«Μερικη» η Παραλληλη Στηριξη και για τα παιδια της Ροδοπης

Καλύφθηκαν 12 από τις 40 στην Α’ βάθμια και μόλις 2 από τις 10 κενές θέσεις

Την τακτική «μερικής», όπως την χαρακτηρίζει, Παράλληλης Στήριξης των διαφόρων Διευθύνσεων Αθμιας Εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα καταγγέλλει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής στον απόηχο  των νέων προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Παιδείας.
 
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε όλη την Ελλάδα, τα κενά στην Παράλληλη Στήριξης παραμένουν πολλά, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί έκπληξη καθώς όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση «το φαινόμενο αυτό έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αποκλειστικής στελέχωσης  του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ». 

«Οι αριθμοί διαψεύδουν τον Υπουργό» 

«Κάθε μαθητής έχει δικαίωμα για πλήρη, δημόσια και δωρεάν Παράλληλη Στήριξη με έναν εκπαιδευτικό – σταθερό πρόσωπο αναφοράς καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της εβδομάδας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση όπως αντίστοιχα και «κάθε εκπαιδευτικός της Παράλληλης Στήριξης έχει το δικαίωμα να εργάζεται σε αξιοπρεπείς συνθήκες που θα του διασφαλίζουν και τις κατάλληλες παιδαγωγικές προϋποθέσεις (αναλογία 1 μαθητής – 1 εκπαιδευτικός) για το εκπαιδευτικό του έργο σε ένα σταθερό σχολικό πλαίσιο».
 
Οι επίσημοι μάλιστα αριθμοί των κενών θέσεων «διαψεύδουν τον ισχυρισμό του ΥΠΠΕΘ περί “ιδιαίτερης προτεραιότητας στην Ειδική Αγωγή” (Δ.Τ. 6-9-2018) τονίζει στην σχετική ανακοίνωση ο  ΣΑΤΕΑ εμμένοντας πως «εκτός από την ανεπαρκή κάλυψη όλων των κενών στην Παράλληλη Στήριξη από την α’ φάση προσλήψεων η υποστελέχωση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης αποτυπώνεται εν μέρει και στο μοίρασμα μερικών Τμημάτων Ένταξης , στα κενά που ζητήθηκαν για τα ΚΕΔΔΥ αλλά επιλέχθηκε να μη στελεχωθούν αλλά και στη μείωση του αριθμού προσλήψεων των νηπιαγωγών ειδικής αγωγής». 

Πολλά τα κενά και στην Ροδόπη 

Κάθε πέρσι και καλύτερα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εκπαιδευτικών στην Παράλληλη Στήριξη στην Ροδόπη έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ κ. Βαγγέλης Λαφτσής μιλώντας στον «ΠτΘ».
 
Ο ίδιος περιέγραψε την κατάσταση τονίζοντας πως τα λειτουργικά κενά σε ό,τι αφορά την Α’βάθμια Εκπαίδευση στην Ροδόπη άγγιξαν τα 40 εκ των οποίων καλύφθηκαν μόλις τα 12, ενώ στην Β’βάθμια Εκπαίδευση από τις συνολικά 10 κενές θέσεις καλύφθηκαν μόλις οι 2.
 
«Μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια» τόνισε ο ίδιος σχολιάζοντας την τακτική που ακολουθεί το Υπουργείο με επιπλέον διορισμούς, το αργότερο έως και το Πάσχα, οι οποίοι όμως ανταποκρίνονται μόλις στο 50% των πραγματικών αναγκών για να εξηγήσει πως κάθε χρόνο εκατοντάδες είναι τα παιδιά σε πανελλαδικό επίπεδο και δεκάδες σε επίπεδο Ροδόπης που μένουν χωρίς επαρκή παράλληλη στήριξη.
 
Οι υποσχέσεις του υπουργείου για επιπλέον προσλήψεις άλλωστε, το επόμενο διάστημα εγείρουν ερωτήματα για το τι ενδεχομένως μπορεί να γίνει από την πλευρά της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜΘ και των αντίστοιχων διευθύνσεων ανά την Ελλάδα στην κατεύθυνση άσκησης πίεσης, για την ικανοποίηση του χρόνιου αυτού αιτήματος. 

Παρέμβαση και από την ΔΟΕ 

Στο θέμα των κενών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αναφέρθηκε χθες σε σχετική συνέντευξη τύπου και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, δια του προέδρου της κ. Θανάση Κικίνη, ο οποίος έκανε λόγο για 4.500 κενά μόνο στην Α’βάθμια, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν την παράλληλη στήριξη και τους δασκάλους.
 
 «Στην παράλληλη στήριξη, ένα μεγάλο κομμάτι έχει μείνει ακάλυπτο, όπως και πέρυσι και μετά, έχουμε κυρίως κενά σε δασκάλους»  ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση στην παράλληλη στήριξη, για την οποία, αν και από την κυβέρνηση έχει δοθεί μεγάλη έμφαση, οι πιστώσεις φαίνεται να είναι και φέτος στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Η λύση δε των μόνιμων διορισμών καθίσταται αναγκαία σύμφωνα με τον ίδιο, από το γεγονός ότι οι αναπληρωτές πλέον δεν καλύπτουν έκτακτες ανάγκες, αλλά πάγια κενά.
 
Μάλιστα όπως εξήγησε η ΔΟΕ θα επιδιώξει νέα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ώστε μεταξύ άλλων, να δοθούν διευκρινήσεις για το ζήτημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.