ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ

Οι ειδήσεις με Εικόνες...

Προηγούμενο
Απρίλιος 2015
Επόμενο  
Κ Δ T Τ Π Π Σ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Παρουσιάζεται την Κυριακή, στις 7:30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης
15-03-2010
Το ζήτημα της ιστορίας των εβραίων της Κομοτηνής ξανά στην επικαιρότητα
• Με το βιβλίο του Θρασύβουλου Ορ. Παπαστρατή «Από τη Γκιουμουλτζίνα στην Τρεμπλίνκα. Ιστορία των Εβραίων της Κομοτηνής»

Μια μεγάλη στιγμή για την ιστορία της πόλης στο πλαίσιο ανάδειξης της ιστορίας της, θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε την Κυριακή το βράδυ, στην αίθουσα του ΕΒΕ Ροδόπης, εκεί όπου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του του Θρασύβουλου Ορ. Παπαστρατή, με τίτλο «Από τη Γκιουμουλτζίνα στην Τρεμπλίνκα. Ιστορία των Εβραίων της Κομοτηνής», που εξέδωσε το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ.).


Μια μεγάλη στιγμή για την ιστορία της πόλης, η οποία έχασε ένα μεγάλο τμήμα εύρωστου πληθυσμού της εν μια νυκτί, την 3η Μαρτίου του 1943. Μια μαρτυρική νύκτα που έχει αποτυπωθεί στη συνείδηση των τότε Κομοτηναίων, τα επόμενα όμως μεταπολεμικά χρόνια, κυρίως, αποσιωπήθηκε, και έπαψε τελείως σχεδόν να υφίσταται όταν “έφυγε” από τη ζωή και ο τελευταίος εβραίος της πόλης, ο γιατρός Αλβέρτος Φάις. Ο γιατρός Αλβέρτος Φάις, πατέρας του καταξιωμένου συγγραφέα Μισέλ Φάις, στον οποίο η πόλη χρωστά τον λογοτεχνικό της πρόσωπο, αφού ο κομοτηναίος συμπολίτης μας σε πολλά μυθιστορήματά του επιλέγει ως χώρο τη γενέθλια πόλη του, την Κομοτηνή. Η τελευταία φορά που ενθυμήθημεν πάντως την παρουσία των εβραίων και τελέσαμε μνημόσυνο στη μνήμη τους ήταν επί δημαρχίας Τάσου Βαβατσικλή, όταν και έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των εβραίων, παρουσία εκπροσώπων της ισραηλιτικής κοινότητας.


Την διοργάνωση της βιβλιοπαρουσίασης ανέλαβε η εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης», στην πρόσκληση του οποίου ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη επιφανή στελέχη της ισραηλιτικής κοινότητας Ελλάδας, περποιώντας τιμή στην πόλη μας. Θα παραβρεθεί δηλαδή και θα προλογίσει η συγγραφέας Λίλιαν Καπόν, Γενική Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, και μεταξύ των ομιλητών για το βιβλίο θα είναι και ο Λάζαρος Σεφιχά, Αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Για το βιβλίο θα μιλήσουν επίσης, παρόντος του συγγραφέα Θρασύβουλου Ορ. Παπαστρατή, οι: Στέλιος Σκιάς, Πρόεδρος ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ, Κώστας Κατσιμίγας Αρχιτέκτων Μηχανικός, αναπληρωτής νομάρχης και ο Τάσος Καραδέδος, Ιατρός. Τέλος, την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημήτρης Κρις, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Εταιρείας “Παρατηρητής της Θράκης Α.Ε.”


