Στην ευθυνη των Περιφερειων η καταρτιση των προσωρινων σχεδιων βοσκησης

Εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κατάρτισης των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης σε όλη τη χώρα, είχαμε, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ένα θέμα για το οποίο, όπως είχε επισημάνει ο ίδιος κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου, απαιτούνται καθαροί όροι από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που επιθυμούσε να εκχωρήσει στις περιφέρειες την ευθύνη της χαρτογράφησής τους.

 

Στην ΠΕ Ξάνθης η σύνταξη των προσωρινών χαρτών για την ΠΑΜ-Θ

 

Το Υπουργείο, όπως ανακοινώθηκε, μετά από εκτεταμένο διάλογο με εκπροσώπους των περιφερειών επέλεξε η σύνταξη των προσωρινών χαρτών βόσκησης να περάσει τελικά στα χέρια των Περιφερειών και συγκεκριμένα σε μία περιφερειακή ενότητα, ανά Περιφέρεια, στο σύνολο των 13 της χώρας.

 

Στην περίπτωση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επιλέχτηκε η Περιφερειακή ενότητα της Ξάνθης, κάτι που αντιτίθεται στην άποψη του Περιφερειάρχη ο οποίος τόνισε πως σύμφωνα με την προσωπική του άποψη η επιλογή της περιφερειακής ενότητας του Έβρου θα ήταν προτιμότερη, λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων που αυτή παρουσιάζει.

 

Μεγάλη η πιθανότητα για «εργολαβική» ανάθεση του έργου

 

Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος οι χάρτες αυτοί θα εκπονηθούν με ένα ενιαίο για όλη τη χώρα έργο που θα βγάλει το Υπουργείο το επόμενο διάστημα, στο οποίο θα συμπεριληφθούν οριζόντια όλοι οι τομείς του συγκεκριμένου σχεδίου, δηλαδή οι περιοχές Natura και οι δασικές περιοχές. «Στο σχέδιο της απόφασης συμπεριλαμβάνονται δύο παράμετροι που είναι σημαντικές, για το ποιοι χώροι είναι επιλέξιμοι ως βοσκότοποι» παρατήρησε ο ίδιος γνωστοποιώντας πως «η μια παράμετρος έχει να κάνει με τις θαμνώδεις εκτάσεις οι οποίες παλαιότερα αλλά και τώρα χρησιμοποιούνται ως βόσκηση, ενώ η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με τα παραδοσιακά βοσκοτόπια».

 

Ανοιχτός ωστόσο παραμένει ακόμα ο τρόπος εκτέλεσης του έργου, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίον θα πραγματοποιηθεί η χαρτογράφηση, καθώς δεν έχουν δοθεί σχετικές διευκρινίσεις από το Υπουργείο, με επικρατέστερο σενάριο, όπως διαπίστωσε και ο κ. Παυλίδης, η χαρτογράφηση να γίνει «εργολαβικά».

 

Σε ανοιχτό διάλογο το υπουργείο με την Ένωση Περιφερειών

 

Ο Περιφερειάρχης γνωστοποίησε επίσης πως η διαδικασία δεν έχει «κλείσει» καθώς μέσα στα πλαίσια του διαλόγου, έχει συγκροτηθεί ειδική επιτροπή, στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών, στον οποίον και θα υποβληθούν οι σχετικές παρατηρήσεις κάθε Περιφέρειας.

 

Κεντρική παρατήρηση για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ σύμφωνα με τον ίδιο «είναι η ανάγκη να διευρυνθεί η έννοια των βοσκοτόπων και αυτό που παραδοσιακά ήταν και παραμένει στην πράξη βοσκότοπος να συμπεριληφθεί και να χαρτογραφηθεί υπό αυτή την έννοια για να μην χάσει κανείς ούτε ένα ευρώ από τις επιδοτήσεις που έπαιρνε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.