Αποχαιρετισμος στον μακαριστο Μητροπολιτη Σισανιου και Σιατιστης Παυλο

Ο πατέρας Παύλος ενσάρκωνε τη χριστιανική ουσία στην ολότητά της

Ο πατέρας Παύλος ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ακολουθούσε πιστά το «ενδύσασθε τον Κύριον», όντας ένας θεοαναχωρητής. Στα χρόνια της εκκοσμίκευσης της Εκκλησίας μέσα από έναν ιδιότυπο πολιτειακό ρόλο που συνεχίζει να αξιώνει, ο πατέρας Παύλος διακονούσε τον καθοδηγητικό της ρόλο (άλλωστε religion από το λατινικό religo) οραματιζόμενος μια κοινωνία συγκροτούμενη στη διαλεκτική Αγάπης και Δικαιοσύνης.
 
Για αυτό δεν δίστασε να συγκρουστεί με τον μισαλλόδοξο λόγο που άρθρωναν άλλοι Μητροπολίτες. Να απονομιμοποιήσει τον χρυσαυγιτισμό που μαγαρίζει την έννοια της χριστιανοσύνης. Να προτάξει ένα αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό φρόνημα στις περιόδους που αλυχτούσε μια αντιμεταναστευτική πολιτική και ένας νεόκοπος πτωχοδρομικός νεοσυντηριτισμός. Και ως νεαρός ιερέας υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των κοινωνικών και εργασιακών διεκδικήσεων, πάντοτε με την ιδέα του καλού Σαμαρείτη στην καρδιά.
 
Ο πατέρας Παύλος ενσάρκωνε τη χριστιανική ουσία στην ολότητά της. Όταν τον συνάντησα ξανά, φοιτητής πια και θαμπωμένος από τον Λόγο, συνειδητοποίησα ότι δεν μπορεί να υπάρξει αγιοσύνη χωρίς Θεό. Στο πρόσωπο του ανθρώπου αυτού έβλεπε κανείς έναν ιππότη της πίστης.
 
Ανεξάρτητα από τη θρησκευτική συνείδηση που έχει ο καθένας, είτε άθρησκος, είτε άθεος είτε ομόδοξος, είτε ετερόθρησκος, η απώλεια του πατέρα Παύλου και ο πνευματικός του λόγος είναι δυσαναπλήρωτα.
 

*Ο Κωνσταντίνος Μουρτοπάλλας είναι φοιτητής στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το κείμενο αναρτήθηκε στον τοίχο του στο fb.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.