Από το βιβλίο του Θρασύβουλου Ορ. Παπαστρατή, με τίτλο «Από τη Γκιουμουλτζίνα στην Τρεμπλίνκα. Ιστορία των Εβραίων της Κομοτηνής» φιλοξενούμε την εισαγωγή του στο βιβλίο, καθώς και τους προλόγους του ΠΑΚΕΘΡΑ και του συγγραφέα, ως μικρή εισαγωγή στην εκδήλωση της Κυριακής...• Η εισαγωγή του Θρασύβουλου Ορ. Παπαστρατή στην έκδοσηΚομοτηνή. Βυζαντινή πολιτεία φορτωμένη μνήμη και γεγονότα, χαραγμένα στα ερείπια των τειχών της που διασώθηκαν από το χρόνο και τους ανθρώπους. Η πρωτεύουσα της Θράκης κουβαλάει στους αιώνες την ιστορία της, καίτοι με αφέλεια ή σκοπιμότητα πολλοί σήμερα συνδυάζουν την εικόνα της μόνο με τους μιναρέδες και το «φολκλόρ»…


Συνηθίζουν αναπολώντας όσοι γνώρισαν το παρελθόν της πόλης, να λένε πως την Κομοτηνή συνέθετε άλλοτε ένα μωσαϊκό εθνοτήτων και θρησκειών. Θαρρώ όμως ότι η ρήση αυτή είναι αν όχι παραπλανητική, τουλάχιστον η μη ενδεδειγμένη. Μια βυζαντινή ελληνική πολιτεία κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς και αναπόφευκτα ένα μέρος του πληθυσμού της εξισλαμίστηκε. Στη συνέχεια, η νέα διοίκηση μετέφερε εκεί εποίκους από την Ανατολή ή τη Βαλκανική, που δεν ήταν όμως απαραίτητα τουρκικής καταγωγής, αλλά μάλλον και αυτοί απόγονοι εξισλαμισθέντων. Στην πορεία του χρόνου ήρθαν να κατοικήσουν εκεί τσιγγάνοι φυγάδες από την Ινδία, Αρμένηδες που ψάχνανε για καλύτερη τύχη και κυνηγημένοι Εβραίοι από την Ιβηρία. Αυτό άλλωστε ήταν το σκηνικό σ’ ένα πλήθος οθωμανικών πόλεων, αφού την αχανή Αυτοκρατορία δεν κατοικούσαν βέβαια μονάχα Τούρκοι, ούτε συνιστούσαν οι τελευταίοι πληθυσμιακή πλειοψηφία…


Λένε ακόμη παλιοί Κομοτηναίοι, οι λίγοι πλέον που ζουν και θυμούνται, ότι οι Ισραηλίτες έδιναν ζωή στον τόπο και πως το πέρασμά τους από την Κομοτηνή άφησε εποχή και τα λόγια τους αυτά μαρτυρούν αναμφισβήτητες αλήθειες.


Η Κομοτηνή δεν ήταν βέβαια η εβραϊκή πόλη, ούτε προσπάθησε η μελέτη αυτή να αποδείξει κάτι τέτοιο. Η Μάδρε ντ’ Ίσραελ ήταν η Θεσσαλονίκη και μόνον αυτή. Όμως επί πέντε αιώνες η παρουσία των Εβραίων στην Κομοτηνή ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αισθητή σε όλους και συνεχής ώς τη βίαιη διακοπή της.


Σήμερα η Κομοτηνή διαπνέεται από ένα αέρα οικονομικής ανάπτυξης και προόδου και χαρακτηρίζεται από μια εικόνα αστικού, εκσυγχρονισμού, την οποία κάποιοι ονομάζουν εξευρωπαϊσμό. Στην πραγματικότητα πρόκειται απλώς για μία επέκταση καθ’ ύψος του δομημένου της χώρου. Η επέκταση αυτή, στο βαθμό που δεν υπάρχει φυσική δημογραφική αύξηση, έχει τις ρίζες της κυρίως στην αστυφιλία που προκάλεσε η σταδιακή ερήμωση των χωριών της Ροδόπης. Η μορφή της σύγχρονης Κομοτηνής σχηματίζεται από πολυκατοικίες, τσιμεντοποίηση, αντιπαροχές και όλα τα δυσάρεστα συνεπακόλουθα, που -αρχής γενομένης από την μεταπολεμική Αθήνα- και η υπόλοιπη Ελλάδα έχει γνωρίσει λίγα χρόνια νωρίτερα. Η αλλαγή αυτή ήρθε μάλιστα κάπως απότομα τις δυο τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Χάθηκαν έτσι εν ριπή οφθαλμού οι παλιές γειτονιές: το Αρμενιό, ο Άη Γιώργης, τα προσφυγικά, ενώ διαφαίνεται ήδη ότι σύντομα την ίδια τύχη θα έχουν και οι μουσουλμανικές συνοικίες. Χάθηκαν όλα τόσο γρήγορα, που όχι μόνον δε μερίμνησε κανείς ώστε να διατηρηθούν κάποια έστω κομμάτια της πόλης ως και αυτή ακόμη η φωτογραφική τους αποτύπωση ελλείπει…


