«Ο Αη-Βασιλης αργησε μια μερα»: Η εθελοντικη δραση που εχει ονειρο να μην υπαρχει, αλλα μεχρι τοτε επιμενει… να δρα

Άρτεμις Τσολάκη, Εκπρόσωπος της οργανωτικής ομάδας της δράσης:«Η προσφορά στον συνάνθρωπο αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσουμε τις δράσεις μας»

Η Άρτεμις Τσολάκη αποτελεί από την φύση της ένα άκρως ανήσυχο πνεύμα. Αποτέλεσε εμπνεύστρια της Δράσης «Ο Αη-Βασίλης άργησε μία μέρα», η οποία κατάφερε να ενώσει φορείς, επαγγελματίες, πολίτες αυτής της πόλης, στοχεύοντας στην κάλυψη των αναγκών των ευπαθών ομάδων.
 
Για τη  δράση που έχει φέρει κοντά πάρα πολλούς φορείς ,οργανώσεις και γενικότερα ανθρώπους και θα διεξαχθεί φέτος από τις 16 μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου μίλησε στον «ΠτΘ» η δραστήρια Κομοτηναία, η οποία αποτελεί επίσης και μέλος του Σωματείου «Διάζωμα», κι έτσι εξήγησε την προσπάθεια που καταβάλλει για την ανάδειξη της αρχαίας κληρονομιάς της Ροδόπης μέσα από συντονισμένη προσπάθεια.
 
Ο λόγος στην ίδια λοιπόν… 

«Η ανταπόκριση του κόσμου στις δράσεις του Αη-Βασίλη έδειξε ότι οι Κομοτηναίοι δεν είναι αδρανείας, αλλά χρειάζονται ερέθισμα»

ΠτΘ: Ο Άη Βασίλης αργεί για 7η συνεχόμενη χρονιά. Τι έχετε κάνει στο παρελθόν και τι επιθυμείτε να πετύχετε την φετινή χρονιά;
Α.Τ.
: Η δράση «ο Άη-Βασίλης άργησε μια μέρα» ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία 5 νέων εκείνης της εποχής, που τώρα πια έχουν μεγαλώσει, ύστερα από μία πρόταση που είχα εγώ από έναν φίλο στη Λάρισα. Εκεί λοιπόν είχαν ξεκινήσει ένα φιλανθρωπικό φεστιβάλ, όπου περισσότερο διοργανώνανε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις ,όπου αντί εισιτηρίων είχαν τρόφιμα. Εμείς πήραμε στην Κομοτηνή την βασική ιδέα και θέλαμε να ενεργοποιήσουμε την τοπική κοινωνία. Θέλαμε δηλαδή να κάνουμε συμμέτοχους σε αυτήν τη διαδικασία όσους περισσότερους φορείς και απλούς πολίτες μπορούσαμε. Επιλέξαμε τη δημιουργία ενός παιχνιδιού, όπου οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα έπρεπε να συνεργαστούν με ένα κατάστημα της πόλης, να δημιουργήσουν δράση και μέσα από αυτήν να προσπαθήσουν να προσελκύσουν το κοινό της πόλης για να αφήσει τρόφιμα στο σάκο. Με αυτόν τον τρόπο βάλαμε σε μία διαδικασία και τα καταστήματα αλλά και αυτούς όλους που συχνάζουν σε καφετέριες, οι οποίοι μπορεί και να μην έχουν πολύ μεγάλη επαφή με τον εθελοντισμό και να μπορέσουμε να τους κάνουμε και συμμέτοχους. Το ίδιο ισχύει και για τους Συλλόγους, για τους οποίους δημιουργήσαμε αυτό το παιχνίδι, με στόχο τον υγιή ανταγωνισμό με την θετική έννοια, για να μπορέσουν να κινητοποιήσουνε όσο περισσότερα μέλη μπορούν για να βγούνε πρώτοι στη συγκέντρωση τροφίμων. Αυτή η ιδέα απέδωσε αρκετά και οφείλουμε να πούμε πως το έπαθλο ήταν συμβολικό, ένας Αη-Βασίλης που τον  έφτιαχνε η Εύη Μπουτάρα.  Μέσα από αυτόν τον τρόπο καταφέραμε και συγκεντρώσαμε 7 τόνους τρόφιμα σε μία μόλις εβδομάδα. Ο αριθμός αυτός έδειξε ότι οι Κομοτηναίοι δεν είναι τόσο αδρανείς τελικά, συμμετέχουν και απλά χρειάζονται μία πιο έντονη κινητοποίηση, ένα ερέθισμα στο οποίο θα πρέπει να αντιδράσουν.
 
