Οι «Balkanatolia» στηριζουν το εργο της Ελληνικης Αντικαρκινικης Εταιρειας-Παραρτημα Νομου Ροδοπης με τη σημερινη συναυλια τους που θα πραγματοποιηθει στο Στεκι της Πολιτιστικης Κινησης

Αλληλεγγύη μετά ψυχαγωγίας. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το γεγονός της συναυλίας του γνωστού συγκροτήματος «Balkanatolia», που θα λάβει χώρα σήμερα, 13 Μαρτίου στις 21:30 στον χώρο της Πολιτιστικής Κίνησης του Νομού Ροδόπης (Φιλίππου 31, δίπλα στο 3ο Γενικό Λύκειο), με γνώμονα τη στήριξη στο έργο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας-Παράρτημα Νομού Ροδόπης και με την αρωγή της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής. Για τον λόγο αυτό θα υπάρχει ειδικό κουτί συμπαράστασης, στον οποίο όσοι επιθυμούν θα μπορούν να καταθέσουν τον όβολό τους, ώστε το ποσό που θα συγκεντρωθεί να δοθεί σε καρκινοπαθείς της περιοχής μας, που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

 

Ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Οδυσσέας Κουτσογιάννης μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής και στην εκπομπή «Ιχνηλάτες» του μέλους του συγκροτήματος Χαλήλ Μουσταφά (ούτι, σάζι, τραγούδι), για τους έξι άξονες που περιλαμβάνει το πεδίο δράσης της Εταιρείας, ήτοι «την πρόληψη, την ενημέρωση, τη στήριξη στους καρκινοπαθείς, τη συνεργασία με άλλες κοινωνικές δομές, την εκπαίδευση κοινωνικών λειτουργών και τις διάφορες εκδηλώσεις».

 

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, πραγματοποιούνται συνεχώς «τεστ Παπανικολάου, αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, μετρήσεις πιέσεων, καρδιογραφήματα και ακτινογραφίες θώρακος, στα δύο κέντρα υγείας του νομού Ροδόπης αλλά και μαστογραφίες στο Νοσοκομείο Κομοτηνής», χάρη στην εθελοντική προσφορά ανθρώπων όπως ο νοσοκόμος και μέλος της εταιρείας κ. Παύλος Δημούδης.

 

Επίσης, επεσήμανε την προσφορά της γιατρού κ. Σοφίας Παπαναστασίου, επίτιμου μέλους της Εταιρείας, που διατηρεί το ειδικό ιατρείο πόνου στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, και σε αυτήν απευθύνονται όσοι ασθενείς πάσχουν από επώδυνες μορφές καρκίνου.

 

Όπως τόνισε, πολλές μορφές καρκίνου μπορούν να θεραπευτούν αν διαγνωστούν εγκαίρως και, για του λόγου το αληθές, «οι περισσότεροι θάνατοι που προήλθαν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του μαστού συνέβησαν παλιά όταν οι γυναίκες ντρεπόντουσαν να πάνε στον γιατρό, ακόμα και να το πουν στους οικείους τους».

 

Τέλος, επεσήμανε τα κακώς κείμενα των ημερών μας, το γεγονός δηλαδή ότι ακόμα και μεγάλο ποσοστό καρκινοπαθών σήμερα είναι ανασφάλιστοι, κατάσταση, ωστόσο, η οποία σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίζεται στην περιοχή μας χάρη στο έργο της Εταιρείας και τις ενέργειες του δήμου Κομοτηνής, και την ύπαρξη επικίνδυνων, ακόμα και καρκινογόνων, ουσιών στις τροφές «που κυκλοφορούν κανονικά στο εμπόριο».

 

Οδυσσέας Κουτσογιάννης όμως…

 

«Υπάρχουν στα τρόφιμα γύρω στις 11 χιλιάδες ουσίες από τις οποίες οι 7 χιλιάδες είναι παράνομες αλλά κυκλοφορούν κανονικά στο εμπόριο»

 

ΠτΘ: κ. Κουτσογιάννη σε τι συνίσταται η δράση της Εταιρείας;

Ο.Κ.: Η δράση μας περιλαμβάνει έξι άξονες. Πρόληψη, ενημέρωση, στήριξη, συνεργασία με άλλες κοινωνικές δομές, εκπαίδευση κοινωνικών λειτουργών και διάφορες εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια ομιλίες σε συλλόγους και τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για να ξέρει ο κόσμος τι είναι ο καρκίνος, να μην τον φοβάται και να εξετάζεται πρόωρα γιατί, ακριβώς, πολλοί, καρκίνοι, ιδίως οι γυναικολογικοί, μπορούν να θεραπευτούν, αν διαγνωστούν εγκαίρως. Επίσης, υπάρχουν κάποια ενημερωτικά φυλλάδια που σχετικά με το τι είναι ο καρκίνος, τι τον προκαλεί, τον ρόλο που παίζουν η διατροφή και η άσκηση κ.λπ.