Κάπως έτσι χάθηκε πριν μερικά χρόνια και η Χάβρα της Κομοτηνής. Όχι για να ανοικοδομηθεί το οικόπεδό της, αφού η θέση της μέσα στο φρούριο και δίπλα ακριβώς στο τείχος μάλλον δεν ευνοούσε ιδιαίτερα κάτι τέτοιο. Αλλά γιατί ήτανε, λέει, ετοιμόρροπη και επικίνδυνη. Ίσως να ενοχλούσε ιδεολογικά και κάποιους παροικούντες στα πέριξ. Έσβησε έτσι ολοκληρωτικά η ιστορική μνήμη της σπουδαίας εβραϊκής κοινότητα της πόλης, την πορεία της οποίας μέσα στο χρόνο πραγματεύεται ετούτη η μελέτη.


Και καθώς οι Έλληνες δεν δείχνουν ιδιαίτερη έφεση για να μάθουν την ιστορία τους, φοβούμαι πώς αν ρωτήσεις τους σημερινούς Κομοτηναίους, από τα εξήντα και κάτω, θα σε κοιτάξουν με απορία στο άκουσμα της ύπαρξης στην πόλη τους εβραϊκής παρουσίας…


Ευτυχώς, έμεινε περίπου ατόφια η περί την οδό Ερμού παλιά αγορά. Ένας χώρος που ανάμεσα στ’ άλλα σχετίζεται άμεσα με τους Εβραίους της πόλης, αφού εκεί ανέπτυσσαν επί αιώνες τις εμπορικές και οικονομικές τους δραστηριότητες…


Ποικίλες ερμηνείες γράφτηκαν στο παρελθόν σχετικά με το όνομα της πόλης. Σήμερα βέβαια είναι εξακριβωμένο πως προέρχεται από τα Κουμουτζηνά, τα κτήματα του Κουμούτζη, ονομασία που από λαϊκή παραφθορά μετατράπηκε σε Γκιουμουρτζίνα ή Γκιουμουλτζίνα, στην οποία στην συνέχεια το ελληνικό κράτος έδωσε την σημερινή λόγια εκδοχή, εκδοχή που πρώτος χρησιμοποίησε το 14ο αιώνα ο Νικηφόρος Γρηγοράς.

 

Μία από αυτές τις κατά καιρούς προσπάθειες εξήγησης του ονόματος της οφείλεται στον Τούρκο περιηγητή του 17ου αιώνα Εβλιά Τσελεμπί. Ηχεί παράξενα στα αυτιά μας σήμερα η εκδοχή του Εβλιά. Κινέζος Εβραίος με το όνομα Κουμλού Τσιν ορίστηκε οικονομικός τοποτηρητής της πόλης και προς χάρην του πήρε το όνομά της η τελευταία. Εντούτοις, παρά το μυθοπλαστικό της χαρακτήρα, η εκδοχή του Τσελεμπί αποδεικνύει κάτι που οι περισσότεροι παραβλέπουν, εσκεμμένα ή όχι. Ότι δηλαδή υπήρχε στα χρόνια του στην Κομοτηνή μια Εβραϊκή κοινότητα με πολύ σημαντική παρουσία. Αποδεικνύει επίσης και την μεγάλη σπουδαιότητα της πόλης, αφού σε αυτήν είχε επιλέξει να εγκατασταθεί ένας τόσο ευάριθμος εβραϊκός πληθυσμός.