ΠτΘ: Τι είναι αυτό που θα περιμένουμε διαφορετικό φέτος σε σχέση με τις δράσεις των  προηγούμενων  χρόνων;
Α.Τ.:
  Παρότι η πρώτη μορφή δράσης είχε μεγάλη απήχηση και καταφέρναμε να συγκεντρώσουμε γύρω στις 5 με 7 τόνους τρόφιμα ετησίως, τα οποία δίνονταν στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής, προκειμένου να διανεμηθούν σε οικογένειες που τα είχαν ανάγκη, είπαμε πως η δράση χρειαζόταν μία αλλαγή.  Από πέρυσι ξεκινήσαμε να αλλάζουμε λίγο τη διαδικασία, αφήσαμε λίγο από έξω το διαγωνιστικό κομμάτι γιατί μετά από μία πενταετία χρειάζεται και μία ανανέωση σε ό,τι και να κάνουμε. Για τον λόγο αυτό προσπαθήσαμε να δώσουμε έμφαση στη διοργάνωση εκδηλώσεων, οι οποίες θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών διαφορετικών φορέων. Έτσι κάναμε τον  αγώνα μπάσκετ, που συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου Καφεποτοπωλών της Κομοτηνής και αναμετρήθηκαν με εκπροσώπους των ομάδων μπάσκετ της πόλης. Φέτος επεκτείνεται η δράση, θα συμμετέχει εκ νέου το Σωματείο, το οποίο μάλιστα έκανε ανοιχτό κάλεσμα στα σωματεία της πόλης για έναν αγώνα γιορτή! Συγκεκριμένα καλέσαμε τις ομάδες μπάσκετ να συμμετέχουν σαν γραμματειακή υποστήριξη του αγώνα και αντιπροσωπεία του Ηρόδικου  να έχει το ρόλο του διαιτητή του αγώνα. Γενικώς προσπαθούμε κάθε φορά για κάτι διαφορετικό. Οι θεατρικές αγκαλιές είναι προσπάθεια των 6 θεατρικών ομάδων που υπάρχουν στην πόλη για ένα όμορφο αποτέλεσμα και γενικά κάνουμε μία προσπάθεια να ενώσουμε όλους αυτούς που στην καθημερινότητα τους ίσως να είναι σε ανταγωνιστικό επίπεδο και να δημιουργήσουμε μία δράση και να ενωθούν για έναν κοινό σκοπό, που φέτος είναι η συγκέντρωση χρημάτων και όχι τροφίμων.
 
ΠτΘ: Γιατί έγινε αυτή η αλλαγή φέτος;
Α.Τ.
: Μετά από μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής, όπου συμμετείχαν όλοι οι φορείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής του Ν. Ροδόπης για να μας θέσουν τις ανάγκες, τις οποίες έχουν, για να αποφασίσουμε για τον τρόπο που θα κινηθούμε καταλήξαμε πως  φέτος οι ανάγκες είναι αλλού. Τα τρόφιμα που μοιράζονται μέσα από τα σχετικά προγράμματα καλύπτουν 4.000 οικογένειες στην πόλη σε τετραμηνιαία βάση αλλά  προέκυψαν άλλες ανάγκες, όπως φαρμακευτικές και μετακινήσεων. Για αυτό είπαμε να κινηθούμε σε αυτούς τους 2 άξονες, να μοιραστούν τα χρήματα ανάμεσα στη φαρμακευτική κάλυψη κάποιων ευπαθών ομάδων, οι οποίες δεν έχουν πολλές φορές τη δυνατότητα να πληρώσουν τη συμμετοχή αλλά και για την απόκτηση βρεφικού γάλακτος πρώτης ηλικίας που συνεχίζεται να δίνεται μέσα από τα φαρμακεία. Επιπλέον, ο δεύτερος άξονας είναι οι μετακινήσεις των ασθενών, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που πρέπει να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη να κάνουν εξετάσεις και θα κοιτάξουμε να καλύψουμε αυτό το κόστος. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία τόσο με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Τσαπέκο όσο και με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ κ. Δεληγκιώζη, για να δούμε τον τρόπο που θα δίνεται αυτή η βοήθεια μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας που θα μπορούν να απευθύνονται όλοι οι Φορείς της πόλης, που έχουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

«Η προσφορά βοήθειας και η καλλιέργεια της συμμετοχικότητας  αξίες που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας»

ΠτΘ: Κάθε εθελοντική προσπάθεια, έχει μεγάλο ψυχολογικό φορτίο και προκαλεί κόπωση. Τι είναι αυτό που σας δίνει δύναμη να συνεχίσετε την προσπάθεια σας;
Α.Τ.
: Νομίζω ότι αυτό που μας κάνει  να συνεχίσουμε τις δράσεις παρά τα εμπόδια είναι ότι μένουμε και εστιάζουμε στο όραμα μας που είναι να ενισχύσουμε τη συμμετοχικότητα, να βοηθήσουμε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη και να προσπαθήσουμε να ενώσουμε φορείς και απλούς πολίτες κάτω από έναν κοινό σκοπό. Μένουμε προσηλωμένοι στο σκοπό αυτό, ούτως ώστε να μην ακούμε πικρόχολα σχόλια, κακοπροαίρετες κριτικές και φυσικά να παρακάμπτουμε την κούραση που υπάρχει. Η προσφορά βοήθειας στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και η  καλλιέργεια της συμμετοχικότητας είναι σημαντικές αξίες που πρέπει να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας.

