στιγμή σʼ αυτόν τον τόπο να λειτουργούμε έξω από ιδιοτέλειες και μικροκομματικές σκοπιμότητες, προκειμένου νʼ αφήνουμε τα σημάδια μας στη νεώτερη γενιά. Το τρίτο Μέγαρο Μουσικής στη χώρα που έχει την τιμή να φιλοξενεί η περιοχή μας, η Ροδόπη και η Κομοτηνή θα αποτελέσει ένα κύτταρο καλλιτεχνικής δημιουργίας, θα δυναμώσει τα φτερά της νέας γενιάς της περιοχής, θα επιτρέψει στην τοπική κοινωνία να φιλοξενεί κορυφαίες εκδηλώσεις από όλη την Ελλάδα και εκεί έγκειται η σημασία στον τρόπο που θα οργανωθεί και θα λειτουργήσει αυτό το υπέροχο οικοδόμημα το επόμενο διάστημα, ώστε να μπορεί να προσελκύει όχι μόνο εκδηλώσεις πανελλήνιας αλλά και διεθνούς εμβέλειας.

Υποχρέωσή μας είναι, εδώ στη γη του Ορφέα τη γη που γεννήθηκε η μουσική, να επιμένουμε να επενδύουμε σε τέτοιου είδους έργα και επομένως το επόμενο βήμα που θέτουμε ως στόχο για τη νέα τετραετία, είναι στο γειτονικό ακριβώς οικόπεδο να δημιουργηθεί ένα παράρτημα, που θα φιλοξενεί τις άλλες μορφές τέχνης, ώστε να έχουμε μια πλήρη μονάδα, μοναδική στην Ελλάδα και ίσως και στην Ευρώπη που να μπορεί να συνδυάσει όλες τις υποδομές που απαιτούνται για να αναπτύσσεται η τέχνη σε όλες τις σύγχρονές της μορφές».


Ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε την Αναπτυξιακή για τη συνεργασία, την περιφέρεια για τη συμβολή, το υπουργείο Πολιτισμού και τον υπουργό Αντώνη Σαμαρά για την ανταπόκριση «όταν κάναμε παρέμβαση για να πάρουμε τα απαιτούμενα κονδύλια και να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο. Στα επόμενα βήματα θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μʼ αυτόν τον τρόπο ώστε να είμαστε το ίδιο αποτελεσματικοί. Αυτό το κτίριο μάς γεμίζει όλους με περηφάνια και έτσι θα νιώσουν όλοι όταν θα το επισκεφθούν στην πρώτη παράσταση που θα γίνει μετά τις εκλογές».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.