Συγκρουση Λαφτση – ΔΕΥΑΚ για το νερο των Αγιων Θεοδωρων

Μετά τις αναφορές Λαφτσή για την χαμηλή ποιότητα του νερού του Οικισμού - Αντίδραση από την ΔΕΥΑΚ που μιλά για όψιμο ενδιαφέρον της και παραθέτει τα έργα που έγιναν και θα γίνουν στους οικισμούς

Την σφοδρή αντίδραση της ΔΕΥΑ Κομοτηνής προκάλεσε η αποστροφή της επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» του Δήμου Κομοτηνής κ. Ελένης Λαφτσή, για την χαμηλή ποιότητα του νερού στον οικισμό των Αγίων Θεοδώρων, με την Επιχείρηση να αναφέρει όλα τα έργα που έχουν γίνει ή γίνονται σε όλους τους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής, ενώ παραθέτει και στοιχεία ελέγχων του νερού του οικισμού.
 
Η κ. Λαφτσή έκανε αυτή την αναφορά κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας του Συλλόγου Ηλικιωμένων Αγίων Θεοδώρων, όπου αφού έπλεξε το εγκώμιο των ανθρώπων που κρατούν ζωντανούς τους οικισμούς, ακόμα και μέσα στην κρίση, τόνισε πως τους οφείλονται πολλά, ιδιαίτερα όσον αφορά τα αυτονόητα,όπως το νερό,το οποίο στο συγκεκριμένο οικισμό, σημείωσε, θεωρείται χρόνια τώρα ακατάλληλο με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην κατανάλωση εμφιαλωμένων, με επιβάρυνση του εισοδήματός τους.
 
«Ο Δήμος Κομοτηνής, όχι μόνο κωφεύει, αλλά, επιπλέον, θεωρεί το πρόβλημα ανύπαρκτο. Αυτό εισέπραξα, όταν προ καιρού έθεσα το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο» ανέφερε η κ. Λαφτσή, καλώντας τους παρευρισκόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. 

Σειρά έργων στους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής 

Η τοποθέτηση της κ. Λαφτσή προκάλεσε την αντίδραση της ΔΕΥΑΚ, η οποία σε σχετικό  δελτίο τύπου της τονίζει πως επανειλημμένα η παρούσα Δημοτική Αρχή έθεσε σε προτεραιότητα και υλοποιεί βασικά έργα υποδομής, και όχι «έργα βιτρίνας» που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην προστασία του περιβάλλοντος.
 
Στο δελτίο τύπου αναφέρεται πως είδαν με θλίψη τις πρόσφατες δηλώσεις της κ.Λαφτσή κατά την επίσκεψή της στον οικισμό των Αγίων Θεοδώρων που αφορούσαν στην ποιότητα του πόσιμου νερού του οικισμού, υπενθυμίζοντας της ότι η ΔΕΥΑ Κομοτηνής έστρεψε έμπρακτα την προσοχή της στους οικισμούς του Δήμου μας, κυρίως δε σε αυτούς που παρέλαβε από τον πρώην Δήμο Σιδηροχωρίου και Αιγείρου που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα επάρκειας νερού καθώς και παλαιότητας των δικτύων.
 
Έτσι, σύμφωνα με τη ΔΕΥΑ, σε πρώτη φάση αντικατέστησε ολοκληρωτικά και ήδη λειτουργούν από το 2016 νέα δίκτυα ύδρευσης, παροχές και υδρόμετρα σε 21 οικισμούς (Ροδίτη – Κόσμιο – Φύλακα – Ανθοχώρι – Θρυλόριο – Κάλχα – Τυχηρό – Ιάμπολη Σύμβολα – Σιδηράδες – Στυλάριο – Καρυδιά – Γρατινή – Μικρό Κρανοβούνι -Μεγάλο Κρανοβούνι – Πάνδροσος – Νέο Σιδηροχώρι – Γλυφάδα – Παγούρια – Αδριανή – Μαυρομάτι) και στο 25% της πόλης της Κομοτηνής (Ρέμβη  – Σταθμός – Εκτενεπόλ – Χάρμανλι), καθώς επίσης και τροφοδοτικούς αγωγούς (τροφοδοτικοί αγωγοί Αιγείρου και Φαναρίου), νέες δεξαμενές και νέες γεωτρήσεις, έργα συνολικού ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ όλα από ευρωπαϊκούς πόρους.
 