«Όνειρο μας είναι να μην υπάρχει η ανάγκη του κόσμου για την ύπαρξη της δράσης μας»

ΠτΘ: Υπάρχει ταβάνι στις επιθυμίες και τις φιλοδοξίες; Ποιο είναι το μεγάλο σας όνειρο για τις δράσεις του «Αη-Βασίλη άργησε μία μέρα»
Α.Τ
.: Μεγάλο μας όνειρο είναι καταρχήν να μην υπάρχει ανάγκη να υπάρχουμε. Το όνειρο μας είναι να καταργηθούμε, κάτι που θα σημαίνει πως ο κόσμος δεν θα έχει ανάγκες! Από εκεί και πέρα το επόμενο μας βήμα είναι να δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα όπου θα μπορούνε και οι φορείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής αλλά και οι σύλλογοι και άλλα σωματεία να καταγράφουν τις ανάγκες τους, να μπορούμε δηλαδή μέσα από αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίζουμε σε κάθε χρονική στιγμή ποια είναι η ανάγκη, η οποία υπάρχει έτσι ώστε να μπορούμε να την καλύψουμε αποτελεσματικά με το λιγότερο δυνατό κόστος. Ο «Αη Βασίλης» δεν θα υπήρχε και δεν υπάρχει χωρίς την στήριξη όλων των άλλων συλλόγων. Εμείς ουσιαστικά αποτελούμε μία ομπρέλα, καθώς το έργο και η πραγματική δουλειά γίνεται από τον κάθε συμμετέχοντα. Θα ήταν άδικο για όλους τους άλλους να πούμε ότι εμείς κάνουμε κάτι πιο σημαντικό. Επομένως θέλουμε να παίξουμε το ρόλο του συντονιστή σε πιο καθημερινή βάση. Να μην γίνεται απλά μια εβδομάδα δράσεων αλλά να κάνουμε το παραπάνω βήμα και να μπορούμε μέσα από αυτήν την πλατφόρμα να εντοπίζουμε τις ανάγκες  και να προσφέρουμε λύση. Όλοι σε αυτήν την προσπάθεια είναι ευπρόσδεκτοι.

«Στόχος του Διαζώματος η ανάδειξη της αρχαίας κληρονομιάς της Ροδόπης μέσα από μία σειρά μελετών»

ΠτΘ: Από τον Σεπτέμβριο του 2018, η κ. Τσολάκη βρίσκεστε  στο  Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Διάζωμα», συμβάλλοντας και από αυτήν την θέση στην ανάδειξη της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ροδόπης. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Σωματείου στην κατεύθυνση περαιτέρω ανάδειξης της Θρακιώτικης πολιτιστικής κληρονομιάς ;
Α.Τ.:
Το θέατρο της Μαρώνειας και όλα τα θέατρα της περιοχής μας  είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα της ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) της Περιφέρειας και  ο προϋπολογισμός ξεπερνάει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν την ανάδειξη της αρχαίας Εγνατίας Οδού και των μνημείων που βρίσκονται γύρω της. Το πρόγραμμα αυτό είναι σε εξέλιξη. Εδώ έρχεται η συμμετοχή και η συμβολή του «Διαζώματος» σε όλη αυτήν την προσπάθεια στον σχεδιασμό της τουριστικής και πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας Οδού, μέσα από μελέτες Marketing Plan για τη δημιουργία επώνυμου προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού, τη μελέτη οργάνωσης της συμμετοχής της τοπικής οικονομίας στην πολιτική διαδρομή, τη μελέτη ψηφιακής στρατηγικής για τον πολιτισμό και υποστήριξη των υπηρεσιών της Περιφέρειας στην εξειδίκευση και προετοιμασία των ίδιων δράσεων που ήδη προβλέπονται από το πρόγραμμα. Ελπίζω πως θα γίνει η αρχή για να βλέπουμε και αποτελέσματα, γιατί μέχρι τώρα πιο πολύ ήταν σκέψεις, συζητήσεις και προτάσεις . Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας υπάρχει ένας ηλεκτρονικός κουμπαράς, όπου όσοι ενδιαφέρονται για το θέατρο μπορούν να καταθέσουν ένα οποιοδήποτε ποσό θέλουν, τα χρήματα τα διαχειρίζεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης. Ο Κουμπαράς βρίσκεται και ανοίχτηκε από το Διάζωμα αλλά η χρήση των χρημάτων θα δοθούν στις ανάγκες της εκάστοτε εφορείας αρχαιοτήτων. Είναι ένας καλός τρόπος να δείξομε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας ως προς την αρχαία κληρονομιά της περιοχής μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.