Παρουσια Σ. Φαμελλου οι υπογραφες για τη ΜΕΑ στην Αλεξανδρουπολη

Θα επεξεργάζεται τα απορρίμματα των δήμων της Ροδόπης, της Αλεξανδρούπολης και του Σουφλίου

Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου παρουσία του Αν. Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτη Φάμελλου υπεγράφη η σύμβαση υλοποίησης του έργου «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων Αλεξανδρούπολης», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 60.881.372,28 ευρώ (προ Φ.Π.Α.), από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, τον Πρόεδρο της ΔΙΑΜΑΘ, κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας.
 
Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία της μονάδα επεξεργασίας (ΜΕΑ) σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Αλεξανδρούπολης με δυναμικότητα 38.855 τν /έτος σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΣΑΣΑ) και 5.971 τν/έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα και της μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο (ΜΠΕ). Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης, θα επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα του συνόλου των δήμων της Ροδόπης, καθώς και των δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης του Έβρου.
 
Η συνολική προθεσμία κατασκευής του έργου ορίζεται σε 18 μήνες. Τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι θα απασχοληθούν στην κατασκευή της, ενώ θα δημιουργηθούν 50 νέες θέσεις εργασίας.
 
Η Μονάδα θα παράγει ενέργεια και ωφέλιμα δευτερογενή υλικά και θα περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για το διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, βιολογική επεξεργασία με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο σε μονάδα ισχύος 600 ΚW και αερόβια κομποστοποίηση για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού.
 
«Η παρουσία μου στην Αλεξανδρούπολη είναι συμβολική. Από την ακριτική Αλεξανδρούπολη αλλάζουμε το μοντέλο διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Ελλάδα. Από Μεσαίωνα, περνάμε στον Διαφωτισμό», σημείωσε σχετικά με το έργο ο κ. Φάμελλος ενώ από τις δηλώσεις του δεν έλειψαν και οι αναφορές για το επίκαιρο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.