Άλλωστε, ως το Μάρτη του 1943, οπότε εκριζώθηκαν βίαια, στο φρούριο της Κομοτηνής, το βυζαντινό δηλαδή ιστορικό κορμό της πόλης, κατοικούσαν σχεδόν αποκλειστικά Εβραίοι. Και ακόμη, όπως ήδη αναφέραμε, η παραδοσιακή αγορά της, η οδός Ερμού και τα γύρω στενά, ήταν γεμάτα από εβραϊκά καταστήματα.

 

Αμυδρά θυμάμαι τη Χάβρα της Κομοτηνής. Στα πρώτα μου ψηλαφίσματα στην πόλη, δεν είχα δυστυχώς δώσει τη σημασία που της άξιζε, ούτε είχα υποψιαστεί την ιστορία που έκρυβε πίσω του το ρημαγμένο της ερείπιο. Ύστερα, ένιωσα πόνο στο άκουσμα της κατεδάφισής της και σεργιανούσα μελαγχολικά στο χορταριασμένο οικόπεδο. Είναι πάντως άξιο θαυμασμού το με πόσο ευκολία και με ελαφριά καρδιά αποχαρακτηρίζεται ένα διατηρημένο κτίριο σ’ αυτή τη χώρα, οι υπηρεσίες Πολιτισμού και Αρχαιολογίας της οποίας μπορούν να νιώθουν υπερήφανες… Ύστερα, ήρθε η μελέτη και η γραφή κι έπεσε φως στο σκοτάδι των αδικοχαμένων θυμάτων και του παρελθόντος τους… Ας είναι.

Ετούτη η μελέτη είναι σαν ένα χρέος σε κείνους που έφυγαν…Ο πρόλογος του ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ

Η επί πέντε περίπου αιώνες παρουσία σημαντικού αριθμού Εβραίων στην ευρύτερη Θράκη και ιδιαίτερα στο σημερινό ελληνικό τμήμα της, ξαφνικά και τραγικά διεκόπη το 1943. Μέσα στα 55 έκτοτε έτη οι καιροί και οι άνθρωποι έσβησαν το μέγιστο μέρος των υλικών τεκμηρίων της ύπαρξής τους.


Η από την δεκαετία του ’70 σαρωτική αλλαγή των αστικών κέντρων της Θράκης, αποκλειστικών τόπων δραστηριοποίησης του εβραϊκού στοιχείου, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή υψηλού ποσοστού παλαιών οικοδομών, ανεξαρτήτως της αρχιτεκτονικής ή ιστορικής τους σημασίας. Σε μείζονα βαθμό απωλέσθησαν οι οικοδομές-τεκμήρια της εβραϊκής παρουσίας, κενά κελύφη, ουσιαστικώς α-δέσποτα, μετά τον σωματικό χαμό των ζωντανών φορέων-διαχειριστών τους και την κεντρικά και περιφερειακά ενορχηστρούμενη (απαιδευσία; , εγκληματική αφροντισιά;) περιφρόνηση και συχνά βάρβαρη προσβολή της Μνήμης.


Το ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ συστηματικά από το 1992 έχει αφιερώσει πολλά έτη εργασίας και σημαντικούς πόρους σε εκδόσεις σχετικές με την τοπική ιστορία. Μία από αυτές (γραμμένη από τον Θωμά Εξάρχου) έχει ως θέμα τους Εβραίους της Ξάνθης.


Η συνεργασία με το φίλο Θρασύβουλο Παπαστρατή, που έχει ευρύτατα ασχοληθεί με το εβραϊσμό της Θράκης, έχει ως καρπό την παρούσα έκδοση. Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη προς το ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ και την υπομονή του στην πορεία προς την τελική εκτύπωση.


Ευχαριστούμε επίσης τους φίλους από την Κομοτηνή Κώστα Κατσιμίγα και Αρχοντούλα Λιάπη, για τη χρήση του χάρτη της Κομοτηνής και την κατάδειξη των τόπων κατοικίας και ταφής των Εβραίων της Κομοτηνής.