Παράλληλα ωρίμασε και πρόσφατα ενέταξε στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» την αντικατάσταση των δικτύων στους υπόλοιπους εναπομείναντες οικισμούς του Δήμου οι οποίοι είναι Άγιοι Θεόδωροι, Αρωγή, Πόρπη, Π. Καλλίστη, Μικρό Δουκάτο, Μεγάλο Δουκάτο, Φανάρι, Παραλία Μέσης, Καλαμόκαστρο, ενώ στο πρόγραμμα Leader καταθέσαμε πρόταση για την αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης του οικισμού Μελέτης.
 
Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων αυτών ανέρχεται στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ και η απόφαση ένταξης εκδόθηκε στις 22-11-2018, πρόσφατα δε έγινε πλήρης ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και έλαβε ομόφωνη απόφαση για την έναρξη υλοποίησης των παρεμβάσεων.
 
Οι δημοπρατήσεις των έργων αυτών, τονίζεται, ξεκινούν άμεσα με πρόβλεψη ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας αυτών και εγκατάστασης των αναδόχων το καλοκαίρι του 2019.
 
Επίσης από το 2017 εντάχθηκε στο Π.Ε.Π. Α.Μ.Θ. με προϋπολογισμό 740.000,00  ευρώ έργο μεταφοράς νερού από το δίκτυο της πόλης στους οικισμούς του πρώην Δήμου Σιδηροχωρίου (Γ’ Φάση). Το έργο δημοπρατήθηκε στις 14-03-2017 και αναμένουμε την υπογραφή σύμβασης μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης. Το έργο αυτό θεωρείται ότι θα επιλύσει οριστικά τα προβλήματα επάρκειας και ποιότητας νερού αφού οι οικισμοί Μικρό και Μεγάλο Δουκάτο και  Άγιοι Θεόδωροι θα υδρεύονται από το νερό της Κομοτηνής. 

Συνεχής παρακολούθηση της ποιότητας του νερού 

Συμπληρωματικά η ΔΕΥΑΚ παρέθεσε, μαζί με όλα τα έργα που προαναφέρθηκαν, την πρόσφατη ανάλυση του εργαστηρίου για την ποιότητα του  νερού στον οικισμό Άγιοι Θεόδωροι, υπενθυμίζοντας ότι υποχρέωση της Δ.Ε.Υ.Α. είναι η περιοδική παρακολούθηση της ποιότητας νερού και η υποβολή των σχετικών αναλύσεων στο Υπουργείο Υγείας όπως προβλέπει σχετική νομοθεσία.
 
Στο δελτίο τύπου τονίζεται χαρακτηριστικά πως «τελειώνοντας τη θητεία της αυτή η δημοτική αρχή θα αφήσει ένα έργο στον τομέα της αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης τέτοιο ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας οικισμός που να χρίζει αντικατάστασης στα δίκτυα του, διότι απλά τα  αντικατέστησε όλα σε ένα τεράστιο πρόγραμμα μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ύψους πάνω από 27 εκατομμύρια ευρώ».
 
Τέλος «χαιρετίζουν» το όψιμο, όπως χαρακτηρίζεται, ενδιαφέρον της κ.Λαφτσή για τους οικισμούς του Δήμου, θεωρώντας πως θα αντιληφθεί ότι το ενδιαφέρον της διοίκησης της επιχείρησης είναι «διαρκές, έμπρακτο και δεν εξαρτάται από τους εκλογικούς κύκλους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.