 

Επιπλέον, στο πλαίσιο της πρόληψης έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μαστογραφίες στο νοσοκομείο χάρη στον Παύλο Δημούδη, που είναι νοσοκόμος και ειδικός στον χειρισμό των μηχανημάτων και μας βοηθάει εθελοντικά σε ώρες εκτός εργασίας. Επίσης, γίνονται τεστ Παπανικολάου, που είναι η βασική εξέταση για τις γυναίκες, και στα δύο κέντρα υγείας του νομού μας, όπως και αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, μετρήσεις πιέσεων, καρδιογραφήματα και ακτινογραφίες θώρακος, για όσες γυναίκες από χωριά επιθυμούν να ελεγχθούν με τη συνεργασία του εκάστοτε δήμου. Ας μην ξεχνάμε ότι μια ακτινογραφία θώρακος μπορεί να είναι μια απλή εξέταση αλλά δείχνει πολλά. Επιπλέον πολλοί συνάνθρωποί μας, γνωστοί και άγνωστοι, μας έχουν προσφέρει φάρμακα και υλικά.

 

ΠτΘ: Μιας και έγινε λόγος περί διατροφής, δυσκολεύεται κάποιος σήμερα να βρει τροφές που να μην περιέχουν συντηρητικά…

Ο.Κ.: Σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, υπάρχουν στα τρόφιμα γύρω στις 11 χιλιάδες ουσίες από τις οποίες οι 7 χιλιάδες είναι παράνομες αλλά κυκλοφορούν κανονικά στο εμπόριο. Οι περισσότερες από αυτές είναι καρκινογόνες και χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν τη γεύση και την εμφάνιση των τροφίμων και για τη συντήρησή τους.

 

Ευτυχώς, στην περιοχή μας, δεν είμαστε αναγκασμένοι να καταναλώνουμε μόνο τυποποιημένες τροφές, όπως συμβαίνει στην Αθήνα. Έχουμε σιτάρι και έτσι πολλοί φτιάχνουν αλεύρι, ακόμα και ψωμί δικό τους. Ευτυχώς, γιατί δεν ξέρουμε καν τι συντηρητικά έχουν τα ξένα άλευρα.

 

«Στις μέρες μας το ποσοστό των ανασφάλιστων καρκινοπαθών είναι πολύ μεγάλο και ανησυχητικό»

 

ΠτΘ: Ψυχική βοήθεια παρέχετε;

Ο.Κ.: Υπάρχουν ψυχολόγοι και μία ψυχίατρος που έχουν ενταχθεί σε αυτή την προσπάθεια και δέχονται τους καρκινοπαθείς που τους έχουν ανάγκη. Επίσης μας έχουν βοηθήσει γιατροί που δεν είναι ενταγμένοι στην προσπάθεια, έπειτα από παράκλησή μας. Το ψυχολογικό κομμάτι εξάλλου είναι βαρύ.

 

ΠτΘ: Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για τους καρκινοπαθείς είναι ο πόνος που προκαλούν κάποιες μορφές καρκίνου. Σε αυτό πως μπορείτε να βοηθήσετε;

Ο.Κ.: Έτσι ακριβώς είναι. Υπάρχουν κάποιες μορφές καρκίνου που είναι πολύ επώδυνες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα κοινά παυσίπονα και φάρμακα. Σε αυτό το θέμα μπορούμε να παράσχουμε μεγάλη βοήθεια διαμέσου της εξαιρετικής συναδέλφου Σοφίας Παπαναστασίου, που έχει το ειδικό ιατρείο πόνου στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Θεωρώ ότι είναι μέγιστη η προσφορά στον καρκινοπαθή που έχει πόνους και πρέπει να αντιμετωπιστούν πάση θυσία.

 

Η κ. Παπαναστασίου είναι πρώην πρόεδρος της εταιρείας μας και επίτιμο μέλος της για την προσφορά της μέχρι τώρα και πάντοτε ήταν αυτή που έδινε τη λύση σε αυτό το πρόβλημα, καθώς όλοι οι καρκινοπαθείς απευθύνονταν σε αυτή, τους έδινε τα ανάλογα φάρμακα και έτσι είχανε μια εξάλειψη πόνου, που είναι πάρα πολύ σημαντική για την καθημερινότητά τους.

 

ΠτΘ: Υπάρχουν καρκινοπαθείς σήμερα που είναι ανασφάλιστοι;

Ο.Κ.: Δυστυχώς υπάρχουν και μάλιστα πάρα πολλοί. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά γιατί παλιότερα όντως όλοι είχαν μια ασφάλεια, έστω και την πρόνοια. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγάλο και πολύ ανησυχητικό. Ευτυχώς άκουσα κάτι παρήγορο από τον δήμαρχο κ. Πετρίδη, ότι ο δήμος δίνει ένα κονδύλιο στο νοσοκομείο για να καλύψει αυτούς τους ανασφαλίστους. Υπήρχε ένα κενό που εμείς που εργαζόμαστε στο νοσοκομείο δεν ξέραμε πώς να το καλύψουμε. Προτού γίνει αυτό, λειτουργούσαμε –και ακόμα λειτουργούμε–, ως Αντικαρκινική Εταιρεία, ένα φαρμακείο, συλλέγοντας τα φάρμακα από όλους τους ασθενείς που δεν τα χρειαζόντουσαν, τα διοχετεύαμε στο Κοινωνικό Ιατρείο και τα δίναμε στους απόρους.