Ευχαριστούμε τέλος το ζεύγος των ιατρών της πόλης μας Ντορίλι Ισουά και Τάσου Καραδέδου, οι οποίοι είχαν συμβάλει στην έκδοσή του βιβλίου για τους Εβραίους της Ξάνθης και ανέλαβαν πλήρως το κόστος της παρούσας έκδοσης.Ξάνθη, Φθινόπωρο του 2009
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ• Ο πρόλογος του συγγραφέα στην έκδοση

Την Κομοτηνή την γνώρισα στα τέλη της δεκαετίας του 1980.


Ήταν μια γνωριμία συνειδητή, που υπαγόρευσε η επιθυμία να αγγίξω μια πονεμένη γη και τα πολλά προβλήματά της. Από τότε ακολούθησαν δεκάδες επισκέψεις και ταξίδια στην θρακική πρωτεύουσα και χιλιάδες σελίδες διαβάστηκαν με κάθε είδους μελέτη που αφορούσε στην πόλη και την περιοχή της. Καθώς όμως την προσοχή μου τραβούσε το σοβαρό οπωσδήποτε ζήτημα των μουσουλμανικών μειονοτήτων που ζουν εκεί, με την προφανή δυσκολία ένταξής τους στο νεοελληνικό κορμό και την αδιαφορία της πολιτείας για το μέλλον της Θράκης, λίγος χώρος έμενε για άλλα ζητήματα της ιστορίας και της κληρονομιάς της πόλης. Προσπερνούσα λοιπόν το κτίριο της έρημης συναγωγής μέσα στο Φρούριο, χωρίς να της δίνω τη σημασία που της έπρεπε και αγνοούσα τον πλούτο της ιστορίας που κουβαλούσαν οι πληγωμένοι της τοίχοι.


Αργότερα βέβαια άρχισα να ξετυλίγω τις παρακαταθήκες που μας άφησε το πέρασμα του εβραϊκού κόσμου από την πόλη. Και οφείλω να ομολογήσω ότι αισθάνομαι σήμερα μεγάλες ενοχές, γιατί δεν έκανα τίποτε για να σωθεί η συναγωγή της Κομοτηνής, έστω και την τελευταία στιγμή, και καλύπτομαι ίσως από το άλλοθι των περιορισμένων σχετικά νομικών μου γνώσεων την εποχή εκείνη, για να απαλλαγώ από τις τύψεις μου.


Σήμερα πια, που περνάω στην οδό Βενιζέλου, κατηφορίζοντας από το αλλοτινό Βαρόσι με κατεύθυνση την πάλαι ποτέ εβραϊκή συνοικία, θυμάμαι πάντα με ρίγος και συγκίνηση την παγωμένη εκείνη νύχτα της 3ης Μαρτίου 1943: το απέραντο πένθος έχει κυριαρχήσει στη μνήμη μου…
Η παρούσα μελέτη είναι μια παρηγοριά στις μελαγχολικές μου σκέψεις για την κληρονομιά αλλά και για τους ανθρώπους που χάθηκαν. Είναι ίσως ένα σοβαρότερο άλλοθι…


Όταν ξεκινούσα να μελετώ το θέμα του παρόντος βιβλίου, δε μπορούσα να φανταστώ ότι θα έπαιρνε τη σημερινή του μορφή. Ένας πρώτος πυρήνας του κειμένου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ο Χρόνος» της Κομοτηνής σε συνέχειες, το Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2002, ενώ μια επεξεργασμένη μορφή του κεφαλαίου για το Ολοκαύτωμα μαζί με τα παραρτήματα δημοσιεύτηκε στην ίδια εφημερίδα το Μάιο του 2004. Είμαι ευγνώμων στον φίλο εκδότη της Αλέξανδρο Φανφάνη, για τη φιλοξενία που πάντα μου διαθέτει στις στήλες της εφημερίδας του.


