Θα τελειωσει τελικα το κτιριο της Τσανακλειου;

Τις τελικές εργασίες για την αποκατάσταση της Τσανάκλειου προκήρυξε ο Δήμος Κομοτηνής - Τι έχει γίνει μέχρι τώρα, τι απομένει

Διαγωνισμό για έργο προϋπολογισμού μελέτης 356.000 ευρώ για την ολοκλήρωση των εργασιών αξιοποίησης-ανακαίνισης του κτιρίου της Τσανακλείου προκήρυξε ο Δήμος Κομοτηνής, ώστε να ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο της αποκατάστασης οι πρώτες εργασίες για το οποίο έγιναν στα τέλη του 2010. 

Ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα στα μέσα Ιανουαρίου, όμως οι διαγωνιστικές διαδικασίες με τον νέο νόμο έχουν γίνει πιο περίπλοκες και χρονοβόρες, κάτι που σημαίνει πως οι αισιόδοξες προβλέψεις βλέπουν την εγκατάσταση αναδόχου το καλοκαίρι.
 
Από την εγκατάσταση του εργολάβου η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται σε έξι μήνες, όμως η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει πως και αυτό το διάστημα θα πρέπει να θεωρηθεί αισιόδοξο. 

 Ποιες εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί 

Επιγραμματικά οι εργασίες οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί ως τώρα στο διατηρητέο κτίριο περιλαμβάνουν την εφαρμογή εκτοξευόμενου σκυροδέματος στο εσωτερικό του κτιρίου για την ενίσχυση της φέρουσας τοιχοποιίας (μανδύας), την ενίσχυση και συντήρηση μεταλλικού στατικού φορέα του κτιρίου σε όλους τους ορόφους και εφαρμογή αντισκωρικού υποστρώματος, αλλά και τη συντήρηση φέροντος οργανισμού ξύλινης στέγης και αποκατάσταση υπόλοιπης στέγης.
 
Επίσης έγινε καθαίρεση εξωτερικών επιχρισμάτων και εφαρμογή νέων επιχρισμάτων
εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου, η αποξήλωση ψευδοροφών και κατασκευή νέων στο εσωτερικό του κτιρίου, η κατασκευή εσωτερικών διαχωριστικών τοίχων με τοιχοποιία ξηράς δόμησης στο εσωτερικό του κτιρίου, αλλά και η πλήρης διαμόρφωση χώρων υγιεινής στο εσωτερικό του κτιρίου με δρομικήτοιχοποιία και τοιχοποιία ξηράς δόμησης και τοποθέτηση ειδών υγιεινής, αλλά και την εφαρμογή ξύλινων δαπέδων στο εσωτερικό του κτιρίου πλην την τοποθέτησητων ξύλινων σοβατεπιών (περιλαμβάνει την αποξήλωση των ξύλινωνδαπέδων, την συντήρηση – αντικατάσταση – συμπλήρωση του σκελετού.
 
Κατά τις εργασίες αποκαταστάθηκαν ή αντικαταστάθηκαν τα ξύλινα εξωτερικά κουφώματα πλην τηντοποθέτηση των ποδιών παραθύρων, του ξύλινου κλιμακοστασίου, της ξύλινης οροφής Α’ ορόφου με τη συντήρηση και αντικατάστασητμημάτων της.
 
Παράλληλα κατασκευάστηκε εσωτερικό κλιμακοστάσιοεπισκευάστηκαν και συντηρήθηκαν τα κιγκλιδώματα  παραθύρων και θυρών, έγινε επισκευή – συντήρηση ξύλινων θυρών, η συντήρηση της κεντρικής εξώθυρας κτιρίου, η τοποθέτηση βοηθητικής εξωτερικής θύρας στην πλαϊνή όψη του κτιρίου, κατωφλιών και περιζωμάτων από μάρμαρο στις πόρτες των χώρωνυγιεινής και στις εξώθυρες του κτιρίου.
 
Επίσης έχουν γίνει όλα τα δίκτυα ισχυρών και ασθενών ρευμάτων στο διατηρητέο
Κτίριο, έχουν τοποθετηθεί το ασανσέρ, τα φωτιστικά, και τα FanCoils.  

Εργασίες και στον εξωτερικό χώρο 

Στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου έχουν αφαιρεθεί μεμονωμένα στοιχεία κατασκευών από σκυρόδεμα και διαδρομών κίνησης εντός του περιβάλλοντος χώρου και έχουν γίνει οι απαραίτητες εκσκαφές για την κατασκευή της δεξαμενής νερού, της λεκάνης για τις αντλίες θερμότητας, του υπαιθρίου θεάτρου, της λίμνης, του χώρουαναψυχής με την πέργκολα, και τους νέους διαδρόμους κίνησης.
 
Έχει ήδη κατασκευαστεί το υπαίθριο θέατρο – λίμνη, «διακοσμητικού» τοίχου πίσω από την λίμνη και προετοιμασία ντεκ θεάτρου με την τοποθέτηση σιδηροδοκών πλην την τελική διαμόρφωση της εξέδρας με ξύλινες σανίδες.
 
Επίσης έχει γίνει η πλήρης αποκατάσταση του θυρωρείου, η αποκατάσταση Κρήνης, η αποκατάσταση της περιμετρικής περίφραξης οικοπέδου και η κατασκευή πέργκολας από σκυρόδεμα και διαμόρφωση χώρου αναψυχής κάτω
από αυτήν, αλλά και η γενική διαμόρφωση εδάφους περιβάλλοντος χώρου πλην την διάστρωση της φυτικής γης.  

Τι προβλέπει ο νέος διαγωνισμός 

Ο νέος διαγωνισμός προβλέπει εργασίες ολοκλήρωσης στο διατηρητέο κτίριο Ν.Τσανακλή, με συντήρηση – μερική αντικατάσταση των εσωτερικών θυρών, που θα χρωματιστούν στο χρώμα της ελιάς όπως προβλέπεται από την αρχική μελέτη και θα τοποθετηθούν πόμολα όπου απαιτείται.
 
Επίσης θα τοποθετηθούν ποδιές παραθύρων θα γίνει τοποθέτηση σοβατεπιών στα ξύλινα δάπεδα, θα τοποθετηθούν σταθερά ερμάρια.
 
Παράλληλα στον εξωτερικό χώρο θα γίνει η αποκατάσταση του βοηθητικού κτιρίου – πρώην υποσταθμός της ΔΕΗ- με την παράλληλη δημιουργία χώρων υγιεινής, και χώρων υγιεινής ΑΜΕΑ, τη φυτοτεχνική διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και την προμήθεια και τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, όπως πυροσβεστικό συγκρότημα, Η/Ζ και οι εξωτερικές αντλίες θερμότητας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.