 

«Οι περισσότεροι θάνατοι που προήλθαν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του μαστού συνέβησαν παλιά όταν οι γυναίκες ντρεπόντουσαν να πάνε στον γιατρό»

 

ΠτΘ: Στην περιοχή μας τι ποσοστά καρκινοπαθών υπάρχουν και ποιες μορφές καρκίνου παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις;

Ο.Κ.: Ο καρκίνος του πνεύμονα, που είναι και ο πρώτος κατά σειρά καρκίνος σε θνησιμότητα, συναντάται πολύ συχνά. Είναι όμως και οι γυναικολογικοί καρκίνοι, του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας χρειάζεται να γίνεται το τεστ Παπανικολάου και εμείς ως Αντικαρκινική Εταιρεία θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Το ίδιο ισχύει και για τις μαστογραφίες, σε ό,τι αφορά στον καρκίνο του μαστού. Οι περισσότεροι θάνατοι που προήλθαν από αυτές τις δύο μορφές καρκίνου συνέβησαν παλιά όταν οι γυναίκες ντρεπόντουσαν να πάνε στον γιατρό, ακόμα και να το πουν στους οικείους τους. Όταν πλέον το κακό ήταν οφθαλμοφανές, ήταν πλέον αργά. Σήμερα όμως, μπορούν να ζήσουν όσο ζει κάποιος που δεν έχει καρκίνο.

 

ΠτΘ: Αν κάποιος ασθενής ενδιαφέρεται πώς σας βρίσκει;

Ο.Κ.: Δύο μέλη του συμβουλίου εδρεύουν στο νοσοκομείο. Η κ. Ιωάννα Δραγανίδου, που είναι πρώην διοικητικός υπάλληλος και η κ. Παρασκευή Σακελλάρη, που εργάζεται στην Ορθοπεδική Κλινική ως φυσικοθεραπεύτρια. Τα τηλέφωνά μας είναι στη διάθεση όλων, οπότε μπορούν να μας βρουν και τηλεφωνικώς και να μας ζητήσουν βοήθεια είτε να μας υποδείξουν κάποια άτομα που έχουν ανάγκη.

 

«Στις χώρες από τις οποίες πέρασε το ΔΝΤ λόγω της κρίσης, αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες και η θνητότητα»

 

Δυστυχώς, ακόμα και στην υγεία, έγιναν περικοπές σε μεγάλο βαθμό αλλά αυτό είναι συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Ως γιατρός θεωρώ ότι στον τομέα της υγείας δεν θα έπρεπε να γίνει καμία μείωση. Είναι γεγονός ότι στις χώρες από τις οποίες πέρασε το ΔΝΤ λόγω της κρίσης, αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες και η θνητότητα. Και στην Ελλάδα, φυσικά, δεν έγινε κάτι διαφορετικό.

 

«Είμαστε εκατό τοις εκατό διάφανοι και ανοιχτοί σε οποιονδήποτε μας ζητήσει τις κινήσεις των χρημάτων»

 

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία λειτουργεί από το 1958 με έδρα την Αθήνα και παραρτήματά της, όπως του νομού Ροδόπης, που ιδρύθηκε το 1988, υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Όπως τονίζει ο κ. Κουτσογιάννης, «είναι σημαντικό που υπάρχει και δραστηριοποιείται γιατί βοηθάει πολύ κόσμο. Τα χρήματα συγκεντρώνονται και διαχειρίζονται από εμάς, και δίνονται σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη».

 

Πέραν της θέσης του προέδρου, την οποία κατέχει ο κ. Κουτσογιάννης, αντιπρόεδρος είναι η κ. Καλλιόπη Καρακούση, γραμματέας η κ. Παρασκευή Σακελλάρη, αναπληρωτής γραμματέας η κ. Αμαλία Φλώρου, ταμίας η κ. Αγγελική Καρχαδάκη, αναπληρωτής ταμίας η κ. Παρασκευή Παπαμιχαήλ και μέλη η κ. Δώρα Κάσσα, ο κ. Γιώργος Κυριακού, ο κ. Παύλος Δημούδης, η κ. Αγγελική Μποζατζή και η κ. Ιωάννα Δραγανίδου.

 

Επίσης, υπάρχουν και τρία μέλη στην Εξελεγκτική Επιτροπή που ελέγχουν τα πεπραγμένα της Εταιρείας και τις κινήσεις των χρημάτων. Πρόκειται για τον κ. Χρήστο Κουρούδη, τον κ. Αναστάσιο Κατραντζή και την κ. Ιωάννα Καλαϊτζίδου. «Είμαστε εκατό τοις εκατό διάφανοι και ανοιχτοί σε οποιονδήποτε μας ζητήσει τις κινήσεις των χρημάτων», επισημαίνει ο κ. Κουτσογιάνης.

 

Συνέντευξη: Γρηγόρης-Δημήτρης Κολώνης, Χαλήλ Μουσταφά

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.