Προφανές είναι βέβαια ότι για τη συγγραφή της ανά χείρας μελέτης χρησιμοποιήθηκε κατά βάση δευτερογενές υλικό, δημοσιευμένη δηλαδή ελληνική και διεθνής βιβλιογραφία και όχι πρωτογενείς πηγές, όχι τόσο από επιλογή του συγγραφέα, όσο από αντικειμενικές αδυναμίες. Στόχος άλλωστε της γραφής και του υπογράφοντος ήταν ένα ευρύτερο κοινό κι όχι ο περιορισμένος αριθμός αναγνωστών της επιστημονικής κοινότητας.


Ευχαριστίες οφείλονται σε όσους με βοήθησαν στη μελέτη αυτή. Ιδιαιτέρα στο φίλο Λέοντα Γαβριηλίδη, πρώην διευθυντή του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδος, την διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Ζανέτ Μπατίνου, την υπεύθυνη του Μορφωτικού τμήματος της Ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα Ελένη Χαρατσή και τους φίλους μου Θεόδωρο Κυρκούδη και Ιωσά Καταλάν για τις φωτογραφίες από την Τρεμπλίνκα.


Σημαντική ήταν επίσης η βοήθεια του φίλου Menahem Kenan από την Ιερουσαλήμ και του είμαι ευγνώμων. Ευχαριστώ επίσης θερμά το φίλο Μωϋσή Κωνσταντίνη, Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδος, για την καλοσύνη του να μου παραχωρήσει προς δημοσίευση εμπορικά δελτάρια από το αρχείο του.

 

Είμαι τέλος υπόχρεος στον αδελφικό φίλο Ιωσήφ Οβαδία, για την υπομονή που έχει να διαβάσει το δοκίμιο και τις χρήσιμες υποδείξεις του.
 Συντάκτης:Τζένη Κατσαρή - Βαφειάδη
e-mail: tkatsari@gmail.com

