Ανευρη ξανα η Εργατικη Πρωτομαγια στην Κομοτηνη

Κατακερματισμένες ήταν και φέτος οι εκδηλώσεις - Το ΠΑΜΕ το μοναδικό που πραγματοποίησε πορεία για την εργατική πρωτομαγιά

Με ελάχιστη  συμμετοχή για ακόμα μια χρονιά, και ελάχιστους, πλην του ΠΑΜΕ να συμμετέχουν, πέρασε ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Κομοτηνή.
 
Τόσο το Εργατικό Κέντρο όσο και η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης πραγματοποίησαν ουσιαστικά συγκέντρωση μπροστά από το Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης στη Νομαρχία, όπου κατέθεσαν στεφάνι, ενώ στεφάνι κατέθεσαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης. Λίγο μετά την ΑΔΕΔΥ κατέθεσαν στεφάνι επίσης και τα μέλη του Συλλόγου εργαζομένων ΠΕ Ροδόπης.
 

Μετά την κατάθεση στεφάνων ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος τόνισε πως το αίτημα των εργατών του Σικάγο στην εξέγερσή τους την Πρωτομαγιά του 1886 για 8 ώρες εργασίας, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο, θεωρούνταν πριν από μερικά χρόνια αυτονόητα. «Όμως πλέον» συνέχισε «βλέπουμε να οπισθοχωρούμε σε εκείνες τις εποχές, με το καπιταλιστικό σύστημα και τους κεφαλαιοκράτες να κάνουν την επίθεσή τους, εξαφανίζοντας την μεσαία τάξη».


 
Ζήτησε δε από όσους γιορτάζουν την Πρωτομαγιά στην εξοχή, να θυμούνται πως δεν θα είχαν αυτές τις ώρες, αν δεν υπήρχαν οι αγώνες των εργατών τις προηγούμενες δεκαετίες. Για αυτό και η εργατική Πρωτομαγιά είναι πιο σημαντική από ποτέ τόνισε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, προειδοποιώντας πως πρέπει να επαγρυπνούν και να οργανωθούν όλοι για να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές.
 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ το μέλος της ΠΕ ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ κ. Τάκης Χαρίτου ανέφερε πως η Πρωτομαγιά είναι αφενός ημέρα μνήμης για όσα πέτυχαν οι εργαζόμενοι και τι μπορούν να κάνουν στο μέλλον όταν είναι ενωμένοι αφετέρου ημέρα αγώνα, για να διευρύνουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, διεκδικώντας απέναντι σε κάθε κυβέρνηση. Υπενθύμισε δε πως πρέπει να είναι δίπλα τους για μια κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο.
 

Πορεία από το ΠΑΜΕ

 
Το μήνυμα ότι τίποτα δεν χαρίζεται στην εργατική τάξη, αν δεν αγωνιστεί μετέφεραν τα μέλη του ΠΑΜΕ, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, και στη συνέχεια πορεία προς το Ηρώο της Εθνικής Αντίστασης, όπου πραγματοποίησαν κατάθεση στεφάνων.
 
Όπως τονίστηκε, η 1η Μάη είναι η μέρα που οι εργάτες όλου του κόσμου τιμούν τους νεκρούς της τάξης τους, τους ηρωικούς εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, τους νεκρούς του Σικάγο, τους εργάτες της πρώτης ματωμένης πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 της Καισαριανής.
 
Για αυτό και θεωρούν πως οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιταχθούν σε αυτούς που και σήμερα ρημάζουν τη ζωή των εργατών προκειμένου να συνεχίσουν ανενόχλητοι την κερδοφορία τους, με μόνη λύση την οργανωμένη απάντηση των εργαζομένων μέσα από τα ταξικά τους σωματεία, η οποία θα μπορέσει να δώσει απάντηση στη βαρβαρότητα, βάζοντας στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.