Αποκαλυπτηρια για το μνημειου των θυματων του Θρακικου Ελληνισμου

Από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, παρουσία θρακιώτικων συλλόγων από όλη τη Ροδόπη

Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, παρουσία πολλών συλλόγων της περιοχής μας, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των θυμάτων των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού από τους Βουλγάρους και τους Νεότουρκους κατά τον 20ο αιώνα, το οποίο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ναού Αγίας Βαρβάρας, την Κυριακή, Δ΄ των Νηστειών, 18 Μαρτίου στην Κομοτηνή.
 

Το μνημείο αποτελεί σημείο μνήμης για τους παλαιότερους και γνώσης για τους νεότερους, ενώ όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων κάθε τέταρτη Κυριακή των Νηστειών θα πραγματοποιείται στο χώρο μνημόσυνο για τα θύματα των διωγμών αυτών.
 
Πριν τα αποκαλυπτήρια, τελέσθηκε τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, και συλλειτουργησάντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος.
 

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο οποίος αναφέρθηκε στο αναγνωσθέν Αποστολικό ανάγνωσμα, καθώς επίσης στη σημασία της συνάξεως ως μαρτυρίας ζωής και μνήμης όσων θυσιάστηκαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδας.
 
Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού υπό των Βουλγάρων και των Νεοτούρκων κατά τον 20ον αιώνα.
 

Στη συνέχεια όλος ο κλήρος, φορείς, λαός και εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων του Νομού και της πόλης βρέθηκαν στον αύλειο χώρο του Ναού, όπου έλαβαν χώρα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, το οποίο φέρει επίγραμμα, του οποίου την έμπνευση και επιμέλεια ανέλαβε ο Άγιος Εδέσσης κ. Ιωήλ.
 
Μετά την ανάγνωση του Τρισαγίου ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κατέθεσε στεφάνι, ενώ οι παριστάμενοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.
 

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε κατ’ αρχάς τους Μητροπολίτες Εδέσσης κ. Ιωήλ, και Φιλίππων κ. Στέφανο, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του και εγκαινίασαν το μνημείο, που δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας.
 
Απευθυνόμενος δε στους παριστάμενους, πρότεινε να καθιερωθεί κάθε τέταρτη Κυριακή των Νηστειών η τέλεση του μνημόσυνου των καταγραφέντων θυμάτων του Θρακικού Ελληνισμού, των οποίων το μνημείο θα αποτελεί σημείο αναφοράς και ενθυμήσεως της θυσίας.
 

Και αυτό γιατί θεωρεί πως χρέος όλων είναι αφ’ ενός μεν η μνήμη αφ’ ετέρου δε η απόδοση τιμής και η μίμηση του θάρρους και της αυταπαρνήσεως των πεσόντων που γεννά η ελπίδα με την πίστη στον αληθινό Θεό.
 
 
 
Η επιγραφή στο μνημείο έχει ως εξής:
 
«Τούς ενεπίγραφους στίχους μνήμης χάριν
Ελληνισμός ο της Ροδόπης παραθέτει.
Διά τους εν εικοστώ αιώνι Θράκης Έλληνας,
θανατωθέντας, βασανισθέντας, εξορισθέντας,
Εις προσφυγιάν αναγκασθέντας,
Υπό τωv Βουλγάρων και Νεοτούρκων.
Είη δε η μνήμη αυτών αιώνια,
Και υπό Θεού τα ονόματα τούτων,
Γραφήτωσαν εν τω βιβλίο των ζώντων»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.