Καταχωρήστε το Σχόλιο σαςΤα πεδία με * είναι απαραίτητο να συμπληρωθούν.
Αν συμπληρώσετε το e-mail σας τότε θα έχετε τη δυνατότητα να ενημερωθείτε για τα σχόλια που γίνονται στο συγκεκριμένο άρθρο.Άλλες Ειδήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Απάντηση Θεοχάρη σε ΟΕΒΕΣ και Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Η μειονεκτικότητα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ως προς τον μεταποιητικό τομέα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ - 59 πακέτα λαθραία τσιγάρα έκρυβε 28χρονος στην Κομοτηνή
ΕΠIΧΕΙΡΕΙΝ - «Step Point», εκεί που η άνεση συναντάει τη μόδα!
ΕΡΓΑΣΙΑ - 745 διορισμοί με δικαστικές αποφάσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - Δέσποινα Ταταράκη, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας στο Νότιγχαμ της Αγγλίας «Οι εκπαιδευτικοί στην Αγγλία συνεχώς αξιολογούνται, τόσο από τη διοίκηση των ιδρυμάτων όσο και από τους μαθητές τους»
ΑΓΡΟΤΙΚΑ - Η «μάχη» της διάσωσης των τοπικών ποικιλιών κόντρα στις μεγάλες εταιρίες εμπορίας σπόρων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Στα πλαίσια της πανελλήνιας εθελοντικής δράσης Let’s do it Greece συλλογή πλαστικών μπουκαλιών στο ΔΑΚ Κομοτηνής
ΥΓΕΙΑ - Ειδικό Πρόγραμμα Κάλυψης Εθνικού Οδικού Δικτύου με έκτακτα μέτρα για την περίοδο του Πάσχα από το ΕΚΑΒ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Ευδοκία Ρουμελιώτη, ηθοποιός «Αν ξαναβρεθώ στο τηλεοπτικό πλατό να είναι με μια δουλειά που πραγματικά θα πιστέψω και θα αγαπήσω»
ΙΣΤΟΡΙΑ - 19 Απριλίου ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - Πρώτη, αλλά αναμενόμενη…
ΔΙΕΘΝΗ - Έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων πρότεινε η ΠΓΔΜ
ΓΝΩΜΕΣ - Να πετάξεις ψηλά κι από κει να μοιράσεις δωρεάν την ψυχή σου
ΣΧΟΛΙΑ - Ανάσταση ανάπηρη πάλι…
ΦΛΥΤΖΑΝΙ - Κουβέντες Καφενείου, 2/6/2012
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ - Ο Ξεφτέρης που δεν ήταν Σαμαράς
ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ - Αποχαιρετισμός στον συγγραφέα Γιασάρ Κεμάλ
ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΑ - Κυρία Διευθύντρια,
ΒΙΒΛΙΑ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Το νέο βιβλίο της Ελένας Χουσνή «Στα άδυτα των… δυτών» παρουσιάζεται στην Αλεξανδρούπολη
ΡΩΣΣΙΚΑ - В полночь будет принят госбюдже
ΤΟΥΡΚΙΚΑ - Yağmurlardan dolayı büyük zarar gören İmaret ve ve Agia Marina geçişi, tekrar trafiğe açıldı
ΠΑΡΑΔΟΣΗ - Αναβίωσαν και φέτος οι αυγομαχίες στο Θρυλόριο
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ - ΤΑΞΙΔΙΑ - Ο Άγιος Νεκτάριος συνένωσε τους απανταχού Θρακιώτες στη Σηλύβρια σε ένα Οδοιπορικό στις πατρογονικές εστίες εν είδει προσκυνήματος
ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΕΣ - «Σώμα περιφραγμένο - συστολή του απείρου» («Μονόχορδα»)
ΑΡΘΡΑ - Κρίσιμες ώρες
ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΣΧΑ Aνάσταση Χριστού και συνανάσταση ανθρώπου
ΠαΣοΚ - Δημήτρης Σαλτούρος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μπει σε φάση ανασύστασης, επανίδρυσης, να προσεγγίσει ξανά τη βάση του»
Νέα Δημοκρατία - Ε.Στυλιανίδης, βουλευτής Ν.Δ. «Ηθικά νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου που γκρέμισαν διαχωριστικές γραμμές και με στήριξαν»
KKE - Νίκος Φακιρίδης, υποψήφιος βουλευτής ΚΚΕ «Θα είμαστε σταθερά στην πρώτη γραμμή του αγώνα, όπως κάναμε πάντοτε»
ΛΑΟΣ - Οι υποψήφιοι του ΛΑΟΣ στο Νομό Ροδόπης
ΣΥΡΙΖΑ - Συνεχίζουμε τον αγώνα για να απελευθερωθεί ο λαός από τα μνημόνια του ολέθρου
Οικολόγοι Πράσινοι - Παρουσίαση οικονομικού προγράμματος Οικολόγων - Πρασίνων στην Ξάνθη
Δημοκρατική Αριστερά - Δάμων Δαμιανός, υποψήφιος βουλευτής ΔΗΜΑΡ Ροδόπης «Η ΔΗΜΑΡ έφερε στη Ροδόπη το μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά»
Ανεξάρτητοι Έλληνες - Ντίνα Παπαχρήστου, υποψήφια βουλευτής Ροδόπης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Δεν διαπραγματευτήκαμε κανέναν όρο του μνημονίου
Κοινωνική Συμφωνία - Στην Αλεξανδρούπολη ο Χάρης Καστανίδης
Δημοκρατική Συμμαχία - Μάγδα Γιαμουστάρη, υποψήφια βουλευτής Δημοκρατικής Συμμαχίας «Η χώρα μας αλλάζει πολιτική σελίδα με τον καταποντισμό των δύο μεγάλων κομμάτων»
Δράση - Στο Φανάρι ο Θ. Τζήμερος

Edit
Τελευταίες Ειδήσεις
10:14
Σταθερά αισιόδοξος για συμφωνία με τους εταίρους μέχρι το τέλος του μήνα παραμένει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

10:05
Πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν ο στόχος ήταν να διαμορφωθεί στα 119 εκατ. ευρώ

10:02
Σε 864.512 άτομα ανέρχεται το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Φεβρουάριο 2015 σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