Ο «Μικρος Διακοσμος» του Γ. Βουλτσιδη σε μεγαλα κεφια

Τα Σάββατα η πολιτιστική καρδιά χτυπά στην περιοχή της παραλίας Ιμέρου

Ξεκίνησαν οι πολιτιστικές δράσεις στον «Μικρό Διάκοσμο» του Γιάννη Βουλτσίδη, στην περιοχή της παραλίας του Ιμέρου, όπου το βράδυ της 27ης  Ιουλίου παρουσιάσθηκε το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Βουλτσίδη με τίτλο«Στον Διόνυσο χρωστώ»,το οποίο είχε ως το θέμα το αρχαίο θέατρο και η χρήση του στη συγχρονία. «Ένα θέμα», όπως εξήγησε ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, «ιδιαίτερα μείζον διότι πρωτίστως τα θέατρα, παλιά και νέα, δεν είναι ούτε για τους  τουρίστες ούτε για τα κατσίκια, θα τολμούσα να πω, ούτε για τους αρχαιολόγους. Πρέπει κι αυτοί, αφού τα αποκαθιστούν να τα παραδίδουν στους ανθρώπους του θεάτρου για  επανεκκίνηση!».

Όπως δήλωσε κι ο γνωστός αρχαιολόγος Διαμαντής Τριαντάφυλλος  και η επίσης αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Καλλιντζή, μετά την παρακολούθηση του ντοκιμαντέρ,  «πρέπει να τολμάμε κινήσεις, όπως π.χ. η πρωτοβουλία του σκηνοθέτη Γιάννη Βουλτσίδη που για τρία συναπτά έτη εκπαίδευε οκτώ θιάσους από τους τρείς νομούς της Θράκης –παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συν μια ομάδα φοιτητών του ΔΠΘ–που όλοι αυτοί  παρουσίασαν τη δουλειά τους στο τέλος μέσα από την ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας». Πρέπει να ενώνεται, λοιπόν, το αρχαίο με το νέο, όπως τα ένωσε και στα ποιήματά του ο αρχαιολόγος Διαμαντής Τριαντάφυλλος, στην ποιητική συλλογή του «Επιγράμματα» που  επηρεασμένα εν πολλοίς –αλλά με σύγχρονο τρόπο– από την Παλατινή Ανθολογία.

Οι θεατές μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ και την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του κ. Τριαντάφυλλου απόλαυσε ποίηση Ανακρέοντα σε μετάφραση Ντίνου Χριστιανόπουλου και μελοποίηση Γιάννη Βουλτσίδη, ενώ στη μουσική εκτέλεση υπήρχε συνέργεια από τον γνωστό μουσικό Χρήστο Ναλμπάντη. Υπήρχε, τέλος, και μια ευχάριστη έκπληξη όταν ο νέος Δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος –επειδή απουσίαζε ο ίδιος εκτός νομού– έστειλε ως αντιπρόσωπό του την κ. Αθηνά Πίτατζη. Η ίδια αφού συνεχάρη τον Γ. Βουλτσίδη διάβασε την επιστολή του κ. Χαριτόπουλου με την οποία τόνισε τον σημαντικό ρόλο του «Μικρού Διάκοσμου»  και επέμενε στο άνοιγμα τέτοιων πολιτιστικών χώρων, ενώ επισήμανε και την ανάγκη συνεργειών με την Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο, την εκπαίδευση γενικότερα, αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού και Παιδείας. Τέλος, τόνισε πως ο Δήμος Μαρώνειας-Σαπών θα είναι πάντοτε αρωγός σε τέτοιες δράσεις, ώστε η ευλογία της παρουσίας του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας να ευεργετήσει ποικιλότροπα την περιοχή μας.

Το πρόγραμμα στον «Μικρό Διάκοσμο» συνεχίζεται κι αυτό το Σάββατο με Καππαδόκικες εκπλήξεις, όπως και όλα τα Σάββατα του Αυγούστου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.